Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Oliwkowe bułeczki - drożdżowe bułki z dodatkiem oliwek

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Domowe wypieki - bułki oliwkowe. Drożdżowe miodowe bułeczki z oliwą i oliwkami. Pieczywo z dodatkiem czarnych oliwek lub oliwek kalamata

Oliwkowe bułeczki, idealne na śniadanie, na przekąskę lub jako dodatek do zup, czy sałatek. Pyszne drożdżowe pieczywo z dodatkiem oliwek kalamata. Do bułek możemy wykorzystać greckie oliwki kalamata lub inne ciemne oliwki, które lubimy.

Bułeczki są delikatne, aksamitne, rozpływają się w ustach i pachną Peloponezem

Tak opisuje te bułeczki Sabina Francuz w swojej książce Mąka i woda z której to właśnie pochodzi ten przepis.

drożdżowe pieczywo Bułeczki oliwkowe

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Drożdże z miodem rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 5 minut.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i wlewamy wodę z drożdżami i miodem
  3. Całość mieszamy i wyrabiamy (najlepiej z pomocą miksera z hakiem) aż składniki się połączą.
  4. Dodajemy oliwę i wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i elastyczne.
  5. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy wilgotna ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny.
  6. W czasie gdy ciasto wyrasta siekamy oliwki w drobną kostkę i w razie potrzeby odsączamy na sitku.
  7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy posiekane oliwki i zagniatamy je ponownie.
  8. Dzielimy ciasto na 16 równych kawałków, formujemy kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy uformować kulki, zapleść ślimaki, czy też nadać bułeczkom dowolne kształty.
  9. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
  10. Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
  11. Przed pieczeniem bułki lekko spłaszczamy dłonią i smarujemy oliwą.
  12. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż robią się złoto brązowe.

Kategorie

Na SłonoPieczywo

Zobacz również

Odrywane bułeczki z serem, miodem i czarnuszką

odrywane-buleczki-z-serem-miodem-i-czarnuszka

Bürli - szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron

burli-szwajcarskie-bulki-z-drozdzowa-woda-z-winogron

Rustykalne bułki z suszonymi pomidorami, oliwkami i tymiankiem

rustykalne-bulki-z-suszonymi-pomidorami-oliwkami-i-tymiankiem

Maślane bułki Fastenwähe - karnawałowe pieczywo z Bazylei

maslane-bulki-fastenwahe-karnawalowe-pieczywo-z-bazylei

Komentarze

Honorata 2023-03-05 09:08:14

Piękne bułeczki! Uwielbiam oliwki, więc ta propozycja bułek na pewno przypadnie mi do gustu.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-03-06 14:19:30

Polecam, są bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.