Jak zachęcić dzieci do pomocy w kuchni?

Zapach świeżo upieczonych bułeczek jak magnes przyciąga wszystkich domowników do kuchni, szczególnie dzieci. A jak zachęcić dzieci do pomocy w kuchni? To bardzo proste, wystarczy zaproponować im wspólną kulinarną zabawę. Z pomocą sprytnych małych rączek i nożyczek zwykłe bułeczki zamienimy na wesołe jeżyki. Bułeczki robi się szybko, a to bardzo ważne bo dzieci bywają niecierpliwe. Najwięcej pracy jest przy nacinaniu, ale efekt na pewno ucieszy naszych pomocników. To pyszna i wesoła zabawa, więc do dzieła!

SKŁADNIKI na 12 jeżyków
300 ml mleka
15 g miodu
20 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej typ 500
8 g soli
50 g masła, stopionego i przestudzonego
Dodatkowo:
żółtko jaja
1 łyżka mleka
pestki dyni
WYKONANIE
W misce mieszamy mleko, miód i drożdże. Dodajemy mąkę, sól i stopione przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera z hakiem przez około 5 - 10 minut, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto.
Przykrywamy ciasto i pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie dzielimy ciasto na 12 porcji i formujemy z nich owalne bułki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut.
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 190°C. Bułki smarujemy rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Nożyczkami nacinamy "kolce", na koniec robimy oczy i pyszczek, wciskając w ciasto pestki dyni.
Bułki jeżyki pieczemy około 20 minut, aż będą złociste. Studzimy na kratce.
Bułeczki jeżyki to świetny pomysł na śniadanie na dzień dziecka!
Tagi
drożdżowe wypiekiDzień Dzieckapomysł na Dzień Dzieckaśniadanie dla dziecidzieci w kuchnibułeczkiZobacz również
Oliwkowe bułeczki - drożdżowe bułki z dodatkiem oliwek

Odwrócone cynamonowe bułeczki z orzechami w karmelu

Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem

Słodkie drożdżowe bułki do odrywania pieczone w mlecznym sosie

Ala 2020-11-30 19:03:48
Cudne,normalnie cudne.świetny pomysł
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-12-01 17:50:35
dziękuję 🙂
Odpowiedz
Bernadeta 2021-05-31 21:17:46
Wow niesamowite bułeczki, cudny wypiek.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-06-06 23:18:21
dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.