Drożdżowe domowe pieczywo. Bułki na zaczynie poolish z semoliny, czyli mąki z pszenicy durum. Śniadaniowe bułeczki z pomidorami, oliwkami i tymiankiem
Rustykalne drożdżowe bułki z suszonymi pomidorami, oliwkami i tymiankiem. Pyszne, wytrawne bułeczki, idealne na śniadanie lub dodatek do grilla lub sałatek.
![Apetyczne Drożdżowe bułki z suszonymi pomidorami , oliwkami i tymiankiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/05/5X9A5185-960x1440.webp)
Ciasta na te bułeczki, podobnie jak ciasta na ciabattę, po fermentacji nie formujemy na kształt bułek. Wykładamy gotowe ciasto ostrożnie na blat podsypany mąką i za pomocą noża lub skrobki odcinamy kawałek po kawałku. Po takim porcjowaniu każda z bułek ma inny kształt i wielkość.
SKŁADNIKI
ZACZYN POOLISH
- 200 g semoliny, czyli mąki z pszenicy durum
- 200 ml wody, ciepłej - 30°C
- 5 g świeżych drożdży
CIASTO
- cały zaczyn
- 200 ml wody
- 10 g świeżych drożdży
- 400 g mąki Manitoba (lub mąki do pizzy)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy do ciasta + 1 łyżka oliwy do miski
- 1 łyżka lisków świeżego tymianku
- 70 g suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
- 30 g ciemnych oliwek bez pestek, drobno pokrojonych
- 8 g soli
WYKONANIE
- Składniki na zaczyn mieszamy w misce, aż uzyskamy jednolite ciasto.
- Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.
- Zaczyn możemy przygotować dzień wcześniej wieczorem, wówczas po 2 godzinach miskę z zaczynem przekładamy do lodówki.
- Do miski robota kuchennego wlewamy 200 ml wody i rozpuszczamy w niej 10 g drożdży i miód.
- Dodajemy zaczyn i mąkę, mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto.
- Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
- Następnie do ciasta dodajemy sól i łyżkę oliwy.
- Wyrabiamy ciasto na najniższych obrotach około 5 minut, aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie odchodzić od ścianek miski.
- Na ciasto rozrzucamy pokrojone pomidory, oliwki i listki tymianku, wciskamy je palcami w ciasto.
- Wykładamy ciasto z miski, formujemy kulę.
- Miskę natłuszczamy pozostałą oliwą i wkładamy do niej z powrotem ciasto.
- Pozostawiamy ciasto w temperaturze pokojowej na około 90 minut, rozciągając i składając dwukrotnie po każdych 30 minutach
- Czas wyrastania zależy między innymi od temperatury w pomieszczeniu. Prawidłowo wyrośnięte ciasto powinno podwoić swoją początkową objętość.
- Wyrośnięte ciasto ostrożnie wykładamy na obsypany mąką blat.
- Z ciastem obchodzimy się bardzo delikatnie, uważając aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
- Dzielimy ciasto za pomocą skrobki lub noża na 6 porcji (prostokąty, kwadraty, trójkąty), układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy ściereczką.
- Piekarnik nagrzewamy razem z blachą do 230°C.
- Na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporną miskę z wodą.
- Wyrośnięte bułki zsuwamy/przekładamy razem z papierem na nagrzaną blachę i pieczemy przez około 20 - 25 minut.
- Po 10 minutach na chwilę uchylamy piekarnik, aby wypuścić parę.
- Upieczone bułki studzimy na kratce.
Co to jest zaczyn poolish? Termin ten pochodzi z języka francuskiego, a nawiązuje do technik opracowanych przez polskich piekarzy. To zaczyn z mąki, wody i drożdży, który fermentuje przez kilka godzin, a następnie dodawany jest do końcowego wyrabiania ciasta. Taki długi czas fermentacji polepsza smak i strukturę wypieków.
W tym przepisie zaczyn przygotowujemy na bazie semoliny. Co to jest semolina? Semoliną nazywa się gruboziarnistą mąkę lub drobne kasze, które powstają ze zmielenia pszenicy durum. Mąka z pszenicy durum ma charakterystyczną, żółtawą barwę i jest bogata w cenne witaminy i minerały. Semolina to produkt popularny we Włoszech, gdzie używa się go do wyrobu makaronów, czy wypieków. Mąkę z pszenicy durum znajdziecie w dużych sklepach stacjonarnych lub w sklepach internetowych. Większość składników z tego przepisu zamówiłam w jednym miejscu, a mianowicie w Schronisku Bukowina. Oprócz semoliny, manitoby, suszonych pomidorów, oliwek znajdziecie tam też ocet balsamiczny, makarony, oliwy i inne produkty z kuchni włoskiej, a także kawę ziarnistą i pyszne słodkości do niej.
Zobacz również
Grillowane ziołowe chlebki z grzybami i żółtym serem
![grillowane-ziolowe-chlebki-z-grzybami-i-zoltym-serem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_4304-3-960x1440.webp)
Książka Buła i przyjaciele - Ina-Janine Johansen
![ksiazka-bula-i-przyjaciele-ina-janine-johansen](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/03/5X9A4645-595x893.webp)
Oliwkowe bułeczki - drożdżowe bułki z dodatkiem oliwek
![oliwkowe-buleczki-drozdzowe-bulki-z-dodatkiem-oliwek](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/03/buleczki-z-czarnymi-oliwkami-595x892.webp)
Ciabatta rustykalna, domowe włoskie pszenne pieczywo
![ciabatta-rustykalna-domowe-wloskie-pszenne-pieczywo](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/01/ciabatta-rustykalna.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.