Pasztet z drobiowych wątróbek z Calvadosem

Pasztet z kurzych wątróbek z delikatną nutą chili i tymianku. Pâté - łatwy przepis na wyjątkowe danie z kurczaka, które zachwyca smakiem i prostotą wykonania.

Pasztet ze smażonych i flambirowanych wątróbek drobiowych z dodatkiem Calvadosa lub innego mocnego trunku, to prawdziwa uczta smaków. Flambirowanie, to efektowna technika polegająca na podpaleniu dodanego alkoholu, która nadaje potrawie wyjątkowy aromat i charakter. Ten proces angażuje zmysły i dodaje charakterystycznego smaku potrawie.

Możemy do pasztetu dodać posiekane pistacje, dzięki którym, uzyskamy harmonię tekstur i smaków, tworząc danie, które rozkocha w sobie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Drobiowe Pâté to doskonała i wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów.

pasztet z kurzych wątróbek z pistacjami, lekką nutą chili, tymianku i Calvadosu. Pâté

SKŁADNIKI

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 70 ml Calvadosu lub innego mocnego alkoholu do flambirowania
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały strączek suszonej papryczki chili peperoncini lub pół łyżeczki ostrej papryki w płatkach
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła klarowanego - do smażenia
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 1 łyżka świeżego
  • 50 g obranych i posiekanych pistacji - opcjonalnie
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g masła - do zmiksowania

WYKONANIE

  1. Na patelni podgrzewamy masło klarownego i oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na małym ogniu kilka minut, aż cebula się zeszkli.
  2. Dodajemy rozgnieciony czosnek, ostrą paprykę i smażymy minutę.
  3. Zwiększamy ogień, dodajemy wątróbkę i smażmy ją z obu stron na złoty kolor.
  4. Pod koniec smażenia dolewamy alkohol i podpalamy, czyli flambirujemy.
  5. Podczas flambirowania delikatnie i ostrożnie potrząsamy patelnią, aż alkohol się wypali.
  6. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową.
  7. Gorące wątróbki razem z dodatkami przekładamy do blendera i miksujemy na gładka masę.
  8. Następnie dodajemy kawałki masła w dwóch porcjach i miksujemy do otrzymania aksamitnej konsystencji.
  9. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy według własnych preferencji.
  10. Pistacje drobno siekamy i dodajemy do jeszcze ciepłego pasztetu, mieszamy.
  11. Masę przekładamy do słoika, zamykamy.
  12. Po ostygnięciu przekładamy do lodówki, najlepiej na noc.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jeśli nie masz odpowiednich warunków do flambirowania w domu, sugeruję pominięcie dodatku alkoholu. To pozwoli uniknąć ryzyka pożaru i zapewni bezpieczne przygotowanie pasztetu. Warto zaznaczyć, że mimo braku tego elementu, pasztet wciąż będzie wyjątkowo smaczny i aromatyczny dzięki pozostałym składnikom.

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Jak zrobić fondue serowe w domu?

https-tajemnicesmaku-pl-2019-12-28-serowe-fondue-z-bialym-winem

Zupa krem seler i jabłko

zupa-krem-seler-i-jablko

Pieczona kiełbasa z marchewką, śliwkami i białym winem. Prosty przepis na obiad lub kolację

pieczona-kielbasa-z-marchewka-sliwkami-i-bialym-winem-prosty-przepis-na-obiad-lub-kolacje

Paprykowy czerwony dżem chili

paprykowy-czerwony-dzem-chili

Komentarze

Ewa 2023-08-28 18:08:00

Pasztet przepyszny,polecam wszystkim miłośnikom pasztetów😁..delikatny,a jednocześnie z charakterem, po prostu pycha. Ja ten przepis dodaję do moich ulubionych ☺️

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-08-29 12:48:50

Bardzo się cieszę, że pasztet posmakował 🙂 To i mój ulubiony przepis 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.