Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą - prosty, pyszny wegetariański wypiek bez drożdży i wyrabiania. Znakomita alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, bogaty w wyjątkowe smaki i aromaty
Jak zrobić chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą?
Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą to wyjątkowa propozycja inspirowana przepisem Yotama Ottolenghiego. Jest prosty w przygotowaniu – nie wymaga drożdży ani wyrabiania, co czyni go idealnym wypiekiem nawet dla początkujących. Jego bogaty smak pochodzi z połączenia słodyczy buraków, aromatycznego kminku i intensywnej czarnuszki, a feta dodaje mu wyrazistości i kremowej konsystencji.
Szukasz alternatywy dla tradycyjnego pieczywa?
Przepis autorstwa Yotama Ottolenghiego, który zachwyca swoją prostotą i niezwykłym smakiem. Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą - prosty, pyszny wegetariański wypiek bez drożdży i wyrabiania. Ten chlebek to doskonały wybór dla osób poszukujących wegetariańskich inspiracji. Przepis, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, ale można łatwo dostosować do tego, co mamy w kuchni. W mojej wersji mąkę razową zastąpiłam zwykłą, ser kozi zamieniłam na fetę, a śmietanę na jogurt – efekt przeszedł oczekiwania!
SKŁADNIKI na 20 cm keksówkę
- 50 g płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 50 g pestek dyni
- 200 g mąki uniwersalnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 20 g startego parmezanu
- 200 g surowych, obranych, drobno startych buraków
- 2 jaja
- 80 ml oleju
- 80 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 120 g twardej fety pokruszonej na kawałki
WYKONANIE
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C z termoobiegiem.
- Foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy.
- W miseczce mieszamy płatki owsiane, tymianek, pestki dyni, kminek i czarnuszkę.
- W większej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę.
- Dodajemy starte buraki, mieszaninę płatków i nasion ( 1 łyżkę zostawiamy do obsypania chlebka). Nie mieszamy, odstawiamy na bok.
- W kolejnej misce łączymy jajka, olej, jogurt, miód i parmezan.
- Mieszaninę z jaja wlewamy do miski z burakami, mieszamy wszystko łopatką.
- Dodajemy ser feta i bardzo delikatnie mieszamy, starając się nie rozetrzeć fety.
- Przekładamy ciasto do foremki, posypujemy pozostałymi płatkami owsianymi i nasionami.
- Pieczemy 40 minut, a potem przykrywamy szczelnie folia aluminiową i pieczemy kolejne 40 minut, do suchego patyczka.
- Upieczony chlebek wykładamy na metalową kratkę posypaną nasionami stroną do góry, studzimy.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Upieczony chlebek świetnie sprawdzi się, jako dodatek do sałatki ze świeżych warzyw.
- Smaczny jest posmarowany kremowym białym serkiem, to dla mnie najlepsza wersja.
- Jeśli chcesz go podgrzać skorzystaj raczej z piekarnika, nie z tostera , bo chlebek się kruszy.
- Upieczony chlebek możesz przechowywać w szczelnym pojemniku około tygodnia, a w zamrażarce miesiąc.
- Cały czas jednak zastanawiam się z czym jeszcze chlebek z buraczkami będzie się dobrze komponował?
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.