Pieczona biała kiełbasa z jabłkami, rodzynkami, sokiem jabłkowym, cebulą i tymiankiem - szybki i prosty pomysł na obiad, kolację lub pyszne danie wielkanocne
Poszukujesz prostego i szybkiego pomysłu na obiad lub kolację?
Proponuję przepis na pyszną pieczoną białą kiełbasę z jabłkami, rodzynkami i sokiem jabłkowym. To danie jest nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale także pełne wyrazistego smaku i aromatu, którym trudno się oprzeć.
A może szukasz inspiracji na wielkanocne danie?
Biała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Może być doskonałym dodatkiem do tradycyjnego żurku, ale dlaczego nie wykorzystać jej w inny sposób? Zapieczona z jabłkami, rodzynkami i sokiem jabłkowym to nie tylko smaczne, ale również efektowne danie, które z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.
- Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki.
- Jabłek nie obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne.
- Cebule i jabłka przekładamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać danie.
- Dodajemy tymianek, odsączone rodzynki doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem, mieszamy.
- Dodajemy kiełbaski i zalej sokiem jabłkowym.
- Rozgrzewamy piekarnik do 190°C
- Wstawiamy naczynie z kiełbaskami do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut.
- Podajemy natychmiast z ziemniakami lub chlebem.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Zamiast soku jabłkowego, możesz również użyć cydru, aby dodać dodatkowego smaku i aromatu potrawie.
- Aby rodzynki były jeszcze bardziej aromatyczne, możesz je moczyć w brendy, rumie lub whisky.
- W przepisie użyto cienkich kiełbasek, ale równie dobrze sprawdzi się też gruba biała kiełbasa.
- Przed podaniem potrawy warto posypać ją listkami świeżego tymianku, co doda jej świeżości i koloru.
- Pieczone kiełbaski z jabłkiem to inspiracja z książki Simple Diany Henry.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.