Homemade Italian bread with dried porcini mushrooms, onion, garlic and thyme.

Ciabatta is a rustic Italian bread made with flour, water, olive oil, salt and yeast. I allowed myself a slight deviation from the tradition and threw a few tasty additives inside the bread. Ciabatta with mushrooms, onion, garlic and thyme has an exceptionally delicate and moist texture and unique taste.
The ciabatta dough according to this recipe is best prepared in the evening and the baking process starts in the morning.

Ingredients
MUSHROOMS
30 g of dried porcini mushrooms Forest Treasures
100 g of onion
1 clove of garlic
a tablespoon of fresh thyme foxes
1 tablespoon of olive oil
salt
pepper
CIABATTA
5 g of fresh yeast
370 g of water
500 g of type 750 bread flour
1 tablespoon of olive oil
8 g of salt
flour to sprinkle

PERFORMANCE
MUSHROOMS
Mushrooms are covered with water until covered and soaked for an hour. Then cook everything for about 5 minutes.
Dice the peeled onion, chop the garlic or grate it. Heat the olive oil in a frying pan and fry the onion, garlic and thyme leaves. Add drained and chopped mushrooms, season with salt and pepper. Stir, fry for a while and leave to cool.
CIABATTA
Pour water into a bowl, crush the yeast, stir until the yeast dissolves. Add flour, mix until combined, cover and set aside for about 30 minutes for autolysis. One of the purposes of autolysis is to saturate the flour with water before kneading the dough.
Then add salt to the dough and start kneading. We can knead the dough by hand, but it is very sticky at first. A mixer with a hook will be the best for kneading. Knead the dough until it begins to detach from the walls of the bowl (or from the hands), it may take 5 or even 10 minutes. Pour a tablespoon of olive oil and knead it again until the dough absorbs the fat. Finally, add the mushroom mixture from the pan and knead the dough by hand until it is combined with the additives. Cover the bowl with the prepared dough with cling film and leave it at room temperature for about 12 hours. It is best to prepare the dough in the evening and leave it to rise and ferment overnight.
After the dough has risen, gently throw it on the pastry board, generously sprinkled with flour. We do not knead the dough, we handle it very gently.
Use a spatula or a knife to divide the dough into 2, 4 or 6 portions. The portioned pieces of dough can be slightly stretched, folded into an envelope, turned over and placed on a baking sheet lined with baking paper. We can also turn small loaves with a spatula upside down and immediately transfer them to the baking tray. Cover with a cloth and let it rise for the last time for about 30 minutes.
At the bottom of the oven, place a heat-resistant bowl with water and set the oven to 245 ° C. Put the ciabatta tray in a preheated oven and bake it for about 20 - 25 minutes. After baking, let it cool on a wire rack.
Enjoy your meal!
Tags
mushroomsbreadhomemade breadforest mushroomsmushroom pickingciabattayeast with mushroomsforest treasuresboletusdried porcini mushroomsDried mushroomsmushroom ciabattamushrooms in the kitchenalso check
Eggplant and mushrooms bread paste

Forest vegetarian pate - beans, porcini mushrooms, nuts and cranberries

Crispy croutons with ricotta and wild mushrooms

Homemade Ciabatta - Italian wheat bread

Papierowa Łowczyni 2020-04-22 09:06:36
Mmm uwielbiam ciabattę, ale jeszcze w takim wydaniu nie jadłam, aż jestem ciekawa jej smaku. Z przyjemnością wypróbuję przepis, dziękuję :*
Response
TajemniceSmaku 2020-04-23 01:29:50
Polecam, chlebek smakuje wyjątkowo 🙂
Response
Klimaty Agness 2020-04-22 09:49:20
Brzmi przepysznie i wygląda pięknie <3 Ciabattę jadłam z oliwkami, ale z grzybami to dla mnie kompletna nowość :)
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Response
TajemniceSmaku 2020-04-23 01:30:53
Ciabatta z oliwkami jest przepyszna, ale z borowikami i tymiankiem również smakuje wybornie 🙂
Response
Iwona Banach 2020-04-22 15:25:09
Już sobie skopiowałam przepis, gdyby nie to, że własnie upiekłam chleb, to zaraz bym zrobiła :) Aż slinka cieknie i pachnie, a grzyby uwielbiam !
Response
TajemniceSmaku 2020-04-23 01:32:24
Jak już upieczesz, koniecznie daj znać, czy ciabatta z grzybami przypadła Ci do gustu.
Response
Ania 2020-04-22 18:31:21
I taka ciabate to bym teraz zjadla :) narobilas mi nią wielkiej ochoty :) musi być bardzo dobra
Response
TajemniceSmaku 2020-04-23 01:34:07
Bardzo dobra 🙂 ... jutro robię powtórkę 😉
Response
AniaM. 2020-04-22 21:24:13
O widzisz, świetny przepis. Na pewno zrobię. Ciabate często jemy,. Czasem sama robię, ale bez takich dodatków. Muszę wypróbować.
Response
TajemniceSmaku 2020-04-23 01:36:04
Bardzo ciekawa jestem Twojej wersji ciabatty - "Ciabatty Italiamini"
Response
Justyna Borucka 2020-04-22 22:16:28
Wygląda niesamowicie smakowicie :) wspaniała propozycja. Pyszne dodatki - grzyby, cebula, czosnek i tymianek, ależ musi być aromatyczna :) Przepis zapisałam, bo nie jestem w stanie się oprzeć takiej pychotce.
Response
Marzena 2020-04-23 00:33:00
Z ziołami jadłam, ale jestem ciekawa jak smakuje z borowikami☺️ Bardziej grzyby podałabym jako dodatek. Podrzuć kawałek, bo smakowicie wygląda ☺️
Response
TajemniceSmaku 2020-04-23 01:38:02
Podrzucę 😉 podeślij adres 🙂
Response
TajemniceSmaku 2020-04-23 01:37:30
Dla amatorów grzybów to wyborna wersja ciabatty 🙂
Response
Wiola Korzeniowska 2020-04-23 11:18:45
Piekę ciabaty, ale kurcze! Nie pomyślałam, aby dodać do niej grzyby! 😍 wykorzystam Twój pomysł na pewno! Dzięki!
Response
TajemniceSmaku 2020-04-24 09:25:59
grzyby, suszone pomidory, oliwki... aby tylko nie przesadzić z ilością 🙂
Response
Marzena T (Mania) 2020-04-23 08:46:31
Ojj zrobiłabym takie mojemu tacie ! Jak go odwiedzę to koniecznie, on kocha grzyby :D A ciabaty to nigdy sama w domu nie robiłam i dawno nie jadłam
Response
TajemniceSmaku 2020-04-24 09:29:10
Domowa ciabatta jest bardzo smaczna, polecam na początek poćwiczyć wypiekanie bez dodatków 🙂
Response
Anna 2020-04-23 09:29:38
Aniu,
ale ciekawostka. O takiej ciabattcie Włosi na pewno nie mają pojęcia!
Ciekawa jestem Ich reakcji.
Wypiek wygląda bardzo apetycznie.
Response
TajemniceSmaku 2020-04-24 09:27:59
Niektórzy z Neapolu byli pod wrażeniem 😉 ... innych reakcji nie znam, ale truflową ciabattę jadłam we Włoszech, a to w sumie też grzyb 😉
Response
Po prostu MAMA 2020-04-23 13:09:27
Mam w domu piękne grzyby, które zbieraliśmy jesienią, więc może się skusimy i zrobimy :)
Response
TajemniceSmaku 2020-04-24 09:25:14
Skuście się 😉
Response
Felicja 2020-04-23 13:50:30
Bardzo chętnie zrobię, tylko w wersji bez grzybów. Mam tylko problem ostatnio, bo żadnej chlebowej mąki w sklepach nie mogę kupić. A do Selgrossa tylko po mąkę jechać nie będę.
Najwyżej zapiszę sobie przepis na przyszłość i zrobię przy najbliższej okazji. :D
Response
TajemniceSmaku 2020-04-24 09:24:52
Z chlebową mąką zrobił się ostatnio jakiś problem...zanim dotarłam do selgrosa, musiałam domawiać przez internet ....
Response
ewelina 2020-04-23 23:20:07
świetny przepis ostatnio dużo piekę i gotuję to się przyda
Response
TajemniceSmaku 2020-04-24 09:23:04
🙂
Response
Patrycja Reszko 2020-05-04 23:11:49
Bardzo oryginalny smak!
Response
add comment
Your email address will not be published.