Pieczony czosnek w oliwie. Konfitowany czosnek z tymiankiem, wyśmienity dodatek do grzanek, sałatek, sosów, past czy grilla.
Jak zrobić konfitowany czosnek?
Konfitowany czosnek to wyjątkowy dodatek kulinarny, uzyskiwany poprzez gotowanie czy pieczenie w niskiej temperaturze czosnku w oleju lub oliwie. Tak przygotowany czosnek ma kremową konsystencję i łagodny smak, a dodatkowo uzyskujemy oliwę wzbogaconą aromatem czosnku oraz dodanymi ziołami.
Do czego wykorzystać konfitowany czosnek?
Czosnek konfitowany doskonale komponuje się z pastami, sosami, daniami mięsnymi. Jest wyśmienitym smarowidłem do pieczywa – wystarczy tylko rozsmarować go na kanapce. Wypróbuj go także jako dodatek do makaronów, sosów pomidorowych czy zapiekanek, aby podkreślić ich smak i aromat. Konfitowany czosnek to wyjątkowy dodatek, który wzbogaci smak Twoich potraw, wypróbuj go już dziś!
SKŁADNIKI
- 3 główki czosnku
- 1 pęczek tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml oliwy
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 120°C.
- Oddzielmy i obieramy ząbki czosnku.
- Ząbki czosnku i tymianek umieszczamy w małym żaroodpornym naczyniu.
- Dodajemy sól i zalewamy oliwą - czosnek powinien być w niej całkowicie zanurzony.
- Pieczemy około 90 minut, aż czosnek będzie miękki i lekko złotawy.
- Wyjmujemy naczynie z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Przestudzony czosnek razem z oliwą przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Pomysłem na konfitowany czosnek z tymiankiem zainspirował mnie Michał Korkosz w swojej książce Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
- Eksperymentuj z różnymi ziołami, takimi jak rozmaryn, bazylia czy oregano, aby nadać konfitowanemu czosnkowi jeszcze bardziej złożony smak.
- Przechowuj czosnek konfitowany w szczelnym słoiku w lodówce. Dzięki temu utrzyma świeżość przez około dwa tygodnie.
- Konfitowany czosnek możesz zmiksować z masłem, aby uzyskać aromatyczne masło czosnkowe. Takim masłem smaruj pieczywo, używaj jako dodatek do grilla lub innych potraw.
- Zrób z czosnkiem marynatę do pieczonych warzyw.
- Zmiksuj czosnek z oliwą w której się konfitował, aż uzyskasz gładki krem, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek, mięsa czy jako dip do pieczywa.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.