Sałatka w stylu Caprese z żółtymi pomidorami, Mozzarellą di Bufala, bazylią i oliwą. Wiosenna włoska Insalata Caprese ze szpinakiem i ogórecznikiem
Włoska klasyka smaku "Insalata Caprese", czyli dosłownie sałatka z Capri, wyspy z której się wywodzi. Podstawą autentycznej sałatki Caprese są dwa zasadnicze składniki, Mozzarella di Bufala, ser wytwarzany z mleka bawolic oraz pomidory Sorento, odmiana, która przy swojej idealnej dojrzałości pozostaje jędrna i zwarta. Oprócz tego świeża bazylia, oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Swoją kolorystyką Insalata Caprese odzwierciedla włoską flagę. Ta sałatka niestety nie... ale tak samo, jak ta włoska smakuje wybornie.
Tego typu sałatki to idealna propozycja dla zabieganych, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne i ... ładne.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Pomidory i mozzarellę kroimy na cienkie plastry, układamy na talerzu na przemian plaster pomidora i plaster mozzarelli. Doprawiamy solą i pieprzem, obkładamy liskami bazylii, posypujemy szczypiorem i skrapiamy oliwą z oliwek. W sezonie letnim sałatkę możemy udekorować jadalnymi kwiatami, np. ogórecznikiem.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.