Sushirrito, czyli burrito sushi - domowe sushi

Domowe sushi w wersji burrito, czyli sushirrito

Co to jest "sushiritto"? Jest to połączenie sushi i burrito, które zapoczątkował Peter Yen i Ty Mahler w restauracji "Sushirrito" w San Francisco. Zamiarem było stworzenie sushi, ale w formie dania "do ręki", tak jak burrito. W przeciwieństwie do burrito, które jest owinięte tortillą, sushiritto zawijamy w bogate w umami nori.


Większość składników (ryż, ocet ryżowy, sos sojowy, nori, wasabi, marynowany imbir, sos teryaki, majonez, sos sriracha...) do sushiritto można kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.

SKŁADNIKI

RYŻ

  • 4 szklanki ryżu do sushi
  •  4 szklanki wody

ZAPRAWA DO RYŻU

  • 125ml octu ryżowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego

DODATKI NIEZBĘDNE

  • nori - wodorosty, suszone w formie płatów
  • sos sojowy
  • wasabi
  • marynowany imbir
  • mata bambusowa
  • ostry nóż

DODATKI

Zestaw dodatków zależy od naszej pomysłowości i preferencji smakowych. Do tego sushiritto tym razem wykorzystałam:

  • wędzony serek tofu
  • olej ryżowy
  • sos teriyaki
  • paluszki krabowe
  • kremowy serek (Philadelphia)
  • majonez
  • sos sriracha ostry
  • świeże szparagi
  • świeża marchewka
  • ogórek
  •  szczypiorek
  • kolorowa sałata

WYKONANIE

  1. RYŻ - Ryż płuczemy pod bieżąca wodą, delikatnie pocierając ziarna palcami. Zalewamy wodą i ostawiamy na około godzinę. Następnie  doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, pilnując aby nie wyparowała cała woda. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.  Jeżeli posiadamy  garnek do gotowani ryżu, ugotujmy ryż według instrukcji dołączonej do urządzenia.
  2. ZAPRAWA OCTOWA - Podczas gotowania ryżu przygotowujemy zaprawę octową podgrzewając składniki w rondelku do ich rozpuszczenia. Ugotowany i  jeszcze gorący ryż przekładamy do dużej miski, skrapiamy  zaprawą octową i delikatnie mieszamy.  Gdy ryż przestygnie możemy zacząć rolowanie.
  3. DODATKI - Tofu kroimy w paski o grubości 1x1 cm, smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor, pod koniec wlewamy 1-2 łyżki teryaki. Smażymy i mieszamy do czasu aż sos się zredukuje. Gotowe tofu w teryaki przekładamy na talerz. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski, tzw. julienne lub korzystamy ze specjalnej obieraczki. Ogórka nie obieramy (ale pozbywamy się pestek) i  kroimy w cienkie paski. Szparagi wrzucamy na wrzątek, gotujemy 2 minuty i szybko schładzamy. Z paluszków krabowych przygotowujemy tatar,  kroimy paluszki w bardzo drobną kostkę, doprawiamy sosem sojowym, sosem sriracha, majonezem.
  4. SUSHIRITTO - Przygotowujemy miseczkę z wodą z odrobiną octu ryżowego. Umieszczamy arkusz nori na bambusowej macie, ręką zwilżoną w wodzie z octem nakładamy porcjami ryż, zostawiając na jednym końcu  nori kawałek bez ryżu -  1,5 cm. Ryż powinien być równomiernie rozłożony na całej szerokości nori. Wzdłuż rozłożonego ryżu smarujemy palcem cienki pasek wasabi . Na wasabi kładziemy  liście sałaty i pozostałe składniki w zestawieniu według uznania. Zwijamy dużą rolkę, zawijamy ją w papier (np. papier do pieczenia) i ostrym nożem przekrawamy po skosie na pół.

Zobacz również

Różowe sushi z awokado, wędzonym tofu i mango

rozowe-sushi-z-awokado-wedzonym-tofu-i-mango

Szparagi w boczku z chipsami z czosnku i imbiru

szparagi-w-boczku-z-chipsami-z-czosnku-i-imbiru

Sałatka z kapusty z marchewką, sezamem, imbirem, sosem sojowym...

salatka-z-kapusty-z-marchewka-sezamem-imbirem-sosem-sojowym

Domowe sushi - jak zrobić sushi w domu

domowe-sushi

Komentarze

Marzena 2022-02-06 23:34:22

Genialne😀

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.