Pasztet z kurzych wątróbek z delikatną nutą chili i tymianku. Pâté - łatwy przepis na wyjątkowe danie z kurczaka, które zachwyca smakiem i prostotą wykonania.
Pasztet ze smażonych i flambirowanych wątróbek drobiowych z dodatkiem Calvadosa lub innego mocnego trunku, to prawdziwa uczta smaków. Flambirowanie, to efektowna technika polegająca na podpaleniu dodanego alkoholu, która nadaje potrawie wyjątkowy aromat i charakter. Ten proces angażuje zmysły i dodaje charakterystycznego smaku potrawie.
Możemy do pasztetu dodać posiekane pistacje, dzięki którym, uzyskamy harmonię tekstur i smaków, tworząc danie, które rozkocha w sobie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Drobiowe Pâté to doskonała i wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów.
SKŁADNIKI
- 500 g wątróbki drobiowej
- 70 ml Calvadosu lub innego mocnego alkoholu do flambirowania
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały strączek suszonej papryczki chili peperoncini lub pół łyżeczki ostrej papryki w płatkach
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła klarowanego - do smażenia
- 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 1 łyżka świeżego
- 50 g obranych i posiekanych pistacji - opcjonalnie
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g masła - do zmiksowania
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewamy masło klarownego i oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy na małym ogniu kilka minut, aż cebula się zeszkli.
- Dodajemy rozgnieciony czosnek, ostrą paprykę i smażymy minutę.
- Zwiększamy ogień, dodajemy wątróbkę i smażmy ją z obu stron na złoty kolor.
- Pod koniec smażenia dolewamy alkohol i podpalamy, czyli flambirujemy.
- Podczas flambirowania delikatnie i ostrożnie potrząsamy patelnią, aż alkohol się wypali.
- Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową.
- Gorące wątróbki razem z dodatkami przekładamy do blendera i miksujemy na gładka masę.
- Następnie dodajemy kawałki masła w dwóch porcjach i miksujemy do otrzymania aksamitnej konsystencji.
- Próbujemy i ewentualnie doprawiamy według własnych preferencji.
- Pistacje drobno siekamy i dodajemy do jeszcze ciepłego pasztetu, mieszamy.
- Masę przekładamy do słoika, zamykamy.
- Po ostygnięciu przekładamy do lodówki, najlepiej na noc.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jeśli nie masz odpowiednich warunków do flambirowania w domu, sugeruję pominięcie dodatku alkoholu. To pozwoli uniknąć ryzyka pożaru i zapewni bezpieczne przygotowanie pasztetu. Warto zaznaczyć, że mimo braku tego elementu, pasztet wciąż będzie wyjątkowo smaczny i aromatyczny dzięki pozostałym składnikom.
Ewa 2023-08-28 18:08:00
Pasztet przepyszny,polecam wszystkim miłośnikom pasztetów😁..delikatny,a jednocześnie z charakterem, po prostu pycha. Ja ten przepis dodaję do moich ulubionych ☺️
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-08-29 12:48:50
Bardzo się cieszę, że pasztet posmakował 🙂 To i mój ulubiony przepis 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.