Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Różowe sushi z awokado, wędzonym tofu i mango

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Różowe sushi z sokiem z buraka, awokado, wędzonym tofu i mango. Wyjątkowe wegetariańskie danie, które zachwyca smakiem i wyglądem.

Różowe sushi? Może to fanaberia, ale za to, jaka apetyczna i kolorowa! Tajemnica koloru tkwi w dodatku soku z buraka, który zabarwił ryż do sushi na różowo. To wegetariańskie kolorowe danie nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale także przyciąga wzrok swoim niezwykłym wyglądem.

Różowe sushi to nie tylko pyszne danie, ale także wyraz kreatywności w kuchni. Dzięki prostocie przygotowania i niezwykłemu efektowi wizualnemu, stanowi ono doskonałą propozycję na wyjątkowe przyjęcia, kolacje z przyjaciółmi czy romantyczne wieczory we dwoje.

Różowy trend nie tylko w modzie, ale i na talerzu! To sushi to idealna propozycja dla tych, którzy szukają niebanalnych smaków i wyjątkowych doznań.


SKŁADNIKI

Różowy buraczany ryż do sushi

Dodatki do sushi

Do podania

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy dodatki - awokado i tofu kroimy w paski podobnej wielkości, część mango w cienkie płatki, część w paski.
  2. Różowy ryż - jeszcze ciepły i zaprawiony ryż delikatnie mieszamy z sokiem z buraka, studzimy i rolujemy sushi maki.
  3. Na bambusowej macie kładziemy nori, równomiernie rozkładamy na nim ryż, pozostawiając po około 1,5 cm wolnego miejsca z każdej strony. 
  4. Na środku rozprowadzamy palcem trochę wasabi, smarujemy kremowym serkiem, układamy paski tofu, awokado, mango oraz kilka gałązek szczypiorku i rolujemy przyciskając bambusową matę, tak aby wszystkie składniki się ze sobą skleiły.
  5. Kroimy rolki na 2-3 cm kawałki.
  6. Sakamaki - rolki zwijane odwrotnie - zawijamy matę bambusową folią spożywczą, na nią bezpośrednio kładziemy garść ryżu, równomiernie rozkładamy i przykrywamy płatem wodorostów.
  7. Na nori rozprowadzamy palcem trochę wasabi, smarujemy kremowym serkiem, układamy paski tofu i awokado oraz kilka gałązek szczypiorku.
  8. Całość zwijamy, a na wierzchu układamy pokrojone w cienkie płatki mango i jeszcze raz ściskami matą.
  9. Posypujemy czarnym sezamem i kroimy na 2-3 cm kawałki.
  10. Podajemy z wasabi i sosem sojowym, przegryzając marynowanym imbirem.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Różowe sushi to zabawa, zwykle przygotowuję 1 - 2 rolki wykorzystując część ryżu przygotowanego do tradycyjnego sushi. Gotuję ryż według przepisu na ryż do sushi i zabarwiam sokiem z buraka.

Kategorie

KolacjePrzekąski

Zobacz również

Sushirrito, czyli burrito sushi - domowe sushi

sushirrito-czyli-burrito-sushi

Domowe sushi - jak zrobić sushi w domu

domowe-sushi

Prawdziwa kuchnia japońska. Ochazuke, ryżowo-herbaciana zupa

prawdziwa-kuchnia-japonska-ochazuke-ryzowo-herbaciana-zupa

Szpinakowa sałatka z krewetkami, mango, sosem z awokado...

szpinakowa-salatka-z-krewetkami-mango-sosem-z-awokado

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.