
Spaghetti z surowej cukinii
jest niskokaloryczne, świeże i zdrowe. Danie z wyglądu przypomina makaron z
dodatkami, jednak jest to raczej sałatka.
Do przygotowania makaronu z cukinii potrzebujemy spiralizer lub temperówkę do warzyw. Jeżeli nie posiadamy takich sprzętów, możemy użyć tarki do julienne. W ostateczności wystarczy ostry nóż i zwinna ręka.
SKŁADNIKI na 1 porcję
200 g cukinii
75 g mini-mozzarella
50 g pomidorków koktajlowych
30 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka zielonego pesto ( z bazylii, pietruszki lub z jarmużu)
łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
kilka listków świeżej bazylii
WYKONANIE
Pesto mieszamy z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidorki kroimy na ćwiartki, mini-mozzarellę odsączamy z zalewy. Cukinię myjemy i przepuszczamy przez spiralizer, temperówkę lub trzemy na tarce do julienne.
W miseczce wykładamy spaghetti z cukinii, dodajemy kulki mini-mozzarelli, ćwiartki pomidorków. Całość polewamy sosem jogurtowym z pesto, dodajemy listki bazylii, w razie potrzeby doprawiamy sola i pieprzem.
Smacznego!
Tagi
jogurtbazyliapomidorcukiniamozzarellamini mozzarellapomidorki koktajlowepestopesto z jarmużujogurt naturalnyZobacz również
Sałatka z makaronu z cukinii i makaronu ryżowego podana z pomidorkami i halloumi

Sałatka z grillowanymi nektarynkami i kindziukiem

Carpaccio z melona z marynowaną mozzarellą

Sałatka w stylu Caprese z żółtymi pomidorami, Mozzarellą di Bufala, bazylią i oliwą

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.