Lubicie kuchenne gadżety? Ja bardzo i odkąd kupiłam spiralizer, często przygotowuję taki szybki makaron z cukinii. Tym razem makaron z cukinii wystąpi w duecie z innym makaronem, a mianowicie z makaronem ryżowym. Aby nadać makaronom charakteru wymieszałam je z sosem przygotowanym na bazie bazyliowego pesto i podałam z pomidorkami i grillowanym serem halloumi.
SKŁADNIKI
1 cukinia (około 250 g)
opakowanie makaronu ryżowego (200 g)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki pesto z bazylii
3 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
200 g ser halloumi
250 g pomidorków koktajlowych
garść lisków bazylii
WYKONANIE
Cukinię myjemy i kroimy na "makaron" za pomocą spiralizera, temperówki lub obieraczki do julienne. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. 2 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z pesto, sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Przecedzony i ostudzony mieszamy razem z makaronem z cukinii i z sosem z pesto.
Ser halloumi obsmażamy tuż przed podaniem dania, ponieważ po ostygnięciu robi się twardy i gumowaty. Halloumi kroimy w cienkie plastry i obsmażamy na oliwie z obu stron na złoty kolor.
Rozkładamy makarony na dwa talerze, obkładamy pomidorkami koktajlowymi, usmażonym serem halloumi i listkami bazylii.
Smacznego!
Agnieszka 2022-07-15 14:47:24
Muszę wypróbować ten przepis. Pomidorki, cukinia, to musi być dobre :) Mam do Pani jedno pytanie. Z jakiej firmy używa Pani sera halloumi, że wychodzą całe kawałki ładnie podsmażone? Kiedyś do sałatki użyłam halloumi(Krasnystaw), ale zamiast się podsmażyć, to się rozpłyną i przywarł do patelni pomimo dodania odrobiny oliwy lub masła. Nie wiem czy coś źle zrobiłam, czy ser był do niczego.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-07-17 22:16:33
Najczęściej kupuję halloumi w lidlu
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.