Przepis na chlebek z grilla z nadzieniem grzybowo serowym. Pyszne drożdżowe pieczywo, doskonałe na spotkania przy grillu z rodziną lub przyjaciółmi
Próbowaliście już grillowanych ziołowych chlebków z nadzieniem grzybowo serowym? To świetna przekąska na grillowych spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi.
Rozważając pomysły na dania z grilla, nie sposób pominąć przepisów na grillowane pieczywo. Proponuję dzisiaj grillowane ziołowe chlebki drożdżowe z nadzieniem grzybowo serowym.
Taki aromatyczne pieczywo z grilla to prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonały dodatek do letniego menu. Upieczone chlebki z dodatkiem aromatycznej ziołowo czosnkowej oliwy, stanowią smakowite uzupełnienie różnorodnych dań z grilla.
Gotowi na kulinarne doświadczenie? Grillowane ziołowe chlebki z nadzieniem grzybowo serowym. Ta propozycja na pewno wzbogaci Wasz grillowy repertuar i nada nowy wymiar grillowaniu. Zapraszam na letnie grillowanie z chlebkiem, bardzo smacznym, aromatycznym i dobrze nadzianym.
SKŁADNIKI
Ciasto
- 180 ml + 2 łyżki ciepłej wody
- 300 g mąki do pizzy lub mąki uniwersalnej
- 10 g świeżych drożdży lub 3,5 g drożdży suszonych
- 10 g cukru
- 6 g soli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka świeżych listków tymianku
Nadzienie
- 150 g farszu grzybowego (np. rozdrobnione i smażone grzyby z cebulą)
- 150 g startego żółtego sera
- 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
Dodatkowo
- olej do smarowania chlebków przed pieczeniem
- 2 łyżki oliwy do smarowania chlebków po upieczeniu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
WYKONANIE
- W misce mieszamy drożdże, 2 łyżki wody i cukier. Odstawiamy na 5 minut.
- Do drożdżowego zaczynu dodajemy 180 ml wody i mąkę, mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
- Dodajemy sól i olej, wyrabiamy ciasto około 5 minut - ręcznie lub mikserem z hakiem. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i nie powinno kleić się do dłoni.
- Dodajemy listki tymianku i jeszcze raz krótko wyrabiamy, alby tylko połączyć zioła z ciastem.
- Ciasto przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym, może być wilgotny.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 - 45 minut lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
- Gotowy farsz grzybowy mieszamy ze starym żółtym serem i świeżymi ziołami.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji, z każdej formujemy kulkę.
- Kulki delikatnie spłaszczamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
- Kiedy ciasto lekko odpocznie rozwałkowujemy porcje ciasta na placki o średnicy około 10 - 12 cm.
- Na środek każdego placka nakładamy 2 - 3 łyżki nadzienia.
- Podnosimy krawędzie ciasta i zlepiamy, jakbyśmy formowali sakiewkę. Robimy zakładkę na brzegu ciasta i doklejamy do niej kolejne, aż się połączą.
- Nadziane bułki lekko spłaszczamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
- Chlebki przed pieczeniem i w trakcie grillowania smarujemy olejem.
- Pieczemy około 12 - 15 minut (6 - 7 minut z każdej strony) na grillu rozgrzanym do 180 - 190°C, pod przykryciem. Czas grillowania zależy od mocy Twojego grilla.
- Kiedy chlebki się pieką przygotowujemy oliwę z ziołami.
- Mieszamy posiekane zioła, otarty czosnek z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
- Ziołową oliwą smarujemy jeszcze gorące, upieczone chlebki.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Możesz dodać do ciasta ulubione zioła i przyprawy. To doskonała okazja, aby dostosować smak ziołowych chlebków z grilla do własnych upodobań.
- Jeśli szukasz szybkiego sposobu na wypełnienie chlebków, warto rozważyć użycie gotowego farszu, na przykład takiego do pierogów - Leśne skarby.
- Ale jeśli wolisz stworzyć swój własny farsz, możesz zrobić to w łatwy sposób. Po prostu przygotuj ulubione grzyby i podsmaż je razem z cebulką na oliwie na patelni.
- Jest to prosty przepis na chlebek, który możesz przygotować także w domu, na patelni.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.