Chłodniki z ogórków małosolnych, awokado i selera naciowego. Zielony chłodnik z dodatkiem fioletowych ziemniaczanych chipsów
Pierwsze zakupione na bazarku ogórki gruntowe, aż się proszą, żeby wrzucić je do słoja i zrobić małosolne. Z zachłanności przerabiam od razu 3 kg, taka słabość, ale nic się nie zmarnuje. Przy okazji przygotuję smaczny i orzeźwiający zielony chłodnik.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/07/Zielony-chłodnik-z-chipsami-z-fioletowych-ziemniaków-595x870.jpg)
Aby dodać chłodnikowi charakteru serwuję go z chipsami z ziemniaków lub batatów. Proponuję dla odmiany fioletowe chipsy z ziemniaków Vitelotte Noire, które urzekły mnie swoim kolorem.
Jeżeli nie przeszkadza Wam smak chlorelli czy spriliny, warto dosypać ją do chłodnika, dla zdrowotności i dla koloru.
SKŁADNIKI
CHŁODNIK
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 500 ml kefiru
- 2 sztuki awokado
- 4 ogórki małosolne lub kiszone
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 2 łodygi selera naciowego
- 100 ml zalewy z ogórków małosolnych lub kiszonych
- 2 ząbki czosnku
- chlorella lub spirulina w proszku - opcjonalnie
- 1 łyżka soku z cytryny
CHIPSY Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW
- 250 g ziemniaków Vitelotte Noire
- 1 łyżka oliwy
- sól
WYKONANIE
CHIPSY Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW
- Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Staramy się, aby były w miarę możliwości takiej samej grubości.
- Plastry ziemniaków obtaczamy w oliwie i soli.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, góra - dół.
- Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 15 minut, pilnując by się nie przypaliły. W połowie pieczenia możemy je odwrócić na drugą stronę. Powinny być suche i chrupiące. Chwila nieuwagi i można je spalić, dlatego warto zachować czujność i dlatego ważne jest, aby były jednakowej grubości.
CHŁODNIK
- Awokado obieramy, jedną sztukę rozgniatamy widelcem, drugą kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski.
- Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, seler naciowy, posiekany koper i szczypiorek, zmiażdżony czosnek.
- Wlewamy zalewę z ogórków, sok z cytryny, kefir i jogurt. Opcjonalnie dodajemy szczyptę albo dwie chlorelli lub spiruliny w proszku.
- Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
- Chłodnik możemy podać z chipsami z ziemniaków, z jajkiem lub z ziemniakami gotowanymi
Tagi
obiadkolacjaprzekąskajogurtawokadoprzepisy wegetariańskiechłodnikkefirziemniakiogórki małosolneogórki kiszoneseler naciowyZobacz również
Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem
![chlodnik-z-botwinki-z-kefirem-i-jogurtem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/06/chlodnik-na-botwince-1-960x1440.webp)
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami
![salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/11/Śledzie-i-ziemniaki.jpg)
Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire
![salatka-z-fioletowych-ziemniakow-vitelotte-noire](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/07/Sałatka-z-fiotetowych-ziemniaków-Vitelotte-Noire-595x858.jpg)
Pikantne skrzydełka kurczaka z batatami, kolendrą i limonkowym jogurtem
![pikantne-skrzydelka-kurczaka-z-batatami-kolendra-i-limonkowym-jogurtem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/08/IMG_0600-960x1440.webp)
Programista w kuchni 2017-07-06 17:06:47
Nigdy nie miałem przyjemności spróbować takich ziemniaków :) Super!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-07-06 23:08:12
Całkiem smaczne, ale największą ich zaletą jest kolor. Świetnie sprawdzają się właśnie jako dodatek do potraw, jako dekoracja.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.