Spaghetti z buraczanym pesto i serem feta. Pesto z buraków z orzechami nerkowca i płatkami drożdżowymi. Przepis na szybkie, aromatyczne i pyszne danie

Pesto z pieczonych lub gotowanych buraków to wyjątkowy sos, który zachwyca wyrazistym smakiem i pięknym kolorem. Takie dodatki jak czosnek, oliwa, orzechy nerkowca czy płatki drożdżowe podkręcają tylko smak buraków nadając im niepowtarzalnego charakteru.

Płatki drożdżowe stanowią w przepisie alternatywę dla parmezanu, to doskonała opcja dla wegan. Pesto buraczane doskonale komponuje się z makaronem spaghetti, tagliatelle czy penne. Będzie również pysznym dodatkiem do kasz, ryżu lub pieczywa.

buraczane pesto spaghetti

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 3 buraki średniej wielkości
  • 100 g orzechów nerkowca lub pestek słonecznika
  • 2 - 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • świeże zioła do podania
  • ser feta do podania

WYKONANIE

  1. Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, aż się lekko przyrumienią, mieszając do czasu do czasu.
  2. Upieczone lub ugotowane buraki kroimy na kawałki i przekładamy do blendera.
  3. Do buraczków dodajemy czosnek, płatki drożdżowe, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz do smaku.
  4. Całość miksujemy.
  5. Dodajemy uprażone orzechy nerkowca i ponownie miksujemy. Pesto możemy zmiksować na gładko lub pozostawić większe kawałki orzechów, tak jak lubimy.
  6. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tak aby był al dente.
  7. Ugotowany makaron mieszamy z buraczanym pesto.
  8. Na talerzach dekorujemy świeżymi ziołami i pokruszonym serem feta.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przepis zaczerpnięty z książki "Smakowitości. Domowa sezonowa kuchnia wegańska" Idy Kulawik i Emilii Konkol-Pastuszak.
  • Moja propozycja nie jest wegańska, ponieważ dodałam na koniec ser feta, który oczywiście możesz pominąć.
  • Wersja pesto z książki jest przygotowana z pestkami słonecznika. Swoje pesto zmiksowałam z orzechami nerkowca ponieważ miałam otwartą kilogramową paczkę i postanowiłam je wykorzystać.
  • Zamiast orzechów nerkowca czy pestek słonecznika możesz użyć migdałów, orzechów laskowych lub włoskich. Zmieni to smak pesto, ale czyż w kuchni nie warto eksperymentować?

Zobacz również

Makaron gryczany soba z grzybami shimeji cukinią i owocami granatu

makaron-gryczany-soba-z-grzybami-shimeji-cukinia-i-owocami-granatu

Pieczone bataty z jarmużowym pesto, fetą i pestkami granatu

pieczone-bataty-z-jarmuzowym-pesto-feta-i-pestkami-granatu

Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem

salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem

Grzanki z burakami, burratą i nori. Posypka z glonów nori, sezamu i chili

grzanki-z-burakami-burrata-i-nori-posypka-z-glonow-nori-sezamu-i-chili

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.