Gołąbki z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku.Gołąbki Grażynki z grzybowym sosem
Gołąbki to potrawa składająca się z farszu zawiniętego w liście kapusty. Wymieniane są, jako jedno z naszych dań narodowych. Do gołąbków można użyć liści kapusty świeżej - białej lub włoskiej, lub kapusty kiszonej. Farsz to już fantazja gospodyni - tu Grażynka nas zaskoczyła, a my aby się przysłużyć dorzuciłyśmy perę grzybków do sosu.

SKŁADNIKI
Składniki na sos grzybowy

WYKONANIE
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy na kawałki , kiełbasę obieramy ze skórki i razem z boczkiem rozdrabniamy w malakserze. Cebulę siekamy i szklimy na oleju, po czym dodajemy do kiełbasy i boczku razem z przestudzonym ryżem. Wszystko razem porządnie mieszamy i doprawiamy.
- Wycinamy głąb ze środka kapusty, następnie wkładamy ją do dużego garnka z gotującą się wodą, głąbem na dół, gotujemy ok 1o minut.
- Wyjmujemy ostrożnie kapustę z gorącej wody, studzimy i rozbieramy z liści. Wycinamy zgrubienia z liści, następnie nakładamy farsz, boki liścia składamy do środka i zawijamy jak najciaśniej.
- Dno dużego garnka wykładamy niewykorzystanymi liśćmi kapusty, gołąbki układamy ściśle, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy ok 45 min.
- Przygotowujemy sos grzybowy
- Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na kawałeczki, cebulę obieramy i drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wkładamy cebulę i smażymy ok 6 min, dodajemy grzyby i smażymy jeszcze ok 7 min. Następnie dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos trochę zgęstnieje.
- Gołąbki podajemy z sosem grzybowym.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.