Grillowane ziołowe chlebki z grzybami i żółtym serem

Przepis na chlebek z grilla z nadzieniem grzybowo serowym. Pyszne drożdżowe pieczywo, doskonałe na spotkania przy grillu z rodziną lub przyjaciółmi

Próbowaliście już grillowanych ziołowych chlebków z nadzieniem grzybowo serowym? To świetna przekąska na grillowych spotkaniach z rodziną lub przyjaciółmi.

Rozważając pomysły na dania z grilla, nie sposób pominąć przepisów na grillowane pieczywo. Proponuję dzisiaj grillowane ziołowe chlebki drożdżowe z nadzieniem grzybowo serowym.

Taki aromatyczne pieczywo z grilla to prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonały dodatek do letniego menu. Upieczone chlebki z dodatkiem aromatycznej ziołowo czosnkowej oliwy, stanowią smakowite uzupełnienie różnorodnych dań z grilla.

Gotowi na kulinarne doświadczenie? Grillowane ziołowe chlebki z nadzieniem grzybowo serowym. Ta propozycja na pewno wzbogaci Wasz grillowy repertuar i nada nowy wymiar grillowaniu. Zapraszam na letnie grillowanie z chlebkiem, bardzo smacznym, aromatycznym i dobrze nadzianym.

chlebki drożdżowe z grilla z ziołami grzybami i serem

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 180 ml + 2 łyżki ciepłej wody
  • 300 g mąki do pizzy lub mąki uniwersalnej
  • 10 g świeżych drożdży lub 3,5 g drożdży suszonych
  • 10 g cukru
  • 6 g soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku

Nadzienie

  • 150 g farszu grzybowego (np. rozdrobnione i smażone grzyby z cebulą)
  • 150 g startego żółtego sera
  • 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

Dodatkowo

  • olej do smarowania chlebków przed pieczeniem
  • 2 łyżki oliwy do smarowania chlebków po upieczeniu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu

WYKONANIE

  1. W misce mieszamy drożdże, 2 łyżki wody i cukier. Odstawiamy na 5 minut.
  2. Do drożdżowego zaczynu dodajemy 180 ml wody i mąkę, mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
  3. Dodajemy sól i olej, wyrabiamy ciasto około 5 minut - ręcznie lub mikserem z hakiem. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i nie powinno kleić się do dłoni.
  4. Dodajemy listki tymianku i jeszcze raz krótko wyrabiamy, alby tylko połączyć zioła z ciastem.
  5. Ciasto przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym, może być wilgotny.
  6. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 - 45 minut lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.
  7. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
  8. Gotowy farsz grzybowy mieszamy ze starym żółtym serem i świeżymi ziołami.
  9. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 porcji, z każdej formujemy kulkę.
  10. Kulki delikatnie spłaszczamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
  11. Kiedy ciasto lekko odpocznie rozwałkowujemy porcje ciasta na placki o średnicy około 10 - 12 cm.
  12. Na środek każdego placka nakładamy 2 - 3 łyżki nadzienia.
  13. Podnosimy krawędzie ciasta i zlepiamy, jakbyśmy formowali sakiewkę. Robimy zakładkę na brzegu ciasta i doklejamy do niej kolejne, aż się połączą.
  14. Nadziane bułki lekko spłaszczamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
  15. Chlebki przed pieczeniem i w trakcie grillowania smarujemy olejem.
  16. Pieczemy około 12 - 15 minut (6 - 7 minut z każdej strony) na grillu rozgrzanym do 180 - 190°C, pod przykryciem. Czas grillowania zależy od mocy Twojego grilla.
  17. Kiedy chlebki się pieką przygotowujemy oliwę z ziołami.
  18. Mieszamy posiekane zioła, otarty czosnek z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
  19. Ziołową oliwą smarujemy jeszcze gorące, upieczone chlebki.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Możesz dodać do ciasta ulubione zioła i przyprawy. To doskonała okazja, aby dostosować smak ziołowych chlebków z grilla do własnych upodobań.
  • Jeśli szukasz szybkiego sposobu na wypełnienie chlebków, warto rozważyć użycie gotowego farszu, na przykład takiego do pierogów - Leśne skarby.
  • Ale jeśli wolisz stworzyć swój własny farsz, możesz zrobić to w łatwy sposób. Po prostu przygotuj ulubione grzyby i podsmaż je razem z cebulką na oliwie na patelni.
  • Jest to prosty przepis na chlebek, który możesz przygotować także w domu, na patelni.

Zobacz również

Grzybowa ciabatta z tymiankiem

grzybowa-ciabatta-z-tymiankiem

Rustykalne bułki z suszonymi pomidorami, oliwkami i tymiankiem

rustykalne-bulki-z-suszonymi-pomidorami-oliwkami-i-tymiankiem

Paluchy drożdżowe z grzybami

paluchy-drozdzowe-z-grzybami

Mini tarty, tartaletki, quiche z kurkami

mini-tarty-tartaletki-quiche-z-kurkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.