Zupa krem seler i jabłko

SKŁADNIKIKOMENTARZE

Zupa krem z selera i jabłka – delikatna i kremowa. Idealne zestawienie smaków, które rozgrzeje i doda energii w chłodne dni.

Pogoda nas nie rozpieszcza, chwilami jest zimowo i prószy śnieg, niespodziewanie robi się ciepło i słonecznie, to znów, za chwilę pada deszcz... Jest marzec - w marcu, jak w garncu - mówi się, że pogoda '' gotuje się...'' :-)

W te marcowe, jeszcze zimne dni proponujemy na rozgrzewkę zupę krem z selera.

Charakterystyczny smak selera możemy przełamać dodając jabłka i kilka aromatycznych dodatków. Takie połączenie sprawia, że zupa selerowa jest na prawdę pyszna - oczywiście to nasza, subiektywna ocena ;-)


SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 seler korzeniowy - około 500 g
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 jabłko
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki: seler, ziemniaki i jabłko. Następnie zalewamy gorąca woda, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy warzywa do miękkości, po czym całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy startym lub zmiażdżonym czosnkiem i gałka muszkatołową.

Jeśli stwierdzimy, że krem jest za gęsty możemy dodać odrobinę gorącej wody.

Podajemy z łyżką śmietany, z czarnuszką, chipsami jabłkowymi, z ptysiem lub grzankami.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Konfitowany czosnek z tymiankiem

konfitowany-czosnek-z-tymiankiem

Grzybowa ciabatta z tymiankiem

grzybowa-ciabatta-z-tymiankiem

Sos z pieczonych pomidorów i warzyw - przetwory na zimę

sos-z-pieczonych-pomidorow-i-warzyw-przetwory-na-zime

Pasztet z drobiowych wątróbek z Calvadosem

pasztet-z-drobiowych-watrobek-z-calvadosem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.