Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Domowy smalec na wędzonce z suszonymi grzybami i śliwkami

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Domowy smalec na wędzonce z suszonymi grzybami i śliwkami

Domowy smalec na wędzonce z suszonymi grzybami i śliwkami


Składniki

500g słoniny

100g boczku wędzonego

150g kiełbasy

3 szalotki

3 śliwki kalifornijskie

3 suszone borowiki (wymoczone, zagotowane, odcedzone)

4 ząbki czosnku

4 zgniecione ziarna jałowca

sól, pieprz do smaku - ilość uzależniona od słoności użytych wędzonek

>WYKONANIE

Słoninę drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Następnie wytapiamy na małym ogniu w garnku z grubym dnem.
Gdy już uzyskamy wytopione skwarki dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę kiełbasę i boczek i wysmażamy do zrumienienia.
Na koniec dorzucamy pokrojone również w kostkę szalotki, prawdziwki i śliwki, zmiażdżony i posiekany czosnek, jałowiec. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i jeszcze 1-2 minuty dosmażamy.

Ciepły przekładamy do słoików lub glinianych pojemników.

* przepis po drobnych modyfikacjach zaczerpnięty z Magazynu Kuchnia 01/2017

Zobacz również

Grzybowa ciabatta z tymiankiem

grzybowa-ciabatta-z-tymiankiem

Pieczona kiełbasa z marchewką, śliwkami i białym winem. Prosty przepis na obiad lub kolację

pieczona-kielbasa-z-marchewka-sliwkami-i-bialym-winem-prosty-przepis-na-obiad-lub-kolacje

Pieczona biała kiełbasa z jabłkami rodzynkami i sokiem jabłkowym

pieczona-biala-kielbasa-z-jablkami-rodzynkami-i-sokiem-jablkowym

Gołąbki Grażynki

golabki-grazynki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.