Zupa rybna w kociołku
Zupę rybną według tego przepisu możemy przygotować nad ogniskiem w kociołku, jak i również w domu, w garnku. Wybór gatunków ryb i owoców morza też jest dowolna. Wszystko zależy od dostępności w naszych pobliskich sklepach :-) Ważne jednak jest, aby były to ryby morskie, gdyż to one nadają zupie intensywnego rybnego smaku i aromatu.
Kolendrę możemy zastąpić pietruszką... ale wtedy to już inna zupa ;-)
SKŁADNIKI
1kg pokrojonej w kawałki filetowanej ryby (łosoś, dorsz, halibut)
200g krewetek
200g kalmarów (krążków)
2 papryki - czerwona i zielona pokrojone w paski
4 średnie cebule, posiekane w piórka
6 sztuk ząbków czosnku, zmiażdżonych i posiekanych
50ml oliwy
500g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę
400ml białego wytrawnego wina
1l wody lub bulionu rybnego*
1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka Sambal Oelek (pasta z chili)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-3 listki laurowe
10 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
szczypta szafranu
sól, pieprz
posiekana kolendra
Zupa rybna w kociołku
Rozpalamy ognisko :-)
Do kociołka wlewamy oliwę, na niej smażymy cebulę, około 5 minut. Dorzucamy paprykę, czosnek, ziemniaki, smażymy 10 minut, cały czas mieszając. Dodajemy pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu i szafran, dolewamy wino i wodę (bulion), mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 20 minut.
Kontrolujemy ogień w palenisku - powinien być "średni" ;-)
Następnie dodajemy kalmary na kolejne 10 minut, potem pomidory, koncentrat pomidorowy i sambal oelek. Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec wkładamy delikatnie rybę i krewetki. Nie mieszamy, aby ryba się nie rozpadła, gotujemy około 10 minut.
Zupę podajemy w miseczkach lub w słoiczkach, obficie posypaną kolendrą.
* Bulion rybny - Jeśli uda nam się kupić całe ryby i krewetki w pancerzykach - ryby sprawiamy, filetujemy, krewetki obieramy z pancerzyków i oczyszczamy. Głowy ryb, płetwy, kręgosłup, pancerzyki krewetek - wszystko to wrzucamy do gara, zalewamy wodą i na wolnym ogniu gotujemy około godziny. Możemy dodać warzywa i przyprawy. Następnie przecedzamy i mamy aromatyczny bulion rybny, który możemy użyć do przepisu zamiast wody.
Często w sklepach rybnych sprzedawane są rybie głowy, my je kupujemy i mrozimy. Kiedy gotujemy zupę rybną, risotto rybne, wówczas, nawet nie rozmrażając głów, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i warzywa, gotujemy na wolnym ogniu, odcedzamy i mamy domowy aromatyczny bulion rybny.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.