![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/11/plecione-bułeczki-595x866.jpg)
Jak zachęcić dzieci do wspólnego przygotowania posiłków?
Wystarczy wyrobić drożdżowe ciasto i pozwolić maluchom bawić się nim, tak jak bawią się plasteliną, czy bardziej popularną dzisiaj ciastoliną. A kiedy nauczycie je jeszcze zaplatać tak urocze bułeczki, będzie mnóstwo śmiechu, wspólnej zabawy i ... bałaganu. I o to chodzi!
SKŁADNIKI
CIASTO JASNE
500 g mąki
25 g drożdży
50 g miodu
2 jaja
200 ml mleka
50 g miękkiego masła
szczypta soli
CIASTO CIEMNE
500 g mąki
20 g kakao
25 g drożdży
50 g miodu
2 jaja
200 ml mleka
50 g miękkiego masła
szczypta soli
KRUSZONKA
50 g mąki
10 g kakao
30 g cukru
30 g masła
Dodatkowo 1 jajko do smarowania bułeczek
WYKONANIE
KRUSZONKA
Mąkę, kakao, cukier i masło wyrabiamy między palcami na kruszonkę. kruszonkę Schładzamy w lodówce minimum 30 minut.
CIASTO
Ciasto jasne i ciemne przygotowujemy w ten sam sposób, z tą różnicą, że do ciemnego ciasta dodajemy do mąkę zmieszaną z kakao.
Drożdże rozprowadzamy z miodem, dodajemy jajka, mleko, mąkę (w przypadku ciemnego ciasta mąkę z kakao), stopione masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasta i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoją objętość.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/11/Plecione-bułeczki-instrukcja-595x836.jpg)
Wyrośnięte ciasta krótko wyrabiamy, każde dzielimy na 9 części (9 jasnych i 9 ciemnych). Każdą porcję dzielimy na pół i formujemy po dwa wałeczki. Zaplatamy wałeczki według schematu ze zdjęcia, końcówki ciasta zawijamy pod spód. Gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Bułki przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym jajkiem i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 190°C około 25 minut.
Smacznego!
Tagi
drożdżekakaodrożdżowe wypiekikruszonkadrożdżówkiciasto drożdżowedzieci w kuchnigotowanie z dziećmiZobacz również
Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami
![drozdzowe-buleczki-na-kefirze-z-serem-i-jablkami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/11/bułeczki-z-serem-i-jabłkami-595x858.jpg)
Wielkanocne drożdżowe zajączki, orkiszowe bułeczki z syropem klonowym
![wielkanocne-drozdzowe-zajaczki-orkiszowe-buleczki-z-syropem-klonowym](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/03/orkiszowe-zajaczki-5.jpg)
Złota chałka, drożdżowy warkocz bez masła i mleka
![zlota-chalka-drozdzowy-warkocz-bez-masla-i-mleka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/02/chalka-na-wodzie-i-oleju.jpg)
Bułeczki drożdżowe z budyniem, agrestem i kruszonką
![buleczki-drozdzowe-z-budyniem-agrestem-i-kruszonka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/08/5X9A4492-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.