Domowe wypieki - bułki oliwkowe. Drożdżowe miodowe bułeczki z oliwą i oliwkami. Pieczywo z dodatkiem czarnych oliwek lub oliwek kalamata
Oliwkowe bułeczki, idealne na śniadanie, na przekąskę lub jako dodatek do zup, czy sałatek. Pyszne drożdżowe pieczywo z dodatkiem oliwek kalamata. Do bułek możemy wykorzystać greckie oliwki kalamata lub inne ciemne oliwki, które lubimy.
Tak opisuje te bułeczki Sabina Francuz w swojej książce Mąka i woda z której to właśnie pochodzi ten przepis.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Drożdże z miodem rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 5 minut.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i wlewamy wodę z drożdżami i miodem
- Całość mieszamy i wyrabiamy (najlepiej z pomocą miksera z hakiem) aż składniki się połączą.
- Dodajemy oliwę i wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i elastyczne.
- Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy wilgotna ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny.
- W czasie gdy ciasto wyrasta siekamy oliwki w drobną kostkę i w razie potrzeby odsączamy na sitku.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy posiekane oliwki i zagniatamy je ponownie.
- Dzielimy ciasto na 16 równych kawałków, formujemy kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy uformować kulki, zapleść ślimaki, czy też nadać bułeczkom dowolne kształty.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
- Przed pieczeniem bułki lekko spłaszczamy dłonią i smarujemy oliwą.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż robią się złoto brązowe.
Honorata 2023-03-05 09:08:14
Piękne bułeczki! Uwielbiam oliwki, więc ta propozycja bułek na pewno przypadnie mi do gustu.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-03-06 14:19:30
Polecam, są bardzo smaczne 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.