Gołąbki z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku.Gołąbki Grażynki z grzybowym sosem

Gołąbki to potrawa składająca się z farszu zawiniętego w liście kapusty. Wymieniane są, jako jedno z naszych dań narodowych. Do gołąbków można użyć liści kapusty świeżej - białej lub włoskiej, lub kapusty kiszonej. Farsz to już fantazja gospodyni  -  tu Grażynka nas zaskoczyła, a my jak zwykle aby się przysłużyć dorzuciłyśmy perę grzybków do sosu.

obraz6

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg boczku gotowanego wędzonego
  • 0,5 kg dobrej jakości kiełbasy swojskiej
  • 40 dkg ryżu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 główka kapusty
  • 1 litr bulionu

Składniki na sos grzybowy

  • 0,5 kg grzybów świeżych, najlepiej prawdziwków
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 125 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
obraz1

WYKONANIE

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy na kawałki , kiełbasę obieramy ze skórki i razem z boczkiem rozdrabniamy w malakserze. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, po czym dodajemy do kiełbasy i boczku razem z przestudzonym ryżem. Wszystko razem porządnie mieszamy i doprawiamy.
  2. Wycinamy głąb ze środka kapusty, następnie wkładamy ją do dużego garnka z gotującą się wodą, głąbem na dół, gotujemy ok 1o minut.
  3. Wyjmujemy ostrożnie kapustę z gorącej wody, studzimy i rozbieramy z liści. Wycinamy zgrubienia z liści, następnie nakładamy farsz, boki liścia składamy do środka i zawijamy jak najciaśniej.
  4. Dno dużego garnka wykładamy niewykorzystanymi liśćmi kapusty, gołąbki układamy ściśle, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy ok 45 min.
  5. Przygotowujemy sos grzybowy
  6. Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na kawałeczki, cebulę obieramy i drobno siekamy.
  7. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wkładamy cebulę i smażymy ok 6 min, dodajemy grzyby i smażymy jeszcze ok 7 min. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos trochę zgęstnieje.
  8. Gołąbki podajemy z sosem grzybowym.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków

barszcz-ukrainski-na-zakwasie-z-burakow

Pieczona biała kiełbasa z jabłkami rodzynkami i sokiem jabłkowym

pieczona-biala-kielbasa-z-jablkami-rodzynkami-i-sokiem-jablkowym

Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju

Makaron gryczany soba z grzybami shimeji cukinią i owocami granatu

makaron-gryczany-soba-z-grzybami-shimeji-cukinia-i-owocami-granatu

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.