Chłodnik z botwinki - pyszna i orzeźwiająca przystawka, która zachwyci Twoje podniebienie. Ta tradycyjna potrawa świetnie sprawdzi się na letnich przyjęciach. Odkryj niezwykły smak chłodnika z botwinki i pozwól sobie na chwilę orzeźwienia.
Chłodnik z botwinki - pyszna i orzeźwiająca przystawka na letnie przyjęcia. Podawany z przepiórczym jajkiem w małych kubkach, prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Przygotuj go dzień wcześniej, aby osiągnąć najlepszy smak.

Gotowy chłodnik może być przechowywany w lodówce nawet przez 3 dni. Dla urozmaicenia jednego dnia możemy podać chłodnik z ugotowanym jajkiem na twardo, drugiego z puree ziemniaczanym. Sprawdź przepis!
SKŁADNIKI
- 1 duży pęczek botwinki lub 2 małe
- 200 - 300 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) lub wody
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 ogórki małosolne lub kiszone
- 1 ząbek czosnku
- zakwas z buraków lub sok z cytryny
- 500 ml kefiru
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Botwinkę z buraczkami dokładnie płuczemy, drobno siekamy liście z łodygami, a buraczki obieramy i kroimy w kostkę.
- Wrzucamy całość do garnka, zalewamy wodą lub bulionem, tak aby przykryć botwinkę.
- Dodajemy łyżeczkę cukru, szczyptę soli i gotujemy około 5 minut.
- Odstawiamy z ognia, a następnie zakwaszamy sokiem z cytryny lub zakwasem z buraczków i studzimy.
- Do wystudzonej botwinki dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki, posiekany koper i szczypiorek, oraz zmiażdżony ząbek czosnku.
- Wlewamy kefir i jogurt, dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
- Podajemy z ugotowanym jajkiem, awokado lub puree z ziemniaków.
Tagi
obiadkolacjaburakiczosnekjogurtjajabotwinkazupachłodnikrzodkiewkakoperekkefirogórki małosolneogórki kiszonesok z cytrynyzakwas z burakaZobacz również
Zielony chłodnik z chipsami z fioletowych ziemniaków

Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków

Botwina kiszona w kefirze

Patrycja Reszko 2019-06-04 19:16:36
Pyszności!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-06-07 12:00:01
Na upały w sam raz!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.