Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Zielony chłodnik z chipsami z fioletowych ziemniaków

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Chłodniki z ogórków małosolnych, awokado i selera naciowego. Zielony chłodnik z dodatkiem fioletowych ziemniaczanych chipsów

Pierwsze zakupione na bazarku ogórki gruntowe, aż się proszą, żeby wrzucić je do słoja i zrobić małosolne. Z zachłanności przerabiam od razu 3 kg, taka słabość, ale nic się nie zmarnuje. Przy okazji przygotuję smaczny i orzeźwiający zielony chłodnik.

Aby dodać chłodnikowi charakteru serwuję go z chipsami z ziemniaków lub batatów. Proponuję dla odmiany fioletowe chipsy z ziemniaków Vitelotte Noire, które urzekły mnie swoim kolorem.


SKŁADNIKI

CHŁODNIK

CHIPSY Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW

WYKONANIE

CHIPSY Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW

  1. Ziemniaki  myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Staramy się, aby były w miarę możliwości takiej samej grubości.
  2. Plastry ziemniaków obtaczamy w oliwie i soli.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, góra - dół.  
  4. Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy około 15 minut, pilnując by się nie przypaliły. W połowie pieczenia możemy je odwrócić na drugą stronę. Powinny być suche i chrupiące. Chwila nieuwagi i można je spalić, dlatego warto zachować czujność  i dlatego ważne jest, aby były jednakowej grubości.

CHŁODNIK

  1. Awokado obieramy, jedną sztukę rozgniatamy widelcem, drugą kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski.
  2. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, seler naciowy, posiekany koper i szczypiorek, zmiażdżony czosnek.
  3. Wlewamy zalewę z ogórków, sok z cytryny,  kefir i jogurt. Opcjonalnie dodajemy szczyptę albo dwie chlorelli lub spiruliny w proszku.
  4. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  5. Chłodnik możemy podać z chipsami z ziemniaków, z jajkiem lub z ziemniakami gotowanymi

Kategorie

KolacjeObiadyZupy

Zobacz również

Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem

chlodnik-z-botwinki-z-kefirem-i-jogurtem

Gniecione ziemniaki z piekarnika z sosem tatarskim z marynowanymi kurkami

gniecione-ziemniaki-z-piekarnika-z-sosem-tatarskim-z-marynowanymi-kurkami

Zupa selerowa z imbirem, prażonymi jabłkami i chipsami z selera

zupa-selerowa-z-imbirem-prazonymi-jablkami-i-chipsami-z-selera

Tatar ze śledzi, buraków, ogórków i szalotki  

tatar-ze-sledzi-burakow-ogorkow-i-szalotki

Komentarze

Programista w kuchni 2017-07-06 17:06:47

Nigdy nie miałem przyjemności spróbować takich ziemniaków :) Super!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-07-06 23:08:12

Całkiem smaczne, ale największą ich zaletą jest kolor. Świetnie sprawdzają się właśnie jako dodatek do potraw, jako dekoracja.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.