Ukryj menu
Boże Narodzenie

Idealne potrawy na

Boże Narodzenie

Jak zrobić fondue serowe w domu?

Fondue serowe – klasyczny przepis krok po kroku, najlepsze sery i dodatki. Fondue serowe, pomysł na wieczór z przyjaciółmi, rodziną lub na Sylwestrową przystawkę

Fondue to potrawa idealna na wieczór z przyjaciółmi lub rodziną. Jest to danie, które gromadzi i jednoczy wszystkich biesiadników przy stole, przy jednym garnku. Fondue serowe to świetny pomysł na Sylwestrową przystawkę, co więcej, oszczędza wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy wymieszać sery, podgrzać, doprawić, postawić na stole razem z dodatkami i kolacja gotowa.

Fondue z pieczywem i warzywami – co podać do fondue serowego?

Fondue to potrawa idealna na wieczór z przyjaciółmi lub rodziną. Jest to danie, które gromadzi i jednoczy wszystkich biesiadników przy stole, przy jednym garnku. Fondue serowe to świetny pomysł na Sylwestrową przystawkę, co więcej, oszczędza wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy wymieszać sery, podgrzać, doprawić, postawić na stole razem z dodatkami i kolacja gotowa.

Fondue z jakim serem? Najlepsze sery do fondue

Fondue serowe możemy przygotować na wiele sposobów, każdy region w Szwajcarii ma swój własny przepis. W zależności od kombinacji użytych serów, każde fondue ma inny smak. Dla mnie najsmaczniejsze fondue to kombinacja trzech serów: Gruyere, Ementaler i Appenzeller.



SKŁADNIKI

FONDUE

  • 20 ml Kirschu (Kirschwasser, mocny, biały alkohol z wiśni, można zastąpić innym lub pominąć)

DODATKI

WYKONANIE

Sery kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku podgrzewamy wino i stopniowo rozpuszczamy w nim sery. Doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem. Gdy masa będzie gładka i jednolita, wlewamy Kirch, mieszamy i wyłączamy palnik.

Czosnek obieramy, przecinamy na pół i dokładnie nacieramy nim naczynie do fondue. Wlewamy gorące sery i stawiamy na stół. Jeżeli posiadacie zestaw do fondue z podgrzewaczem warto z niego skorzystać, gdyż ser szybko zastyga.

Z czym podaje fondue? Z chlebem, bagietką, ciabattą, gotowanymi ziemniakami lub innymi warzywami, a także z owocami (winogrona, jabłka, gruszki). Polecam przepis na domową ciabattę rustykalną.

Zobacz również

Raclette z kiełbasą i brokułami - serowa przekąska

raclette-z-kielbasa-i-brokulami-serowa-przekaska

Pasztet z drobiowych wątróbek z Calvadosem

pasztet-z-drobiowych-watrobek-z-calvadosem

Pieczona kiełbasa z marchewką, śliwkami i białym winem. Prosty przepis na obiad lub kolację

pieczona-kielbasa-z-marchewka-sliwkami-i-bialym-winem-prosty-przepis-na-obiad-lub-kolacje

Grillowane ziołowe chlebki z grzybami i żółtym serem

grillowane-ziolowe-chlebki-z-grzybami-i-zoltym-serem

Komentarze

Cztery Fajery 2019-12-28 15:06:02

Zapowiada się interesująco. Robiłam już takie połączenie, jest świetne

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-29 02:46:50

Tak Olu, takie połączenie jest wyśmienite!

Odpowiedz

Kasia 2019-12-28 15:11:33

Nawet nie słyszałam o takim alkoholu. Spróbuje upolować bo fondue bardzo lubimy. Nawet na wieczór we dwoje

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-29 02:45:45

Wino jest wyborne, warto wybrać się na "polowanie" 😉

Odpowiedz

Anna 2019-12-28 15:25:10

Fondue to w ogóle danie bardzo towarzyskie.
Popełniamy je regularnie, zwłaszcza latem na tarasie.
Serowe rzadziej, bo jednak bomba serowa ma swój wymiar kaloryczny...
Smacznego!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-29 02:44:48

oj, bomba kaloryczna...ale, jaka pyszna 😉

Odpowiedz

Sylwia R 2019-12-29 20:49:28

Witam! Widzę tutaj smaczną propozycję na sylwestra!😁 super bo muszę coś przynieś na domówkę!♥️

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-30 02:53:18

Fondue to bardzo dobry pomysł na domówkę 🙂

Odpowiedz

Kasia Franiszyn-luciano 2019-12-28 18:08:46

Ojeju aż mi się przypomniało jak byłam we Włoszech w regionie Piemontu i miałam taką właśnie ucztę alez ja się wtedy opiłam wina hihihi

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-29 02:42:57

To musiała być uczta wyjątkowa 😉

Odpowiedz

Wiola Korzeniowska 2019-12-29 13:53:32

Zdecydowanie coś dla mnie! Uwielbiam founde 😊 sprawdza się doskonale szczególnie podczas wizyty gości 😊

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-12-30 02:54:34

Tak, nawet tych niespodziewanych 😉

Odpowiedz

Justyna 2019-12-30 13:17:48

Po prostu cudo, kocham takie połączenia! Aż ślinka cieknie <3

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-01-03 04:54:46

Bomba kaloryczna, ale mi też zawsze ślinka cieknie, jak ten rozgrzany ser 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.