Zupa rybna w kociołku
Zupę rybną według tego przepisu możemy przygotować nad ogniskiem w kociołku, jak i również w domu, w garnku. Wybór gatunków ryb i owoców morza też jest dowolna. Wszystko zależy od dostępności w naszych pobliskich sklepach. Ważne jednak jest, aby były to ryby morskie, gdyż to one nadają zupie intensywnego rybnego smaku i aromatu.
Kolendrę możemy zastąpić pietruszką, ale wtedy to już inna zupa.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Rozpal ognisko.
- Do kociołka wlewamy oliwę, na niej smażymy cebulę, około 5 minut.
- Dorzucamy paprykę, czosnek, ziemniaki, smażymy 10 minut, cały czas mieszając.
- Dodajemy pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu i szafran.
- Dolewamy wino i wodę lub bulion, mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 20 minut.
- Kontrolujemy ogień w palenisku - powinien być "średni"
- Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie.
- Dodajemy kalmary, pomidory, koncentrat pomidorowy i sambal oelek.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na koniec dodajemy rybę i krewetki.
- Delikatnie mieszamy, aby ryba się nie rozpadła i gotujemy około 10 minut.
- Zupę podajemy obficie posypaną kolendrą.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Bulion rybny - Jeśli uda nam się kupić całe ryby i krewetki w pancerzykach - ryby sprawiamy, filetujemy, krewetki obieramy z pancerzyków i oczyszczamy. Głowy ryb, płetwy, kręgosłup, pancerzyki krewetek - wszystko to wrzucamy do gara, zalewamy wodą i na wolnym ogniu gotujemy około godziny. Możemy dodać warzywa i przyprawy. Następnie przecedzamy i mamy aromatyczny bulion rybny, który możemy użyć do przepisu zamiast wody.
Często w sklepach rybnych sprzedawane są rybie głowy, my je kupujemy i mrozimy. Kiedy gotujemy zupę rybną, risotto rybne, wówczas, nawet nie rozmrażając głów, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i warzywa, gotujemy na wolnym ogniu, odcedzamy i mamy domowy aromatyczny bulion rybny.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.