Domowe sushi w wersji burrito, czyli sushirrito
Co to jest "sushiritto"? Jest to połączenie sushi i burrito, które zapoczątkował Peter Yen i Ty Mahler w restauracji "Sushirrito" w San Francisco. Zamiarem było stworzenie sushi, ale w formie dania "do ręki", tak jak burrito. W przeciwieństwie do burrito, które jest owinięte tortillą, sushiritto zawijamy w bogate w umami nori.
Większość składników (ryż, ocet ryżowy, sos sojowy, nori, wasabi, marynowany imbir, sos teryaki, majonez, sos sriracha...) do sushiritto można kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.
SKŁADNIKI
RYŻ
- 4 szklanki ryżu do sushi
- 4 szklanki wody
ZAPRAWA DO RYŻU
- 125ml octu ryżowego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
DODATKI NIEZBĘDNE
- nori - wodorosty, suszone w formie płatów
- sos sojowy
- wasabi
- marynowany imbir
- mata bambusowa
- ostry nóż
DODATKI
Zestaw dodatków zależy od naszej pomysłowości i preferencji smakowych. Do tego sushiritto tym razem wykorzystałam:
- wędzony serek tofu
- olej ryżowy
- sos teriyaki
- paluszki krabowe
- kremowy serek (Philadelphia)
- majonez
- sos sriracha ostry
- świeże szparagi
- świeża marchewka
- ogórek
- szczypiorek
- kolorowa sałata
WYKONANIE
- RYŻ - Ryż płuczemy pod bieżąca wodą, delikatnie pocierając ziarna palcami. Zalewamy wodą i ostawiamy na około godzinę. Następnie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut, pilnując aby nie wyparowała cała woda. Zdejmujemy z palnika, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Jeżeli posiadamy garnek do gotowani ryżu, ugotujmy ryż według instrukcji dołączonej do urządzenia.
- ZAPRAWA OCTOWA - Podczas gotowania ryżu przygotowujemy zaprawę octową podgrzewając składniki w rondelku do ich rozpuszczenia. Ugotowany i jeszcze gorący ryż przekładamy do dużej miski, skrapiamy zaprawą octową i delikatnie mieszamy. Gdy ryż przestygnie możemy zacząć rolowanie.
- DODATKI - Tofu kroimy w paski o grubości 1x1 cm, smażymy na odrobinie oleju na złoty kolor, pod koniec wlewamy 1-2 łyżki teryaki. Smażymy i mieszamy do czasu aż sos się zredukuje. Gotowe tofu w teryaki przekładamy na talerz. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski, tzw. julienne lub korzystamy ze specjalnej obieraczki. Ogórka nie obieramy (ale pozbywamy się pestek) i kroimy w cienkie paski. Szparagi wrzucamy na wrzątek, gotujemy 2 minuty i szybko schładzamy. Z paluszków krabowych przygotowujemy tatar, kroimy paluszki w bardzo drobną kostkę, doprawiamy sosem sojowym, sosem sriracha, majonezem.
- SUSHIRITTO - Przygotowujemy miseczkę z wodą z odrobiną octu ryżowego. Umieszczamy arkusz nori na bambusowej macie, ręką zwilżoną w wodzie z octem nakładamy porcjami ryż, zostawiając na jednym końcu nori kawałek bez ryżu - 1,5 cm. Ryż powinien być równomiernie rozłożony na całej szerokości nori. Wzdłuż rozłożonego ryżu smarujemy palcem cienki pasek wasabi . Na wasabi kładziemy liście sałaty i pozostałe składniki w zestawieniu według uznania. Zwijamy dużą rolkę, zawijamy ją w papier (np. papier do pieczenia) i ostrym nożem przekrawamy po skosie na pół.
Marzena 2022-02-06 23:34:22
Genialne😀
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.