Chłodniki z ogórków małosolnych, awokado i selera naciowego. Zielony chłodnik z dodatkiem fioletowych ziemniaczanych chipsów

Pierwsze zakupione na bazarku ogórki gruntowe, aż się proszą, żeby wrzucić je do słoja i zrobić małosolne. Z zachłanności przerabiam od razu 3 kg, taka słabość, ale nic się nie zmarnuje. Przy okazji przygotuję smaczny i orzeźwiający zielony chłodnik.


Aby dodać chłodnikowi charakteru serwuję go z chipsami z ziemniaków lub batatów.  Proponuję dla odmiany fioletowe chipsy z ziemniaków Vitelotte Noire, które urzekły mnie swoim kolorem.

Jeżeli nie przeszkadza Wam smak chlorelli czy spriliny, warto dosypać ją do chłodnika, dla zdrowotności i dla koloru.

SKŁADNIKI

CHŁODNIK

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 500 ml kefiru
  • 2 sztuki awokado
  • 4 ogórki małosolne lub kiszone
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 ml zalewy z ogórków małosolnych lub kiszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • chlorella lub spirulina w proszku - opcjonalnie
  • 1 łyżka soku z cytryny

CHIPSY Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW

  • 250 g ziemniaków Vitelotte Noire
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

WYKONANIE

CHIPSY Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW

  1. Ziemniaki  myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Staramy się, aby były w miarę możliwości takiej samej grubości.
  2. Plastry ziemniaków obtaczamy w oliwie i soli.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, góra - dół.  
  4. Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy około 15 minut, pilnując by się nie przypaliły. W połowie pieczenia możemy je odwrócić na drugą stronę. Powinny być suche i chrupiące. Chwila nieuwagi i można je spalić, dlatego warto zachować czujność  i dlatego ważne jest, aby były jednakowej grubości.

CHŁODNIK

  1. Awokado obieramy, jedną sztukę rozgniatamy widelcem, drugą kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski.
  2. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, seler naciowy, posiekany koper i szczypiorek, zmiażdżony czosnek.
  3. Wlewamy zalewę z ogórków, sok z cytryny,  kefir i jogurt. Opcjonalnie dodajemy szczyptę albo dwie chlorelli lub spiruliny w proszku.
  4. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  5. Chłodnik możemy podać z chipsami z ziemniaków, z jajkiem lub z ziemniakami gotowanymi

Kategorie

ZupyDanie główne

Zobacz również

Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem

chlodnik-z-botwinki-z-kefirem-i-jogurtem

Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami

Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire

salatka-z-fioletowych-ziemniakow-vitelotte-noire

Pikantne skrzydełka kurczaka z batatami, kolendrą i limonkowym jogurtem

pikantne-skrzydelka-kurczaka-z-batatami-kolendra-i-limonkowym-jogurtem

Komentarze

Programista w kuchni 2017-07-06 17:06:47

Nigdy nie miałem przyjemności spróbować takich ziemniaków :) Super!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-07-06 23:08:12

Całkiem smaczne, ale największą ich zaletą jest kolor. Świetnie sprawdzają się właśnie jako dodatek do potraw, jako dekoracja.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.