Rustykalne bułki z suszonymi pomidorami, oliwkami i tymiankiem

Drożdżowe domowe pieczywo. Bułki na zaczynie poolish z semoliny, czyli mąki z pszenicy durum. Śniadaniowe bułeczki z pomidorami, oliwkami i tymiankiem

Rustykalne drożdżowe bułki z suszonymi pomidorami, oliwkami i tymiankiem. Pyszne, wytrawne bułeczki, idealne na śniadanie lub dodatek do grilla lub sałatek.

Apetyczne Drożdżowe bułki z suszonymi pomidorami , oliwkami i tymiankiem

Ciasta na te bułeczki, podobnie jak ciasta na ciabattę, po fermentacji nie formujemy na kształt bułek. Wykładamy gotowe ciasto ostrożnie na blat podsypany mąką i za pomocą noża lub skrobki odcinamy kawałek po kawałku. Po takim porcjowaniu każda z bułek ma inny kształt i wielkość.

SKŁADNIKI

ZACZYN POOLISH

  • 200 g semoliny, czyli mąki z pszenicy durum
  • 200 ml wody, ciepłej - 30°C
  • 5 g świeżych drożdży

CIASTO

  • cały zaczyn
  • 200 ml wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki Manitoba (lub mąki do pizzy)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy do ciasta + 1 łyżka oliwy do miski
  • 1 łyżka lisków świeżego tymianku
  • 70 g suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
  • 30 g ciemnych oliwek bez pestek, drobno pokrojonych
  • 8 g soli

WYKONANIE

  1. Składniki na zaczyn mieszamy w misce, aż uzyskamy jednolite ciasto.
  2. Przykrywamy miskę z ciastem folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.
  3. Zaczyn możemy przygotować dzień wcześniej wieczorem, wówczas po 2 godzinach miskę z zaczynem przekładamy do lodówki.
  4. Do miski robota kuchennego wlewamy 200 ml wody i rozpuszczamy w niej 10 g drożdży i miód.
  5. Dodajemy zaczyn i mąkę, mieszamy, aż uzyskamy jednolite ciasto.
  6. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
  7. Następnie do ciasta dodajemy sól i łyżkę oliwy.
  8. Wyrabiamy ciasto na najniższych obrotach około 5 minut, aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie odchodzić od ścianek miski.
  9. Na ciasto rozrzucamy pokrojone pomidory, oliwki i listki tymianku, wciskamy je palcami w ciasto.
  10. Wykładamy ciasto z miski, formujemy kulę.
  11. Miskę natłuszczamy pozostałą oliwą i wkładamy do niej z powrotem ciasto.
  12. Pozostawiamy ciasto w temperaturze pokojowej na około 90 minut, rozciągając i składając dwukrotnie po każdych 30 minutach
  13. Czas wyrastania zależy między innymi od temperatury w pomieszczeniu. Prawidłowo wyrośnięte ciasto powinno podwoić swoją początkową objętość.
  14. Wyrośnięte ciasto ostrożnie wykładamy na obsypany mąką blat.
  15. Z ciastem obchodzimy się bardzo delikatnie, uważając aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
  16. Dzielimy ciasto za pomocą skrobki lub noża na 6 porcji (prostokąty, kwadraty, trójkąty), układamy na papierze do pieczenia i przykrywamy ściereczką.
  17. Piekarnik nagrzewamy razem z blachą do 230°C.
  18. Na dnie piekarnika ustawiamy żaroodporną miskę z wodą.
  19. Wyrośnięte bułki zsuwamy/przekładamy razem z papierem na nagrzaną blachę i pieczemy przez około 20 - 25 minut.
  20. Po 10 minutach na chwilę uchylamy piekarnik, aby wypuścić parę.
  21. Upieczone bułki studzimy na kratce.

Co to jest zaczyn poolish? Termin ten pochodzi z języka francuskiego, a nawiązuje do technik opracowanych przez polskich piekarzy. To zaczyn z mąki, wody i drożdży, który fermentuje przez kilka godzin, a następnie dodawany jest do końcowego wyrabiania ciasta. Taki długi czas fermentacji polepsza smak i strukturę wypieków.

W tym przepisie zaczyn przygotowujemy na bazie semoliny. Co to jest semolina? Semoliną nazywa się gruboziarnistą mąkę lub drobne kasze, które powstają ze zmielenia pszenicy durum. Mąka z pszenicy durum ma charakterystyczną, żółtawą barwę i jest bogata w cenne witaminy i minerały. Semolina to produkt popularny we Włoszech, gdzie używa się go do wyrobu makaronów, czy wypieków. Mąkę z pszenicy durum znajdziecie w dużych sklepach stacjonarnych lub w sklepach internetowych. Większość składników z tego przepisu zamówiłam w jednym miejscu, a mianowicie w Schronisku Bukowina. Oprócz semoliny, manitoby, suszonych pomidorów, oliwek znajdziecie tam też ocet balsamiczny, makarony, oliwy i inne produkty z kuchni włoskiej, a także kawę ziarnistą i pyszne słodkości do niej.

Zobacz również

Grillowane ziołowe chlebki z grzybami i żółtym serem

grillowane-ziolowe-chlebki-z-grzybami-i-zoltym-serem

Książka Buła i przyjaciele - Ina-Janine Johansen

ksiazka-bula-i-przyjaciele-ina-janine-johansen

Oliwkowe bułeczki - drożdżowe bułki z dodatkiem oliwek

oliwkowe-buleczki-drozdzowe-bulki-z-dodatkiem-oliwek

Ciabatta rustykalna, domowe włoskie pszenne pieczywo

ciabatta-rustykalna-domowe-wloskie-pszenne-pieczywo

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.