Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków

Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków. Tradycyjny barszcz z czerwonych buraczków, jarzyn, kapusty i fasoli.

Domowy zakwas z buraczków jest najlepszy, polecam dwa przepis, jeden na zakwas ze skórką chleba, drugi bez.

Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym - Lucyna Ćwierczakiewiczowa , "365 obiadów" , 1905 r.

Zakwas z buraków
Zakwas z buraków ze skórką chleba

Co można przygotować z zakwasu z buraków? Barszcz ukraiński, w Ukrainie zwanym "barszczem czernihowskim" (борщ чернігівський)* który podawany jest z pampuszkami.


SKŁADNIKI na garnek 5 - 6l

WYWAR

  • gicz cielęca z kością - 2 sztuki - około 800g
  • 1,5-2 l wody
  • 500 g buraki
  • 300 g ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziele angielskie
  • 10 ziaren pieprz czarny
  • 3 suszone grzyby

KAPUSTA

  • 250g szatkowanej białej kapusty
  • 1 łyżka masła
  • 100ml czerwone wino wytrawne

BARSZCZ

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy
  • 1l zakwasu z buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżki ocet balsamiczny
  • 100ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 2 - 4 łyżki świeżych ziół siekanych - koperek i pietruszka
  • jaja ugotowane na twardo - 1 sztuka na talerz
>WYKONANIE
  1. Wszystkie warzywa umyć i obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę, buraki na paseczki.
  2. Do dużego garnka wrzucamy gicze cielęce, ziele angielskie, listki, pieprz w ziarnkach, suszone grzyby, zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny.
  3. W tym czasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy poszatkowaną kapustę, smażymy cały czas mieszając, aż do lekkiego przyrumienienia.
  4. Następnie dodajemy wino, dusimy do zredukowania płynów.
  5. Po godzinie, nie przerywając gotowania do wywaru dodajemy pokrojone warzywa i podduszoną kapustę.
  6. Gdy wywar już gotowy a warzywa miękkie, dodajemy zmiażdżony czosnek, zakwas buraczany, koncentrat pomidorowy, czerwoną fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym.
  7. Na koniec dodajemy świeże zioła, możemy zabielić śmietaną w garnku lub na talerzu. Podajemy z ugotowanym jajem na twardo.

*źródło - Wikipedia

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Krokiety z kapustą i grzybami. Przepis na piwne naleśniki

krokiety-z-kapusta-i-grzybami-przepis-na-piwne-nalesniki

Kapusta kiszona z buraczkami i marchewką na ostro

kapusta-kiszona-z-buraczkami-i-marchewka-na-ostro

Kiszone pomidory. Domowe kiszone pomidorki koktajlowe

kiszone-pomidory-domowe-kiszone-pomidorki-koktajlowe

Botwinka kiszona w czosnkowej maślance

botwinka-kiszona-w-czosnkowej-maslance

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.