Ukryj menu

Spaghetti z cukinii z pomidorkami, mozzarellą, pesto i jogurtem

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Spaghetti z cukinii z pomidorkami, mozzarellą, pesto i jogurtem. Makaron z surowej cukinii - pomysł na niskokaloryczna, świeżą i zdrową sałatkę.

Czym zastąpić klasyczny makaron w diecie?

Jeśli szukasz zamiennika klasycznego makaronu, cukinia jest doskonałym wyborem. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna i pełna witamin. Makaron warzywny świetnie komponuje się z różnymi sosami, a do jego przygotowania wystarczy spiralizer, tarka julienne lub ostry nóż. To świetna opcja dla osób na diecie bezglutenowej lub redukcyjnej.

Jak zrobić makaron z cukinii?

Spaghetti z cukinii to lekka i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego makaronu. W połączeniu z kremowym sosem jogurtowym, aromatycznym pesto, pomidorkami i mozzarellą tworzy świeże, kolorowe danie, które świetnie sprawdzi się jako szybka sałatka na lunch lub lekką kolację. Dzięki prostym składnikom i minimalnej obróbce termicznej zachowuje maksimum smaku i wartości odżywczych.


SKŁADNIKI na 1 - 2 porcje

WYKONANIE

  1. Pesto wymieszaj z jogurtem, dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
  2. Pomidorki pokrój na ćwiartki, mini mozzarellę odsącz z zalewy.
  3. Cukinię umyj, wysusz i ukręć z niej makaron. Możesz to zrobić na kilka sposobów, albo przez spiralizer albo na tarce do julienne.
  4. W miseczce wyłóż makaron z cukinii, dodaj kulki mini mozzarelli oraz ćwiartki pomidorków.
  5. Całość polej sosem jogurtowym z pesto, dodajemy listki bazylii, ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Jak zrobić makaron z cukinii bez spiralizera?

Jeśli nie masz spiralizera, możesz użyć tarki do julienne, która pozwoli uzyskać cienkie paseczki przypominające makaron. Możesz też sięgnąć po obieraczkę do warzyw i kroić cukinię w cienkie wstążki. W ostateczności wystarczy ostry nóż – wystarczy pokroić warzywo w długie, cienkie paski.

Czy cukinię do makaronu trzeba gotować?

Nie, cukinia w tym przepisie jest surowa, co sprawia, że danie jest lekkie i chrupiące. Jeśli wolisz miększą wersję, możesz lekko podsmażyć makaron na suchej patelni przez 1-2 minuty lub zalać go na chwilę wrzątkiem i odcedzić.

Jakie pesto najlepiej pasuje do makaronu z cukinii?

Klasyczne pesto bazyliowe sprawdzi się świetnie, ale możesz eksperymentować. Pesto pietruszkowe, z rukoli czy jarmużu nada daniu inny charakter. Możesz też przygotować własną wersję z orzechami włoskimi lub pestkami dyni.

Czy można przygotować makaron z cukinii wcześniej?

Tak, ale świeży jest zdecydowanie lepszy. Jeśli chcesz przygotować go wcześniej, przechowuj go w lodówce w zamkniętym pojemniku z ręcznikiem papierowym, aby nie puścił zbyt dużo wody. Sos i dodatki najlepiej dodać tuż przed podaniem.

Zobacz również

Sałatka z makaronu z cukinii i ryżowego z pomidorkami i halloumi

salatka-z-makaronu-z-cukinii-i-makaronu-ryzowego-podana-z-pomidorkami-i-halloumi

Letnie imprezy w ogrodzie. Co zaserwować do jedzenia?

letnie-imprezy-w-ogrodzie-co-zaserwowac-do-jedzenia

Spaghetti z buraczanym pesto i serem feta

spaghetti-z-buraczanym-pesto-i-serem-feta

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.