Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Spaghetti z buraczanym pesto i serem feta

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Spaghetti z buraczanym pesto i serem feta. Pesto z buraków z orzechami nerkowca i płatkami drożdżowymi. Przepis na szybkie, aromatyczne i pyszne danie

Pesto z pieczonych lub gotowanych buraków to wyjątkowy sos, który zachwyca wyrazistym smakiem i pięknym kolorem. Takie dodatki jak czosnek, oliwa, orzechy nerkowca czy płatki drożdżowe podkręcają tylko smak buraków nadając im niepowtarzalnego charakteru.

Płatki drożdżowe stanowią w przepisie alternatywę dla parmezanu, to doskonała opcja dla wegan. Pesto buraczane doskonale komponuje się z makaronem spaghetti, tagliatelle czy penne. Będzie również pysznym dodatkiem do kasz, ryżu lub pieczywa.

buraczane pesto spaghetti

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, aż się lekko przyrumienią, mieszając do czasu do czasu.
  2. Upieczone lub ugotowane buraki kroimy na kawałki i przekładamy do blendera.
  3. Do buraczków dodajemy czosnek, płatki drożdżowe, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz do smaku.
  4. Całość miksujemy.
  5. Dodajemy uprażone orzechy nerkowca i ponownie miksujemy. Pesto możemy zmiksować na gładko lub pozostawić większe kawałki orzechów, tak jak lubimy.
  6. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tak aby był al dente.
  7. Ugotowany makaron mieszamy z buraczanym pesto.
  8. Na talerzach dekorujemy świeżymi ziołami i pokruszonym serem feta.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Przepis zaczerpnięty z książki "Smakowitości. Domowa sezonowa kuchnia wegańska" Idy Kulawik i Emilii Konkol-Pastuszak.
  • Moja propozycja nie jest wegańska, ponieważ dodałam na koniec ser feta, który oczywiście możesz pominąć.
  • Wersja pesto z książki jest przygotowana z pestkami słonecznika. Swoje pesto zmiksowałam z orzechami nerkowca ponieważ miałam otwartą kilogramową paczkę i postanowiłam je wykorzystać.
  • Zamiast orzechów nerkowca czy pestek słonecznika możesz użyć migdałów, orzechów laskowych lub włoskich. Zmieni to smak pesto, ale czyż w kuchni nie warto eksperymentować?

Zobacz również

Fuczki buraczane - smażone placki z buraczków i kiszonej kapusty

fuczki-buraczane-smazone-placki-z-buraczkow-i-kiszonej-kapusty

Pieczona dynia z szałwią, pieczarkami z fetą i pomidorami

pieczona-dynia-z-szalwia-pieczarkami-z-feta-i-pomidorami

Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą

chlebek-buraczany-z-kminkiem-czarnuszka-i-feta

Pieczone bataty z pesto z jarmużu, fetą i pestkami granatu

pieczone-bataty-z-jarmuzowym-pesto-feta-i-pestkami-granatu

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.