Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą

Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą - prosty, pyszny wegetariański wypiek bez drożdży i wyrabiania. Znakomita alternatywa dla tradycyjnego pieczywa, bogaty w wyjątkowe smaki i aromaty

Jak zrobić chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą?

Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą to wyjątkowa propozycja inspirowana przepisem Yotama Ottolenghiego. Jest prosty w przygotowaniu – nie wymaga drożdży ani wyrabiania, co czyni go idealnym wypiekiem nawet dla początkujących. Jego bogaty smak pochodzi z połączenia słodyczy buraków, aromatycznego kminku i intensywnej czarnuszki, a feta dodaje mu wyrazistości i kremowej konsystencji.

Szukasz alternatywy dla tradycyjnego pieczywa?

Przepis autorstwa Yotama Ottolenghiego, który zachwyca swoją prostotą i niezwykłym smakiem. Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą - prosty, pyszny wegetariański wypiek bez drożdży i wyrabiania. Ten chlebek to doskonały wybór dla osób poszukujących wegetariańskich inspiracji. Przepis, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, ale można łatwo dostosować do tego, co mamy w kuchni. W mojej wersji mąkę razową zastąpiłam zwykłą, ser kozi zamieniłam na fetę, a śmietanę na jogurt – efekt przeszedł oczekiwania!


SKŁADNIKI na 20 cm keksówkę

  • 50 g płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 50 g pestek dyni
  • 200 g mąki uniwersalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 20 g startego parmezanu
  • 200 g surowych, obranych, drobno startych buraków
  • 2 jaja
  • 80 ml oleju
  • 80 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 120 g twardej fety pokruszonej na kawałki

WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C z termoobiegiem.
  2. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy.
  3. W miseczce mieszamy płatki owsiane, tymianek, pestki dyni, kminek i czarnuszkę.
  4. W większej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę.
  5. Dodajemy starte buraki, mieszaninę płatków i nasion ( 1 łyżkę zostawiamy do obsypania chlebka). Nie mieszamy, odstawiamy na bok.
  6. W kolejnej misce łączymy jajka, olej, jogurt, miód i parmezan.
  7. Mieszaninę z jaja wlewamy do miski z burakami, mieszamy wszystko łopatką.
  8. Dodajemy ser feta i bardzo delikatnie mieszamy, starając się nie rozetrzeć fety.
  9. Przekładamy ciasto do foremki, posypujemy pozostałymi płatkami owsianymi i nasionami.
  10. Pieczemy 40 minut, a potem przykrywamy szczelnie folia aluminiową i pieczemy kolejne 40 minut, do suchego patyczka.
  11. Upieczony chlebek wykładamy na metalową kratkę posypaną nasionami stroną do góry, studzimy.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Upieczony chlebek świetnie sprawdzi się, jako dodatek do sałatki ze świeżych warzyw.
  • Smaczny jest posmarowany kremowym białym serkiem, to dla mnie najlepsza wersja.
  • Jeśli chcesz go podgrzać skorzystaj raczej z piekarnika, nie z tostera , bo chlebek się kruszy.
  • Upieczony chlebek możesz przechowywać w szczelnym pojemniku około tygodnia, a w zamrażarce miesiąc.
  • Cały czas jednak zastanawiam się z czym jeszcze chlebek z buraczkami będzie się dobrze komponował?

Zobacz również

Spaghetti z buraczanym pesto i serem feta

spaghetti-z-buraczanym-pesto-i-serem-feta

Pyszna zielona pasta z awokado i bobu

pasta-z-awokado-i-bobu

Sałatka z buraczków i ananasa z fetą i orzechami

salatka-z-buraczkow-i-ananasa-z-feta-i-orzechami

Grzanki z burakami, burratą i nori. Posypka z glonów nori, sezamu i chili

grzanki-z-burakami-burrata-i-nori-posypka-z-glonow-nori-sezamu-i-chili

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.