Zupa krem seler i jabłko

Pogoda nas nie rozpieszcza, chwilami jest zimowo i prószy śnieg, niespodziewanie  robi się ciepło i słonecznie, to znów, za chwilę pada deszcz... Jest marzec  - w marcu, jak w garncu - mówi się, że pogoda '' gotuje się...'' :-)

W te marcowe,  jeszcze zimne dni  proponujemy na  rozgrzewkę zupę krem z selera.

Charakterystyczny smak selera możemy przełamać dodając jabłka i kilka aromatycznych dodatków.  Takie połączenie sprawia, że zupa selerowa jest na prawdę  pyszna  - oczywiście to nasza, subiektywna ocena ;-)


Składniki

2 łyżki oliwy

1 cebula

2 selery korzeniowe - około 700g

3 średnie ziemniaki

1 jabłko

1400ml wody

1 łyżeczka tymianku

1 ząbek czosnku

2 łyżki śmietany 18%

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz

Wykonanie

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki: seler, ziemniaki i jabłko. Następnie zalewamy gorąca woda, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy warzywa do miękkości, po czym całość miksujemy na  gładki krem. Doprawiamy startym lub zmiażdżonym  czosnkiem i gałka muszkatołową.

Jeśli stwierdzimy, że  krem jest  za gęsty możemy dodać odrobinę gorącej wody.

Podajemy z łyżką śmietany, z czarnuszką, chipsami jabłkowymi,  z ptysiem lub grzankami.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Empanadas z cielęciną i warzywami

empanadas-z-cielecina-i-warzywami

Zupa selerowa z imbirem, prażonymi jabłkami i chipsami z selera

zupa-selerowa-z-imbirem-prazonymi-jablkami-i-chipsami-z-selera

Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem

pieczony-kalafior-z-cebula-chili-i-czosnkiem

Dyniowe spätzle, szpecle... czyli kluski podane z boczkiem i białym serem

dyniowe-spatzle-szpecle-czyli-kluski-podane-z-boczkiem-i-bialym-serem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.