Fondue serowe – klasyczny przepis krok po kroku, najlepsze sery i dodatki. Fondue serowe, pomysł na wieczór z przyjaciółmi, rodziną lub na Sylwestrową przystawkę
Fondue to potrawa idealna na wieczór z przyjaciółmi lub rodziną. Jest to danie, które gromadzi i jednoczy wszystkich biesiadników przy stole, przy jednym garnku. Fondue serowe to świetny pomysł na Sylwestrową przystawkę, co więcej, oszczędza wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy wymieszać sery, podgrzać, doprawić, postawić na stole razem z dodatkami i kolacja gotowa.
Fondue z pieczywem i warzywami – co podać do fondue serowego?
Fondue to potrawa idealna na wieczór z przyjaciółmi lub rodziną. Jest to danie, które gromadzi i jednoczy wszystkich biesiadników przy stole, przy jednym garnku. Fondue serowe to świetny pomysł na Sylwestrową przystawkę, co więcej, oszczędza wielu godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy wymieszać sery, podgrzać, doprawić, postawić na stole razem z dodatkami i kolacja gotowa.
Fondue z jakim serem? Najlepsze sery do fondue
Fondue serowe możemy przygotować na wiele sposobów, każdy region w Szwajcarii ma swój własny przepis. W zależności od kombinacji użytych serów, każde fondue ma inny smak. Dla mnie najsmaczniejsze fondue to kombinacja trzech serów: Gruyere, Ementaler i Appenzeller.
SKŁADNIKI
FONDUE
- 20 ml Kirschu (Kirschwasser, mocny, biały alkohol z wiśni, można zastąpić innym lub pominąć)
DODATKI
WYKONANIE
Sery kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku podgrzewamy wino i stopniowo rozpuszczamy w nim sery. Doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem. Gdy masa będzie gładka i jednolita, wlewamy Kirch, mieszamy i wyłączamy palnik.
Czosnek obieramy, przecinamy na pół i dokładnie nacieramy nim naczynie do fondue. Wlewamy gorące sery i stawiamy na stół. Jeżeli posiadacie zestaw do fondue z podgrzewaczem warto z niego skorzystać, gdyż ser szybko zastyga.
Z czym podaje fondue? Z chlebem, bagietką, ciabattą, gotowanymi ziemniakami lub innymi warzywami, a także z owocami (winogrona, jabłka, gruszki). Polecam przepis na domową ciabattę rustykalną.
Cztery Fajery 2019-12-28 15:06:02
Zapowiada się interesująco. Robiłam już takie połączenie, jest świetne
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-29 02:46:50
Tak Olu, takie połączenie jest wyśmienite!
Odpowiedz
Kasia 2019-12-28 15:11:33
Nawet nie słyszałam o takim alkoholu. Spróbuje upolować bo fondue bardzo lubimy. Nawet na wieczór we dwoje
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-29 02:45:45
Wino jest wyborne, warto wybrać się na "polowanie" 😉
Odpowiedz
Anna 2019-12-28 15:25:10
Fondue to w ogóle danie bardzo towarzyskie.
Popełniamy je regularnie, zwłaszcza latem na tarasie.
Serowe rzadziej, bo jednak bomba serowa ma swój wymiar kaloryczny...
Smacznego!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-29 02:44:48
oj, bomba kaloryczna...ale, jaka pyszna 😉
Odpowiedz
Sylwia R 2019-12-29 20:49:28
Witam! Widzę tutaj smaczną propozycję na sylwestra!😁 super bo muszę coś przynieś na domówkę!♥️
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-30 02:53:18
Fondue to bardzo dobry pomysł na domówkę 🙂
Odpowiedz
Kasia Franiszyn-luciano 2019-12-28 18:08:46
Ojeju aż mi się przypomniało jak byłam we Włoszech w regionie Piemontu i miałam taką właśnie ucztę alez ja się wtedy opiłam wina hihihi
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-29 02:42:57
To musiała być uczta wyjątkowa 😉
Odpowiedz
Wiola Korzeniowska 2019-12-29 13:53:32
Zdecydowanie coś dla mnie! Uwielbiam founde 😊 sprawdza się doskonale szczególnie podczas wizyty gości 😊
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-30 02:54:34
Tak, nawet tych niespodziewanych 😉
Odpowiedz
Justyna 2019-12-30 13:17:48
Po prostu cudo, kocham takie połączenia! Aż ślinka cieknie <3
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-03 04:54:46
Bomba kaloryczna, ale mi też zawsze ślinka cieknie, jak ten rozgrzany ser 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.