Pieczony czosnek w oliwie. Konfitowany czosnek z tymiankiem, wyśmienity dodatek do grzanek, sałatek, sosów, past czy grilla.
Konfitowany czosnek to wyjątkowy dodatek kulinarny, uzyskiwany poprzez gotowanie czy pieczenie w niskiej temperaturze czosnku w oleju lub oliwie. Tak przygotowany czosnek ma kremową konsystencję i łagodny smak, a dodatkowo uzyskujemy oliwę wzbogaconą aromatem czosnku oraz dodanymi ziołami.
Czosnek konfitowany doskonale komponuje się z pastami, sosami, daniami mięsnymi. Jest wyśmienitym smarowidłem do pieczywa – wystarczy tylko rozsmarować go na kanapce. Wypróbuj go także jako dodatek do makaronów, sosów pomidorowych czy zapiekanek, aby podkreślić ich smak i aromat. Konfitowany czosnek to wyjątkowy dodatek, który wzbogaci smak Twoich potraw, wypróbuj go już dziś!
![konfitowany czosnek](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1809-2-960x1440.webp)
SKŁADNIKI
- 3 główki czosnku
- 1 pęczek tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml oliwy
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 120°C.
- Oddzielmy i obieramy ząbki czosnku.
- Ząbki czosnku i tymianek umieszczamy w małym żaroodpornym naczyniu.
- Dodajemy sól i zalewamy oliwą - czosnek powinien być w niej całkowicie zanurzony.
- Pieczemy około 90 minut, aż czosnek będzie miękki i lekko złotawy.
- Wyjmujemy naczynie z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Przestudzony czosnek razem z oliwą przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Pomysłem na konfitowany czosnek z tymiankiem zainspirował mnie Michał Korkosz w swojej książce Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
- Eksperymentuj z różnymi ziołami, takimi jak rozmaryn, bazylia czy oregano, aby nadać konfitowanemu czosnkowi jeszcze bardziej złożony smak.
- Przechowuj czosnek konfitowany w szczelnym słoiku w lodówce. Dzięki temu utrzyma świeżość przez około dwa tygodnie.
- Konfitowany czosnek możesz zmiksować z masłem, aby uzyskać aromatyczne masło czosnkowe. Takim masłem smaruj pieczywo, używaj jako dodatek do grilla lub innych potraw.
- Zrób z czosnkiem marynatę do pieczonych warzyw.
- Zmiksuj czosnek z oliwą w której się konfitował, aż uzyskasz gładki krem, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek, mięsa czy jako dip do pieczywa.
Zobacz również
Kefir labneh - serek typu labneh z kefiru
![kefir-labneh-serek-typu-labneh-z-kefiru](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_1375-960x1440.webp)
Sos z pieczonych pomidorów i warzyw - przetwory na zimę
![sos-z-pieczonych-pomidorow-i-warzyw-przetwory-na-zime](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/09/sos-z-pieczonych-pomidorów-i-warzyw-595x860.jpg)
Rillettes z gęsi czyli mięsne smarowidło do chleba
![rillettes-z-gesi-czyli-miesne-smarowidlo-do-chleba](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/11/Rilettes-z-gęsi.jpg)
Grillowane ziołowe chlebki z grzybami i żółtym serem
![grillowane-ziolowe-chlebki-z-grzybami-i-zoltym-serem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_4304-3-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.