Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Gołąbki Grażynki

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Gołąbki z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku.Gołąbki Grażynki z grzybowym sosem

Gołąbki to potrawa składająca się z farszu zawiniętego w liście kapusty. Wymieniane są, jako jedno z naszych dań narodowych. Do gołąbków można użyć liści kapusty świeżej - białej lub włoskiej, lub kapusty kiszonej. Farsz to już fantazja gospodyni  -  tu Grażynka nas zaskoczyła, a my aby się przysłużyć dorzuciłyśmy perę grzybków do sosu.

obraz6

SKŁADNIKI

Składniki na sos grzybowy

obraz1

WYKONANIE

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy na kawałki , kiełbasę obieramy ze skórki i razem z boczkiem rozdrabniamy w malakserze. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, po czym dodajemy do kiełbasy i boczku razem z przestudzonym ryżem. Wszystko razem porządnie mieszamy i doprawiamy.
  2. Wycinamy głąb ze środka kapusty, następnie wkładamy ją do dużego garnka z gotującą się wodą, głąbem na dół, gotujemy ok 1o minut.
  3. Wyjmujemy ostrożnie kapustę z gorącej wody, studzimy i rozbieramy z liści. Wycinamy zgrubienia z liści, następnie nakładamy farsz, boki liścia składamy do środka i zawijamy jak najciaśniej.
  4. Dno dużego garnka wykładamy niewykorzystanymi liśćmi kapusty, gołąbki układamy ściśle, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy ok 45 min.
  5. Przygotowujemy sos grzybowy
  6. Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na kawałeczki, cebulę obieramy i drobno siekamy.
  7. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wkładamy cebulę i smażymy ok 6 min, dodajemy grzyby i smażymy jeszcze ok 7 min. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos trochę zgęstnieje.
  8. Gołąbki podajemy z sosem grzybowym.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Kategorie

Obiady

Zobacz również

Domowy smalec na wędzonce z suszonymi grzybami i śliwkami

domowy-smalec-na-wedzonce-z-suszonymi-grzybami-i-sliwkami

Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków

barszcz-ukrainski-na-zakwasie-z-burakow

Świąteczny zawijaniec z ciasta filo z kapustą i grzybami

swiateczny-zawijaniec-z-ciasta-filo-z-kapusta-i-grzybami

Dyniowe paszteciki drożdżowe z grzybami i serem

dyniowe-paszteciki-drozdzowe-z-grzybami-i-serem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.