Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Pieczona karkówka z cebulą, tymiankiem i piwem - prosty obiad z piekarnika

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Pieczona karkówka z cebulą, tymiankiem i piwem. Prosty obiad z piekarnika, idealny na rodzinny posiłek. Przepis na soczystą karkówkę, doskonałą na każdą okazję.

Jak przygotować prosty i szybki rodzinny obiad prosto z piekarnika?

Lubię eksperymentować w kuchni, ale również cenię sobie proste i szybkie rozwiązania. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami pomysłem na rodzinny obiad prosto z piekarnika - pieczoną karkówką. Kluczem do udanego rodzinnego obiadu jest prosty przepis, jakość składników i szybkość wykonania. To danie spełnia wszystkie te wymagania.

Podczas gdy karkówka w piekarniku delikatnie się rumieni, a zapach przypraw unosi się w powietrzu, wiem, że to nie tylko posiłek. To chwila, która łączy nas przy stole, pełna rozmów i śmiechu. Właśnie takie momenty często stanowią miłe wspomnienia.

Jaka karkówka najlepiej sprawdzi się podczas pieczenia w piekarniku, zapewniając wyjątkowy smak i zdrowy posiłek dla całej rodziny?

Jednak to nie tylko prostota przygotowania czyni to danie wyjątkowym. Wybierając karkówkę bio, mam pewność, że to produkt, który powstał w zgodzie z naturą, bez sztucznych dodatków czy antybiotyków. Wiem, że to, co podaję na rodzinnym stole, jest nie tylko pyszne, ale również zdrowe.

pieczona karkówka z cebulą

SKŁADNIKI

Karkówka pieczona

WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Kawałki karkówki przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Na patelni (takiej którą możemy wstawić do piekarnika) rozgrzewamy oliwę.
  4. Obsmażamy krótko przyprawione steki z karkówki z obu stron - najlepiej etapami, po 2 sztuki.
  5. Odkładamy obsmażone kotlety na talerz i zmniejszamy ogień na średni.
  6. Dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie szklista - około 5 minut.
  7. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kmin, wędzoną paprykę, płatki chili i mieszamy je z cebulą.
  8. Smażymy cebulę z dodatkami około 1 minuty i zalewamy ciemnym piwem.
  9. Dodajemy ciemny cukier, tymianek i bulion, mieszamy, zdejmujemy z palnika.
  10. Wykładamy steki z karkówki na cebulę.
  11. Garnek przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  12. Pieczemy przez około 1,5 godziny.
  13. Po 1,5 godzinie sprawdzamy miękkość wieprzowiny, jeśli nie jest wystarczająco miękka, pieczemy jeszcze chwilę. Jeśli pod mięsem jest za mało płynu, dodajemy gorącej wody.
  14. Jeśli karkówka jest wystarczająco miękka, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy ją przez dodatkowe 1015 minut, aby uzyskać apetyczny rumiany kolor.
  15. Serwujemy udekorowane drobno posiekaną natką pietruszki lub listkami świeżego tymianku.
  16. Możemy razem z karkówką, jako dodatek upiec ziemniaki i marchewkę.
karkówka pieczona

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Wybieraj mięso odpowiedniej jakości,aby mieć pewność, że jest wolne od sztucznych dodatków i antybiotyków.
  • Starannie dobrana mieszanka przypraw nadaje daniu głęboki smak. Eksperymentuj z doborem i ilością przypraw, dostosuj je do swojego gustu.
  • Po 1,5 godzinie pieczenia sprawdzamy widelcem miękkość wieprzowiny, jeśli nie jest wystarczająco miękka, pieczemy jeszcze chwilę. Jeśli pod mięsem jest za mało płynu, dodajemy gorącej wody.
  • Jeśli lubisz smak ziół, dodaj kilka gałązek świeżego rozmarynu. Razem z tymiankiem stworzą aromatyczny bukiet a danie zyska nowego charakteru.
  • Karkówka świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, marchewką, puree ziemniaczanym lub ulubionymi warzywami na parze. Dzięki temu danie nabierze jeszcze bardziej wykwintnego smaku.
  • Wpis powstał w ramach współpracy reklamowej.

Kategorie

MięsoObiady

Zobacz również

Pieczona biała kiełbasa z jabłkami rodzynkami i sokiem jabłkowym

pieczona-biala-kielbasa-z-jablkami-rodzynkami-i-sokiem-jablkowym

Pieczone w pomidorowej passacie białe papryki faszerowane mięsem i ryżem

pieczone-w-pomidorowej-passacie-biale-papryki-faszerowane-miesem-i-ryzem

Konfitowany czosnek z tymiankiem

konfitowany-czosnek-z-tymiankiem

Talarki z batatów z kozim serem, orzechami pekan i żurawiną

talarki-z-batatow-z-kozim-serem-orzechami-pekan-i-zurawina

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.