Ukryj menu

Zupa rybna w kociołku

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Zupa rybna w kociołku

Zupę rybną według tego przepisu możemy przygotować nad ogniskiem w kociołku, jak i również w domu, w garnku. Wybór gatunków ryb i owoców morza też jest dowolna. Wszystko zależy od dostępności w naszych pobliskich sklepach. Ważne jednak jest, aby były to ryby morskie, gdyż to one nadają zupie intensywnego rybnego smaku i aromatu.

Kolendrę możemy zastąpić pietruszką, ale wtedy to już inna zupa.


SKŁADNIKI


WYKONANIE

  1. Rozpal ognisko.
  2. Do kociołka wlewamy oliwę, na niej smażymy cebulę, około 5 minut.
  3. Dorzucamy paprykę, czosnek, ziemniaki, smażymy 10 minut, cały czas mieszając. 
  4. Dodajemy pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, ziarnka pieprzu i szafran.
  5. Dolewamy wino i wodę lub bulion, mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 20 minut.
  6. Kontrolujemy ogień w palenisku - powinien być "średni"
  7. Sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie.
  8. Dodajemy kalmary, pomidory, koncentrat pomidorowy i sambal oelek.
  9. Doprawiamy solą i pieprzem.
  10. Na koniec dodajemy rybę i krewetki.
  11. Delikatnie mieszamy, aby ryba się nie rozpadła i gotujemy około 10 minut.
  12. Zupę podajemy obficie posypaną kolendrą.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Bulion rybny  - Jeśli uda nam się kupić całe ryby i krewetki w pancerzykach - ryby sprawiamy, filetujemy, krewetki obieramy z pancerzyków i oczyszczamy. Głowy ryb, płetwy, kręgosłup, pancerzyki krewetek - wszystko to wrzucamy do gara, zalewamy wodą i na wolnym ogniu gotujemy około godziny. Możemy dodać warzywa i przyprawy. Następnie przecedzamy i mamy aromatyczny bulion rybny, który możemy użyć do przepisu zamiast wody.

Często w sklepach rybnych sprzedawane są rybie głowy, my je kupujemy i mrozimy. Kiedy gotujemy zupę rybną, risotto rybne, wówczas, nawet nie rozmrażając głów, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i warzywa, gotujemy na wolnym ogniu, odcedzamy i mamy domowy aromatyczny bulion rybny.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Kategorie

RybyZupy

Zobacz również

Skrzydełka ze śliwką zawinięte w boczek pieczone z ziemniakami  

skrzydelka-ze-sliwka-zawiniete-w-boczek-pieczone-z-ziemniakami

Pasztet z drobiowych wątróbek z Calvadosem

pasztet-z-drobiowych-watrobek-z-calvadosem

Krewetki i chorizo z grillowaną cytryną - szybkie danie z patelni

krewetki-i-chorizo-z-grillowana-cytryna-szybkie-danie-z-patelni

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.