Gołąbki z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku.Gołąbki Grażynki z grzybowym sosem
Gołąbki to potrawa składająca się z farszu zawiniętego w liście kapusty. Wymieniane są, jako jedno z naszych dań narodowych. Do gołąbków można użyć liści kapusty świeżej - białej lub włoskiej, lub kapusty kiszonej. Farsz to już fantazja gospodyni - tu Grażynka nas zaskoczyła, a my jak zwykle aby się przysłużyć dorzuciłyśmy perę grzybków do sosu.
![obraz6](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz6.jpg)
SKŁADNIKI
- 0,5 kg boczku gotowanego wędzonego
- 0,5 kg dobrej jakości kiełbasy swojskiej
- 40 dkg ryżu
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1 główka kapusty
- 1 litr bulionu
Składniki na sos grzybowy
- 0,5 kg grzybów świeżych, najlepiej prawdziwków
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 125 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
![obraz1](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz1.jpg)
WYKONANIE
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy na kawałki , kiełbasę obieramy ze skórki i razem z boczkiem rozdrabniamy w malakserze. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, po czym dodajemy do kiełbasy i boczku razem z przestudzonym ryżem. Wszystko razem porządnie mieszamy i doprawiamy.
- Wycinamy głąb ze środka kapusty, następnie wkładamy ją do dużego garnka z gotującą się wodą, głąbem na dół, gotujemy ok 1o minut.
- Wyjmujemy ostrożnie kapustę z gorącej wody, studzimy i rozbieramy z liści. Wycinamy zgrubienia z liści, następnie nakładamy farsz, boki liścia składamy do środka i zawijamy jak najciaśniej.
- Dno dużego garnka wykładamy niewykorzystanymi liśćmi kapusty, gołąbki układamy ściśle, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy ok 45 min.
- Przygotowujemy sos grzybowy
- Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na kawałeczki, cebulę obieramy i drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wkładamy cebulę i smażymy ok 6 min, dodajemy grzyby i smażymy jeszcze ok 7 min. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos trochę zgęstnieje.
- Gołąbki podajemy z sosem grzybowym.
Zobacz również
Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków
![barszcz-ukrainski-na-zakwasie-z-burakow](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/02/barszcz-ukr-595x868.jpg)
Pieczona biała kiełbasa z jabłkami rodzynkami i sokiem jabłkowym
![pieczona-biala-kielbasa-z-jablkami-rodzynkami-i-sokiem-jablkowym](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_3702-960x1440.webp)
Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju
![sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/02/IMG_2306-960x1440.webp)
Makaron gryczany soba z grzybami shimeji cukinią i owocami granatu
![makaron-gryczany-soba-z-grzybami-shimeji-cukinia-i-owocami-granatu](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/01/makaron-soba-grzybki-shimey.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.