Pieczona karkówka z cebulą, tymiankiem i piwem. Prosty obiad z piekarnika, idealny na rodzinny posiłek. Przepis na soczystą karkówkę, doskonałą na każdą okazję.
Jak przygotować prosty i szybki rodzinny obiad prosto z piekarnika?
Lubię eksperymentować w kuchni, ale również cenię sobie proste i szybkie rozwiązania. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami pomysłem na rodzinny obiad prosto z piekarnika - pieczoną karkówką. Kluczem do udanego rodzinnego obiadu jest prosty przepis, jakość składników i szybkość wykonania. To danie spełnia wszystkie te wymagania.
Podczas gdy karkówka w piekarniku delikatnie się rumieni, a zapach przypraw unosi się w powietrzu, wiem, że to nie tylko posiłek. To chwila, która łączy nas przy stole, pełna rozmów i śmiechu. Właśnie takie momenty często stanowią miłe wspomnienia.
Jaka karkówka najlepiej sprawdzi się podczas pieczenia w piekarniku, zapewniając wyjątkowy smak i zdrowy posiłek dla całej rodziny?
Jednak to nie tylko prostota przygotowania czyni to danie wyjątkowym. Wybierając karkówkę bio, mam pewność, że to produkt, który powstał w zgodzie z naturą, bez sztucznych dodatków czy antybiotyków. Wiem, że to, co podaję na rodzinnym stole, jest nie tylko pyszne, ale również zdrowe.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Kawałki karkówki przyprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelni (takiej którą możemy wstawić do piekarnika) rozgrzewamy oliwę.
- Obsmażamy krótko przyprawione steki z karkówki z obu stron - najlepiej etapami, po 2 sztuki.
- Odkładamy obsmażone kotlety na talerz i zmniejszamy ogień na średni.
- Dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie szklista - około 5 minut.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, kmin, wędzoną paprykę, płatki chili i mieszamy je z cebulą.
- Smażymy cebulę z dodatkami około 1 minuty i zalewamy ciemnym piwem.
- Dodajemy ciemny cukier, tymianek i bulion, mieszamy, zdejmujemy z palnika.
- Wykładamy steki z karkówki na cebulę.
- Garnek przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy przez około 1,5 godziny.
- Po 1,5 godzinie sprawdzamy miękkość wieprzowiny, jeśli nie jest wystarczająco miękka, pieczemy jeszcze chwilę. Jeśli pod mięsem jest za mało płynu, dodajemy gorącej wody.
- Jeśli karkówka jest wystarczająco miękka, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy ją przez dodatkowe 10 – 15 minut, aby uzyskać apetyczny rumiany kolor.
- Serwujemy udekorowane drobno posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżego tymianku.
- Możemy razem z karkówką, jako dodatek upiec ziemniaki i marchewkę.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Wybieraj mięso odpowiedniej jakości,aby mieć pewność, że jest wolne od sztucznych dodatków i antybiotyków.
- Starannie dobrana mieszanka przypraw nadaje daniu głęboki smak. Eksperymentuj z doborem i ilością przypraw, dostosuj je do swojego gustu.
- Po 1,5 godzinie pieczenia sprawdzamy widelcem miękkość wieprzowiny, jeśli nie jest wystarczająco miękka, pieczemy jeszcze chwilę. Jeśli pod mięsem jest za mało płynu, dodajemy gorącej wody.
- Jeśli lubisz smak ziół, dodaj kilka gałązek świeżego rozmarynu. Razem z tymiankiem stworzą aromatyczny bukiet a danie zyska nowego charakteru.
- Karkówka świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, marchewką, puree ziemniaczanym lub ulubionymi warzywami na parze. Dzięki temu danie nabierze jeszcze bardziej wykwintnego smaku.
- Wpis powstał w ramach współpracy reklamowej.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.