Zupa krem seler i jabłko
Pogoda nas nie rozpieszcza, chwilami jest zimowo i prószy śnieg, niespodziewanie robi się ciepło i słonecznie, to znów, za chwilę pada deszcz... Jest marzec - w marcu, jak w garncu - mówi się, że pogoda '' gotuje się...'' :-)
W te marcowe, jeszcze zimne dni proponujemy na rozgrzewkę zupę krem z selera.
Charakterystyczny smak selera możemy przełamać dodając jabłka i kilka aromatycznych dodatków. Takie połączenie sprawia, że zupa selerowa jest na prawdę pyszna - oczywiście to nasza, subiektywna ocena ;-)

Składniki
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 selery korzeniowe - około 700g
3 średnie ziemniaki
1 jabłko
1400ml wody
1 łyżeczka tymianku
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 18%
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Wykonanie
Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy obrane i pokrojone na kawałki: seler, ziemniaki i jabłko. Następnie zalewamy gorąca woda, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Gotujemy warzywa do miękkości, po czym całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy startym lub zmiażdżonym czosnkiem i gałka muszkatołową.
Jeśli stwierdzimy, że krem jest za gęsty możemy dodać odrobinę gorącej wody.
Podajemy z łyżką śmietany, z czarnuszką, chipsami jabłkowymi, z ptysiem lub grzankami.
Zobacz również
Empanadas z cielęciną i warzywami

Zupa selerowa z imbirem, prażonymi jabłkami i chipsami z selera

Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem

Dyniowe spätzle, szpecle... czyli kluski podane z boczkiem i białym serem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.