Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków. Tradycyjny barszcz z czerwonych buraczków, jarzyn, kapusty i fasoli.
Domowy zakwas z buraczków jest najlepszy, polecam dwa przepis, jeden na zakwas ze skórką chleba, drugi bez.
Zakwas z buraków
Zakwas z buraków ze skórką chleba
Co można przygotować z zakwasu z buraków? Barszcz ukraiński, w Ukrainie zwanym "barszczem czernihowskim" (борщ чернігівський)* który podawany jest z pampuszkami.
SKŁADNIKI na garnek 5 - 6l
WYWAR
KAPUSTA
BARSZCZ
- Wszystkie warzywa umyć i obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę, buraki na paseczki.
- Do dużego garnka wrzucamy gicze cielęce, ziele angielskie, listki, pieprz w ziarnkach, suszone grzyby, zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny.
- W tym czasie na patelni roztapiamy masło, dodajemy poszatkowaną kapustę, smażymy cały czas mieszając, aż do lekkiego przyrumienienia.
- Następnie dodajemy wino, dusimy do zredukowania płynów.
- Po godzinie, nie przerywając gotowania do wywaru dodajemy pokrojone warzywa i podduszoną kapustę.
- Gdy wywar już gotowy a warzywa miękkie, dodajemy zmiażdżony czosnek, zakwas buraczany, koncentrat pomidorowy, czerwoną fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym.
- Na koniec dodajemy świeże zioła, możemy zabielić śmietaną w garnku lub na talerzu. Podajemy z ugotowanym jajem na twardo.
*źródło - Wikipedia
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.