Spaghetti z buraczanym pesto i serem feta. Pesto z buraków z orzechami nerkowca i płatkami drożdżowymi. Przepis na szybkie, aromatyczne i pyszne danie
Pesto z pieczonych lub gotowanych buraków to wyjątkowy sos, który zachwyca wyrazistym smakiem i pięknym kolorem. Takie dodatki jak czosnek, oliwa, orzechy nerkowca czy płatki drożdżowe podkręcają tylko smak buraków nadając im niepowtarzalnego charakteru.
Płatki drożdżowe stanowią w przepisie alternatywę dla parmezanu, to doskonała opcja dla wegan. Pesto buraczane doskonale komponuje się z makaronem spaghetti, tagliatelle czy penne. Będzie również pysznym dodatkiem do kasz, ryżu lub pieczywa.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, aż się lekko przyrumienią, mieszając do czasu do czasu.
- Upieczone lub ugotowane buraki kroimy na kawałki i przekładamy do blendera.
- Do buraczków dodajemy czosnek, płatki drożdżowe, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz do smaku.
- Całość miksujemy.
- Dodajemy uprażone orzechy nerkowca i ponownie miksujemy. Pesto możemy zmiksować na gładko lub pozostawić większe kawałki orzechów, tak jak lubimy.
- Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, tak aby był al dente.
- Ugotowany makaron mieszamy z buraczanym pesto.
- Na talerzach dekorujemy świeżymi ziołami i pokruszonym serem feta.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Przepis zaczerpnięty z książki "Smakowitości. Domowa sezonowa kuchnia wegańska" Idy Kulawik i Emilii Konkol-Pastuszak.
- Moja propozycja nie jest wegańska, ponieważ dodałam na koniec ser feta, który oczywiście możesz pominąć.
- Wersja pesto z książki jest przygotowana z pestkami słonecznika. Swoje pesto zmiksowałam z orzechami nerkowca ponieważ miałam otwartą kilogramową paczkę i postanowiłam je wykorzystać.
- Zamiast orzechów nerkowca czy pestek słonecznika możesz użyć migdałów, orzechów laskowych lub włoskich. Zmieni to smak pesto, ale czyż w kuchni nie warto eksperymentować?
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.