Odrywane bułeczki z serem feta, miodem i czarnuszką. Puszyste słodko słone bułeczki z nasionami czarnuszki
Jak zrobić puszyste bułeczki nadziewane słonym serem feta?
Puszyste bułeczki, nadziane słonym serem, polane słodkim miodowym masłem i obsypane czarnuszką. To wyjątkowy wypiek, słodko słony z lekką nutą goryczy, eksplozja smaków.
Szukasz wyjątkowego wypieku, który łączy w sobie słodycz i słoność?
Odrywane bułeczki z serem, miodem i czarnuszką to idealny wybór! Puszyste i delikatne bułeczki, nadziane słonym serem, polane słodkim miodowym masłem i posypane aromatyczną czarnuszką, tworzą niesamowitą eksplozję smaków. Każdy kęs to połączenie różnych tekstur i aromatów – od miękkiego wnętrza po chrupiącą skórkę z nutą lekko gorzkiej czarnuszki.
Na jakie okazje najlepiej przygotować odrywane bułeczki z serem feta i miodem?
Te bułeczki są doskonałe na każdą okazję – zarówno na śniadanie, jak i na kolację czy przekąskę. Ich przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
![odrywane bułeczki z miodem fetą czarnuszką](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/12/buleczki-z-feta-miodem-i-czarnuszka-2.jpg)
SKŁADNIKI
Ciasto na bułeczki
- 400 g mąki maki typ 500
- 250 g mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g stopionego i przestudzonego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 5 g soli
Dodatkowo
- 150 - 200 g sera typu feta, miękkiego ( u mnie tym razem ser z mleka owczego i koziego)
- 5 g masła do smarowania foremki
- żółtko do smarowania bułeczek
- 20 g masła + 20 g miodu
- nasiona czarnuszki
- foremka o średnicy około 25 cm
WYKONANIE
- W misce wymieszaj mleko, drożdże i cukier, odstaw na 10 minut.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i dodaj do miski z mlekiem.
- Wymieszaj i wyrabiaj przez około 5 minut.
- Dodaj stopione, przestudzone masło i ponownie wyrabiaj, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie gładkie i elastyczne.
- Przykryj wyrobione ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia, lub do czasu podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką, krótko zagnieć.
- Ciasto podziel na 19 porcji i uformuj z nich kulki.
- Następnie każdą kulkę spłaszcz i nadziej słonym serem.
- Zlep końce i ułóż łączeniem do dołu w wysmarowanej masłem foremce.
- Najlepiej zacznij układać od środka, zachowując małe odstępy.
- Przykryj i odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 40 minut.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
- Bułeczki smaruj żółtkiem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut.
- W czasie kiedy bułeczki się pieką w małym rondelku podgrzej do rozpuszczenia masło z miodem.
- Upieczone bułeczki wyjmij z piekarnika i gorące smaruj stopionym masłem z miodem.
- Całość posyp nasionami czarnuszki.
![odrywane bułeczki z fetą miodem i czarnuszką](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/12/buleczki-z-feta-miodem-i-czarnuszka.jpg)
![odrywane bułeczki z fetą miodem czarnuszką](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/12/buleczki-z-feta-miodem-i-czarnuszka-1.jpg)
PORADY I WSKAZÓWKI
Co to jest czarnuszka?
- Czarnuszka (Nigella Sativa) to mała roślinka, o purpurowych, niebieskich lub białych kwiatach. Często nazywana jest czarnym kminkiem, czarnuszką ogrodową, czarnuchą, panną w zieleni, kąkolnicą.
- Łacińska nazwa Nigella Sativa prawdopodobnie pochodzi od koloru nasion (łac. niger - czarny, nigellus - czarnuszek).
- Nasiona czarnuszki charakteryzują się intensywnym, gorzkawym smakiem.
- Czarnuszka to panaceum od natury, a więcej o jej właściwościach znajdziesz w obszernym artykule Kuchnie świata , gdzie również można je zakupić.
- Jeśli nie przepadasz za smakiem czarnuszki, możesz użyć innych nasion, takich jak sezam, mak czy siemię lniane, które również dodadzą ciekawego smaku i tekstury.
- Eksperymentuj z różnymi rodzajami sera. Feta jest klasycznym wyborem, ale możesz użyć innych miękkich serów, takich jak ricotta, twaróg czy nawet ser pleśniowy dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku.
- Przygotowując masło miodowe, upewnij się, że miód jest dobrze rozpuszczony w maśle. Możesz również dodać szczyptę soli, aby podkreślić smak słodko-słonego połączenia.
Zobacz również
Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą
![chlebek-buraczany-z-kminkiem-czarnuszka-i-feta](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/03/chlebek-z-burakami-i-fetą.jpg)
Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką
![buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_3676-960x1440.webp)
Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju
![sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/02/IMG_2306-960x1440.webp)
Śledź orientalny z marynowanym imbirem, sosem sojowym, czerwoną cebulą
![sledz-orientalny-z-marynowanym-imbirem-sosem-sojowym-czerwona-cebula](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_2069-960x1440.webp)
An etka 2020-12-03 12:22:26
Wyglądają uroczo :).
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-12-06 02:37:16
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.