Grzybowa ciabatta z tymiankiem. Domowe włoskie pieczywo z dodatkiem suszonych borowików, cebuli, czosnku i tymianku.
Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży. Pozwoliłam sobie na lekkie odstępstwo od tradycji i wrzuciłam do środka chleba kilka smacznych dodatków.
Ciabatta z grzybami, cebulką czosnkiem i tymiankiem ma wyjątkowo delikatną i wilgotną konsystencję i niepowtarzalny smak.
SKŁADNIKI
GRZYBY
CIABATTA
WYKONANIE
- GRZYBY - Grzyby zalewamy wodą do przykrycia i moczymy przez godzinę.
- Następnie całość gotujemy około 5 minut.
- Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy lub ścieramy na tarce.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni smażymy cebulę, czosnek i listki tymianku.
- Dodajemy odsączone z wody i posiekane grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.
- Mieszamy, chwilę smażymy i odstawiamy do wystudzenia.
- CIABATTA - Do miski wlewamy wodę, wkruszamy drożdże, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą.
- Dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut do autolizy. Jednym z celów autolizy jest nasycenie mąki wodą przed wyrabianiem ciasta.
- Następnie dodajemy do ciasta sól i zaczynamy wyrabiać. Możemy ciasto wyrabiać ręcznie, ale jest ono na początku bardzo lepkie. Najlepszy do wyrabiania będzie mikser z hakiem.
- Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie odklejać się od ścianek miski (lub od rąk), może to potrwać 5, a nawet 10 minut.
- Dolewamy łyżkę oliwy i ponownie wyrabiamy do czasu, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
- Na koniec dodajemy mieszankę grzybową z patelni i już ręcznie wyrabiamy ciasto aż połączyło się z dodatkami.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 12 godzin.
- Najlepiej ciasto przygotować wieczorem i odstawić do wyrastania i fermentacji na noc.
- Po wyrośnięciu ciasto bardzo delikatnie wyrzucamy na stolnicę obficie podsypaną mąką.
- Nie wyrabiamy ciasta, obchodzimy się z nim bardzo delikatnie.
- Łopatkami do ciasta lub nożem dzielimy ciasto na 2, 4 lub 6 porcji.
- Poporcjowane kawałki ciasta za pomocą łopatki odwrócamy spodem do góry i od razu przenosimy na blachę.
- Przykrywamy ściereczką i ostatni raz pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Na spodzie piekarnika ustawiamy żaroodporną miseczkę z wodą i nastawiamy piekarnik na 245°C.
- Blachę z ciabattą wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 - 25 minut.
- Po upieczeniu studzimy na kratce.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Ciasto na ciabattę według tego przepisu najlepiej przygotować wieczorem i rano rozpocząć proces pieczenia.
Papierowa Łowczyni 2020-04-22 09:06:36
Mmm uwielbiam ciabattę, ale jeszcze w takim wydaniu nie jadłam, aż jestem ciekawa jej smaku. Z przyjemnością wypróbuję przepis, dziękuję :*
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-23 01:29:50
Polecam, chlebek smakuje wyjątkowo 🙂
Odpowiedz
Klimaty Agness 2020-04-22 09:49:20
Brzmi przepysznie i wygląda pięknie <3 Ciabattę jadłam z oliwkami, ale z grzybami to dla mnie kompletna nowość :)
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-23 01:30:53
Ciabatta z oliwkami jest przepyszna, ale z borowikami i tymiankiem również smakuje wybornie 🙂
Odpowiedz
Iwona Banach 2020-04-22 15:25:09
Już sobie skopiowałam przepis, gdyby nie to, że własnie upiekłam chleb, to zaraz bym zrobiła :) Aż slinka cieknie i pachnie, a grzyby uwielbiam !
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-23 01:32:24
Jak już upieczesz, koniecznie daj znać, czy ciabatta z grzybami przypadła Ci do gustu.
Odpowiedz
Ania 2020-04-22 18:31:21
I taka ciabate to bym teraz zjadla :) narobilas mi nią wielkiej ochoty :) musi być bardzo dobra
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-23 01:34:07
Bardzo dobra 🙂 ... jutro robię powtórkę 😉
Odpowiedz
AniaM. 2020-04-22 21:24:13
O widzisz, świetny przepis. Na pewno zrobię. Ciabate często jemy,. Czasem sama robię, ale bez takich dodatków. Muszę wypróbować.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-23 01:36:04
Bardzo ciekawa jestem Twojej wersji ciabatty - "Ciabatty Italiamini"
Odpowiedz
Justyna Borucka 2020-04-22 22:16:28
Wygląda niesamowicie smakowicie :) wspaniała propozycja. Pyszne dodatki - grzyby, cebula, czosnek i tymianek, ależ musi być aromatyczna :) Przepis zapisałam, bo nie jestem w stanie się oprzeć takiej pychotce.
Odpowiedz
Marzena 2020-04-23 00:33:00
Z ziołami jadłam, ale jestem ciekawa jak smakuje z borowikami☺️ Bardziej grzyby podałabym jako dodatek. Podrzuć kawałek, bo smakowicie wygląda ☺️
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-23 01:38:02
Podrzucę 😉 podeślij adres 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-23 01:37:30
Dla amatorów grzybów to wyborna wersja ciabatty 🙂
Odpowiedz
Wiola Korzeniowska 2020-04-23 11:18:45
Piekę ciabaty, ale kurcze! Nie pomyślałam, aby dodać do niej grzyby! 😍 wykorzystam Twój pomysł na pewno! Dzięki!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-24 09:25:59
grzyby, suszone pomidory, oliwki... aby tylko nie przesadzić z ilością 🙂
Odpowiedz
Marzena T (Mania) 2020-04-23 08:46:31
Ojj zrobiłabym takie mojemu tacie ! Jak go odwiedzę to koniecznie, on kocha grzyby :D A ciabaty to nigdy sama w domu nie robiłam i dawno nie jadłam
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-24 09:29:10
Domowa ciabatta jest bardzo smaczna, polecam na początek poćwiczyć wypiekanie bez dodatków 🙂
Odpowiedz
Anna 2020-04-23 09:29:38
Aniu,
ale ciekawostka. O takiej ciabattcie Włosi na pewno nie mają pojęcia!
Ciekawa jestem Ich reakcji.
Wypiek wygląda bardzo apetycznie.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-24 09:27:59
Niektórzy z Neapolu byli pod wrażeniem 😉 ... innych reakcji nie znam, ale truflową ciabattę jadłam we Włoszech, a to w sumie też grzyb 😉
Odpowiedz
Po prostu MAMA 2020-04-23 13:09:27
Mam w domu piękne grzyby, które zbieraliśmy jesienią, więc może się skusimy i zrobimy :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-24 09:25:14
Skuście się 😉
Odpowiedz
Felicja 2020-04-23 13:50:30
Bardzo chętnie zrobię, tylko w wersji bez grzybów. Mam tylko problem ostatnio, bo żadnej chlebowej mąki w sklepach nie mogę kupić. A do Selgrossa tylko po mąkę jechać nie będę.
Najwyżej zapiszę sobie przepis na przyszłość i zrobię przy najbliższej okazji. :D
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-24 09:24:52
Z chlebową mąką zrobił się ostatnio jakiś problem...zanim dotarłam do selgrosa, musiałam domawiać przez internet ....
Odpowiedz
ewelina 2020-04-23 23:20:07
świetny przepis ostatnio dużo piekę i gotuję to się przyda
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-24 09:23:04
🙂
Odpowiedz
Patrycja Reszko 2020-05-04 23:11:49
Bardzo oryginalny smak!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.