Jak zachęcić dzieci do wspólnego przygotowania posiłków?
Wystarczy wyrobić drożdżowe ciasto i pozwolić maluchom bawić się nim, tak jak bawią się plasteliną, czy bardziej popularną dzisiaj ciastoliną. A kiedy nauczycie je jeszcze zaplatać tak urocze bułeczki, będzie mnóstwo śmiechu, wspólnej zabawy i ... bałaganu. I o to chodzi!
SKŁADNIKI
CIASTO JASNE
500 g mąki
25 g drożdży
50 g miodu
2 jaja
200 ml mleka
50 g miękkiego masła
szczypta soli
CIASTO CIEMNE
500 g mąki
20 g kakao
25 g drożdży
50 g miodu
2 jaja
200 ml mleka
50 g miękkiego masła
szczypta soli
KRUSZONKA
50 g mąki
10 g kakao
30 g cukru
30 g masła
Dodatkowo 1 jajko do smarowania bułeczek
WYKONANIE
KRUSZONKA
Mąkę, kakao, cukier i masło wyrabiamy między palcami na kruszonkę. kruszonkę Schładzamy w lodówce minimum 30 minut.
CIASTO
Ciasto jasne i ciemne przygotowujemy w ten sam sposób, z tą różnicą, że do ciemnego ciasta dodajemy do mąkę zmieszaną z kakao.
Drożdże rozprowadzamy z miodem, dodajemy jajka, mleko, mąkę (w przypadku ciemnego ciasta mąkę z kakao), stopione masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasta i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoją objętość.
Wyrośnięte ciasta krótko wyrabiamy, każde dzielimy na 9 części (9 jasnych i 9 ciemnych). Każdą porcję dzielimy na pół i formujemy po dwa wałeczki. Zaplatamy wałeczki według schematu ze zdjęcia, końcówki ciasta zawijamy pod spód. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Bułki przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 190°C około 25 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.