Zupa krem z selera i jabłka – delikatna i kremowa. Idealne zestawienie smaków, które rozgrzeje i doda energii w chłodne dni.
Pogoda nas nie rozpieszcza, chwilami jest zimowo i prószy śnieg, niespodziewanie robi się ciepło i słonecznie, to znów, za chwilę pada deszcz... Jest marzec - w marcu, jak w garncu - mówi się, że pogoda '' gotuje się...'' :-)
W te marcowe, jeszcze zimne dni proponujemy na rozgrzewkę zupę krem z selera.
Charakterystyczny smak selera możemy przełamać dodając jabłka i kilka aromatycznych dodatków. Takie połączenie sprawia, że zupa selerowa jest na prawdę pyszna - oczywiście to nasza, subiektywna ocena ;-)
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 seler korzeniowy - około 500 g
- 3 średnie ziemniaki
- 1 jabłko
- 1 l wody
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Wykonanie
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki: seler, ziemniaki i jabłko. Następnie zalewamy gorąca woda, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy warzywa do miękkości, po czym całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy startym lub zmiażdżonym czosnkiem i gałka muszkatołową.
Jeśli stwierdzimy, że krem jest za gęsty możemy dodać odrobinę gorącej wody.
Podajemy z łyżką śmietany, z czarnuszką, chipsami jabłkowymi, z ptysiem lub grzankami.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.