Konfitowany czosnek z tymiankiem

Pieczony czosnek w oliwie. Konfitowany czosnek z tymiankiem, wyśmienity dodatek do grzanek, sałatek, sosów, past czy grilla.

Jak zrobić konfitowany czosnek?

Konfitowany czosnek to wyjątkowy dodatek kulinarny, uzyskiwany poprzez gotowanie czy pieczenie w niskiej temperaturze czosnku w oleju lub oliwie. Tak przygotowany czosnek ma kremową konsystencję i łagodny smak, a dodatkowo uzyskujemy oliwę wzbogaconą aromatem czosnku oraz dodanymi ziołami.

Do czego wykorzystać konfitowany czosnek?

Czosnek konfitowany doskonale komponuje się z pastami, sosami, daniami mięsnymi. Jest wyśmienitym smarowidłem do pieczywa – wystarczy tylko rozsmarować go na kanapce. Wypróbuj go także jako dodatek do makaronów, sosów pomidorowych czy zapiekanek, aby podkreślić ich smak i aromat. Konfitowany czosnek to wyjątkowy dodatek, który wzbogaci smak Twoich potraw, wypróbuj go już dziś!

konfitowany czosnek

SKŁADNIKI

  • 3 główki czosnku
  • 1 pęczek tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml oliwy

WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 120°C.
  2. Oddzielmy i obieramy ząbki czosnku.
  3. Ząbki czosnku i tymianek umieszczamy w małym żaroodpornym naczyniu.
  4. Dodajemy sól i zalewamy oliwą - czosnek powinien być w niej całkowicie zanurzony.
  5. Pieczemy około 90 minut, aż czosnek będzie miękki i lekko złotawy.
  6. Wyjmujemy naczynie z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
  7. Przestudzony czosnek razem z oliwą przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Pomysłem na konfitowany czosnek z tymiankiem zainspirował mnie Michał Korkosz w swojej książce Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
  • Eksperymentuj z różnymi ziołami, takimi jak rozmaryn, bazylia czy oregano, aby nadać konfitowanemu czosnkowi jeszcze bardziej złożony smak.
  • Przechowuj czosnek konfitowany w szczelnym słoiku w lodówce. Dzięki temu utrzyma świeżość przez około dwa tygodnie.
  • Konfitowany czosnek możesz zmiksować z masłem, aby uzyskać aromatyczne masło czosnkowe. Takim masłem smaruj pieczywo, używaj jako dodatek do grilla lub innych potraw.
  • Zrób z czosnkiem marynatę do pieczonych warzyw.
  • Zmiksuj czosnek z oliwą w której się konfitował, aż uzyskasz gładki krem, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek, mięsa czy jako dip do pieczywa.

Zobacz również

Grzybowa ciabatta z tymiankiem

grzybowa-ciabatta-z-tymiankiem

Zupa krem seler i jabłko

zupa-krem-seler-i-jablko

Pieczona kiełbasa z marchewką, śliwkami i białym winem. Prosty przepis na obiad lub kolację

pieczona-kielbasa-z-marchewka-sliwkami-i-bialym-winem-prosty-przepis-na-obiad-lub-kolacje

Roladki z pieczonej papryki z serem feta, pietruszką i orzechami

roladki-z-pieczonej-papryki-z-serem-feta-pietruszka-i-orzechami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.