Oliwkowe bułeczki - drożdżowe bułki z dodatkiem oliwek

Domowe wypieki - bułki oliwkowe. Drożdżowe miodowe bułeczki z oliwą i oliwkami. Pieczywo z dodatkiem czarnych oliwek lub oliwek kalamata

Oliwkowe bułeczki, idealne na śniadanie, na przekąskę lub jako dodatek do zup, czy sałatek. Pyszne drożdżowe pieczywo z dodatkiem oliwek kalamata. Do bułek możemy wykorzystać greckie oliwki kalamata lub inne ciemne oliwki, które lubimy.

Bułeczki są delikatne, aksamitne, rozpływają się w ustach i pachną Peloponezem

Tak opisuje te bułeczki Sabina Francuz w swojej książce Mąka i woda z której to właśnie pochodzi ten przepis.

drożdżowe pieczywo Bułeczki oliwkowe

SKŁADNIKI

  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 160 g letniej wody
  • 350 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 łyżki oliwy plus kilka do smarowania
  • szczypta soli
  • 120 g ciemnych oliwek bez pestek, najlepiej kalamata

WYKONANIE

  1. Drożdże z miodem rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 5 minut.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i wlewamy wodę z drożdżami i miodem
  3. Całość mieszamy i wyrabiamy (najlepiej z pomocą miksera z hakiem) aż składniki się połączą.
  4. Dodajemy oliwę i wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i elastyczne.
  5. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy wilgotna ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny.
  6. W czasie gdy ciasto wyrasta siekamy oliwki w drobną kostkę i w razie potrzeby odsączamy na sitku.
  7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy posiekane oliwki i zagniatamy je ponownie.
  8. Dzielimy ciasto na 16 równych kawałków, formujemy kulki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy uformować kulki, zapleść ślimaki, czy też nadać bułeczkom dowolne kształty.
  9. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
  10. Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
  11. Przed pieczeniem bułki lekko spłaszczamy dłonią i smarujemy oliwą.
  12. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż robią się złoto brązowe.

Zobacz również

Książka Buła i przyjaciele - Ina-Janine Johansen

ksiazka-bula-i-przyjaciele-ina-janine-johansen

Pampuszki Mamuszki - ukraińskie bułki czosnkowe

pampuszki-mamuszki-ukrainskie-bulki-czosnkowe

Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną

wytrawne-i-kruche-buleczki-z-dynia-ricotta-kozim-serem-i-zurawina

Bajgle z miodem i sezamem

bajgle-z-miodem-i-sezamem

Komentarze

Honorata 2023-03-05 09:08:14

Piękne bułeczki! Uwielbiam oliwki, więc ta propozycja bułek na pewno przypadnie mi do gustu.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-03-06 14:19:30

Polecam, są bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.