Grzybowa ciabatta z tymiankiem

Grzybowa ciabatta z tymiankiem. Domowe włoskie pieczywo z dodatkiem suszonych borowików, cebuli, czosnku  i tymianku.

Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży.  Pozwoliłam sobie na lekkie odstępstwo od tradycji i wrzuciłam  do środka chleba  kilka smacznych dodatków.

Ciabatta z grzybami, cebulką czosnkiem i tymiankiem  ma wyjątkowo delikatną i wilgotną konsystencję i niepowtarzalny smak.



SKŁADNIKI

GRZYBY

  • 30 g suszonych borowików
  • 100 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka lisków świeżego tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

CIABATTA

  • 5 g świeżych drożdży
  • 370 g wody
  • 500 g mąki chlebowej typ 750
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 8 g soli
  • mąka do podsypania

WYKONANIE

  1. GRZYBY - Grzyby zalewamy wodą do przykrycia i moczymy przez godzinę.
  2. Następnie całość gotujemy około 5 minut.
  3. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy lub ścieramy na tarce.
  4. Rozgrzewamy oliwę na patelni smażymy cebulę, czosnek i listki tymianku.
  5. Dodajemy odsączone z wody i posiekane grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Mieszamy, chwilę smażymy i  odstawiamy do wystudzenia.
  7. CIABATTA - Do miski wlewamy wodę, wkruszamy drożdże, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. 
  8. Dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut do autolizy. Jednym z celów autolizy jest nasycenie mąki wodą przed wyrabianiem ciasta.
  9. Następnie dodajemy do ciasta sól i zaczynamy wyrabiać. Możemy ciasto wyrabiać ręcznie, ale jest ono na początku bardzo lepkie. Najlepszy do wyrabiania będzie mikser z hakiem.
  10. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odklejać się od ścianek miski (lub od rąk), może to potrwać  5, a nawet 10 minut.
  11. Dolewamy łyżkę oliwy i ponownie wyrabiamy do czasu, aż ciasto wchłonie tłuszcz.  
  12. Na koniec dodajemy mieszankę grzybową z patelni i już ręcznie wyrabiamy ciasto aż połączyło się z dodatkami.
  13. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 12 godzin.
  14. Najlepiej ciasto przygotować wieczorem i odstawić do wyrastania i fermentacji na noc.
  15. Po wyrośnięciu ciasto bardzo delikatnie wyrzucamy na stolnicę obficie podsypaną mąką.
  16. Nie wyrabiamy ciasta, obchodzimy się z nim bardzo delikatnie.
  17. Łopatkami do ciasta lub nożem dzielimy ciasto na 2, 4 lub 6 porcji.
  18. Poporcjowane kawałki ciasta za pomocą łopatki odwrócamy spodem do góry i od razu przenosimy na blachę.
  19. Przykrywamy ściereczką i ostatni raz pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  20. Na spodzie piekarnika ustawiamy żaroodporną miseczkę z wodą i nastawiamy piekarnik na 245°C.
  21. Blachę z ciabattą wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 - 25 minut.
  22. Po upieczeniu studzimy na kratce.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Ciasto na ciabattę według tego przepisu najlepiej przygotować wieczorem i rano rozpocząć proces pieczenia.

Zobacz również

Grillowane ziołowe chlebki z grzybami i żółtym serem

grillowane-ziolowe-chlebki-z-grzybami-i-zoltym-serem

Paluchy drożdżowe z grzybami

paluchy-drozdzowe-z-grzybami

Domowa Ciabatta - włoskie pszenne pieczywo

domowa-ciabatta

Konfitowany czosnek z tymiankiem

konfitowany-czosnek-z-tymiankiem

Komentarze

Papierowa Łowczyni 2020-04-22 09:06:36

Mmm uwielbiam ciabattę, ale jeszcze w takim wydaniu nie jadłam, aż jestem ciekawa jej smaku. Z przyjemnością wypróbuję przepis, dziękuję :*

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-23 01:29:50

Polecam, chlebek smakuje wyjątkowo 🙂

Odpowiedz

Klimaty Agness 2020-04-22 09:49:20

Brzmi przepysznie i wygląda pięknie <3 Ciabattę jadłam z oliwkami, ale z grzybami to dla mnie kompletna nowość :)
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-23 01:30:53

Ciabatta z oliwkami jest przepyszna, ale z borowikami i tymiankiem również smakuje wybornie 🙂

Odpowiedz

Iwona Banach 2020-04-22 15:25:09

Już sobie skopiowałam przepis, gdyby nie to, że własnie upiekłam chleb, to zaraz bym zrobiła :) Aż slinka cieknie i pachnie, a grzyby uwielbiam !

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-23 01:32:24

Jak już upieczesz, koniecznie daj znać, czy ciabatta z grzybami przypadła Ci do gustu.

Odpowiedz

Ania 2020-04-22 18:31:21

I taka ciabate to bym teraz zjadla :) narobilas mi nią wielkiej ochoty :) musi być bardzo dobra

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-23 01:34:07

Bardzo dobra 🙂 ... jutro robię powtórkę 😉

Odpowiedz

AniaM. 2020-04-22 21:24:13

O widzisz, świetny przepis. Na pewno zrobię. Ciabate często jemy,. Czasem sama robię, ale bez takich dodatków. Muszę wypróbować.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-23 01:36:04

Bardzo ciekawa jestem Twojej wersji ciabatty - "Ciabatty Italiamini"

Odpowiedz

Justyna Borucka 2020-04-22 22:16:28

Wygląda niesamowicie smakowicie :) wspaniała propozycja. Pyszne dodatki - grzyby, cebula, czosnek i tymianek, ależ musi być aromatyczna :) Przepis zapisałam, bo nie jestem w stanie się oprzeć takiej pychotce.

Odpowiedz

Marzena 2020-04-23 00:33:00

Z ziołami jadłam, ale jestem ciekawa jak smakuje z borowikami☺️ Bardziej grzyby podałabym jako dodatek. Podrzuć kawałek, bo smakowicie wygląda ☺️

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-23 01:38:02

Podrzucę 😉 podeślij adres 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-23 01:37:30

Dla amatorów grzybów to wyborna wersja ciabatty 🙂

Odpowiedz

Wiola Korzeniowska 2020-04-23 11:18:45

Piekę ciabaty, ale kurcze! Nie pomyślałam, aby dodać do niej grzyby! 😍 wykorzystam Twój pomysł na pewno! Dzięki!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-24 09:25:59

grzyby, suszone pomidory, oliwki... aby tylko nie przesadzić z ilością 🙂

Odpowiedz

Marzena T (Mania) 2020-04-23 08:46:31

Ojj zrobiłabym takie mojemu tacie ! Jak go odwiedzę to koniecznie, on kocha grzyby :D A ciabaty to nigdy sama w domu nie robiłam i dawno nie jadłam

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-24 09:29:10

Domowa ciabatta jest bardzo smaczna, polecam na początek poćwiczyć wypiekanie bez dodatków 🙂

Odpowiedz

Anna 2020-04-23 09:29:38

Aniu,
ale ciekawostka. O takiej ciabattcie Włosi na pewno nie mają pojęcia!
Ciekawa jestem Ich reakcji.
Wypiek wygląda bardzo apetycznie.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-24 09:27:59

Niektórzy z Neapolu byli pod wrażeniem 😉 ... innych reakcji nie znam, ale truflową ciabattę jadłam we Włoszech, a to w sumie też grzyb 😉

Odpowiedz

Po prostu MAMA 2020-04-23 13:09:27

Mam w domu piękne grzyby, które zbieraliśmy jesienią, więc może się skusimy i zrobimy :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-24 09:25:14

Skuście się 😉

Odpowiedz

Felicja 2020-04-23 13:50:30

Bardzo chętnie zrobię, tylko w wersji bez grzybów. Mam tylko problem ostatnio, bo żadnej chlebowej mąki w sklepach nie mogę kupić. A do Selgrossa tylko po mąkę jechać nie będę.

Najwyżej zapiszę sobie przepis na przyszłość i zrobię przy najbliższej okazji. :D

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-24 09:24:52

Z chlebową mąką zrobił się ostatnio jakiś problem...zanim dotarłam do selgrosa, musiałam domawiać przez internet ....

Odpowiedz

ewelina 2020-04-23 23:20:07

świetny przepis ostatnio dużo piekę i gotuję to się przyda

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-24 09:23:04

🙂

Odpowiedz

Patrycja Reszko 2020-05-04 23:11:49

Bardzo oryginalny smak!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.