Domowe wypieki - bułki oliwkowe. Drożdżowe miodowe bułeczki z oliwą i oliwkami. Pieczywo z dodatkiem czarnych oliwek lub oliwek kalamata
Oliwkowe bułeczki, idealne na śniadanie, na przekąskę lub jako dodatek do zup, czy sałatek. Pyszne drożdżowe pieczywo z dodatkiem oliwek kalamata. Do bułek możemy wykorzystać greckie oliwki kalamata lub inne ciemne oliwki, które lubimy.
Bułeczki są delikatne, aksamitne, rozpływają się w ustach i pachną Peloponezem
Tak opisuje te bułeczki Sabina Francuz w swojej książce Mąka i woda z której to właśnie pochodzi ten przepis.
![drożdżowe pieczywo Bułeczki oliwkowe](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/03/buleczki-z-czarnymi-oliwkami-595x892.webp)
SKŁADNIKI
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżki miodu
- 160 g letniej wody
- 350 g mąki pszennej uniwersalnej
- 2 łyżki oliwy plus kilka do smarowania
- szczypta soli
- 120 g ciemnych oliwek bez pestek, najlepiej kalamata
WYKONANIE
- Drożdże z miodem rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 5 minut.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i wlewamy wodę z drożdżami i miodem
- Całość mieszamy i wyrabiamy (najlepiej z pomocą miksera z hakiem) aż składniki się połączą.
- Dodajemy oliwę i wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i elastyczne.
- Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy wilgotna ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny.
- W czasie gdy ciasto wyrasta siekamy oliwki w drobną kostkę i w razie potrzeby odsączamy na sitku.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy posiekane oliwki i zagniatamy je ponownie.
- Dzielimy ciasto na 16 równych kawałków, formujemy kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy uformować kulki, zapleść ślimaki, czy też nadać bułeczkom dowolne kształty.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
- Przed pieczeniem bułki lekko spłaszczamy dłonią i smarujemy oliwą.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż robią się złoto brązowe.
Zobacz również
Bułki pszenne przygotowane metodą solno - drożdżową
![bulki-pszenne-przygotowane-metoda-solno-drozdzowa](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/05/BUŁKI-PSZENNE-METODĄ-SOLNO-DROŻDŻOWĄ-595x858.jpg)
Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem
![wiazane-drozdzowe-bulki-sniadaniowe-z-makiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/03/wiazane-bulki-z-makiem--595x896.jpg)
Rustyklane bułki na zaczynie poolish wg przepisu Jeffreya Hamelmana
![rustyklane-bulki-na-zaczynie-poolish-wg-przepisu-jeffreya-hamelmana](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/01/rusykalne-bulki-piekarnia-amber.jpg)
Pampuszki Mamuszki - ukraińskie bułki czosnkowe
![pampuszki-mamuszki-ukrainskie-bulki-czosnkowe](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/pampuszki-mamuszki-1.jpg)
Honorata 2023-03-05 09:08:14
Piękne bułeczki! Uwielbiam oliwki, więc ta propozycja bułek na pewno przypadnie mi do gustu.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-03-06 14:19:30
Polecam, są bardzo smaczne 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.