Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków. Tradycyjny barszcz z czerwonych buraczków, jarzyn, kapusty i fasoli.

Domowy zakwas z buraczków jest najlepszy, polecam dwa przepis, jeden na zakwas ze skórką chleba, drugi bez.

Dobroć barszczu zależy głównie na świeżym kwasie burakowym - Lucyna Ćwierczakiewiczowa , "365 obiadów" , 1905 r.

Zakwas z buraków
Zakwas z buraków ze skórką chleba

Co można przygotować z zakwasu z buraków? Barszcz ukraiński, w Ukrainie zwanym  "barszczem czernihowskim" (борщ чернігівський)*  który podawany jest z pampuszkami.


SKŁADNIKI na garnek 5 - 6l

WYWAR

  • gicz cielęca z kością - 2 sztuki  - około 800g
  • 1,5-2l wody
  • 500g buraki
  • 300g ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziele angielskie
  • 10 ziaren pieprz czarny
  • 3 suszone grzyby

KAPUSTA

  • 250g szatkowanej białej kapusty
  • 1 łyżka masła
  • 100ml czerwone wino wytrawne

BARSZCZ

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki koncentrat pomidorowy
  • 1l zakwasu z buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżki ocet balsamiczny
  • 100ml śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 2 - 4 łyżki świeżych ziół siekanych - koperek i pietruszka
  • jaja ugotowane na twardo - 1 sztuka na talerz
>WYKONANIE
  1. Wszystkie warzywa umyć i obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę, buraki na paseczki.
  2. Do dużego garnka wrzucamy gicze cielęce, ziele angielskie, listki, pieprz w ziarnkach, suszone grzyby, zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem  na małym ogniu około 1 godziny.
  3. W tym czasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy poszatkowaną kapustę, smażymy cały czas mieszając, aż do lekkiego przyrumienienia.
  4. Następnie dodajemy wino, dusimy do zredukowania płynów.
  5. Po godzinie, nie przerywając gotowania do wywaru dodajemy pokrojone warzywa i podduszoną kapustę.
  6. Gdy wywar już gotowy a warzywa miękkie,  dodajemy zmiażdżony czosnek, zakwas buraczany, koncentrat pomidorowy, czerwoną fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym.
  7. Na koniec dodajemy świeże zioła, możemy zabielić śmietaną w garnku lub na talerzu.  Podajemy z ugotowanym jajem na twardo.

*źródło - Wikipedia

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem

chlodnik-z-botwinki-z-kefirem-i-jogurtem

Empanadas z cielęciną i warzywami

empanadas-z-cielecina-i-warzywami

Makaron gryczany soba z grzybami shimeji cukinią i owocami granatu

makaron-gryczany-soba-z-grzybami-shimeji-cukinia-i-owocami-granatu

Zakwas z buraczków czerwonych - zakwas na barszcz

zakwas-z-buraczkow-czerwonych-zakwas-na-barszcz

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.