Szpinakowa sałatka z krewetkami, mango, sosem z awokado...

Krewetki, pomidorki, szpinak, awokado i zielony sos z awokado - pyszna i kolorowa sałatka. Szpinakowa sałatka z krewetkami, mango, sosem z awokado

Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na wyjątkową sałatkę, która z pewnością zrobi wrażenie, czy to podczas romantycznej kolacji we dwoje, sylwestrowego wieczoru, czy też przy jakiejkolwiek innej okazji. Szpinakowa sałatka z krewetkami, mango i aromatycznym sosem z awokado to połączenie intensywnych smaków i kolorów, które rozbudzi zmysły każdego smakosza.

Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również pięknie prezentuje się na stole. Przygotowanie odpowiednio wcześniej wszystkich składników ułatwi Wam szybkie i efektowne podanie potrawy na stół. Wystarczy zapalić świeczki, nalać do kieliszków białego wina i w ostatniej chwili usmażyć krewetki, aby móc cieszyć się tą wykwintną ucztą.

Zapraszam do spróbowania tej pysznej sałatki – połączenie świeżości i smaku, prostota przygotowania z pewnością sprawi, że stanie się ona ulubionym daniem również na Waszym stole.

Krewetki, pomidorki, szpinak, awokado i zielony sos z awokado - pyszna i kolorowa sałatka

SKŁADNIKI

Sos awokado

  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sałatka

  • 300 g krewetek (bez głów)
  • 100 g liści świeżego szpinaku baby
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 małe mango
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżki oliwy
  • pęczek szczypiorku

WYKONANIE

  1. Sos z awokado - miąższ awokado i pozostałe składniki na sos miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Szpinak płuczemy i osuszamy.
  3. Pomidorki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
  4. Mango obieramy, wycinamy miąższ i kroimy na cienkie plasterki.
  5. Szczypior siekamy.
  6. Na dwóch talerzach rozkładamy liście szpinaku, pomidorki i plastry mango.
  7. Krewetki obieramy z pancerzyków i w razie konieczności usuwamy jelito (czarna "nitka" wzdłuż części grzbietowej).
  8. Obieramy czosnek i kroimy go w cienkie plasterki.
  9. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i prażymy na nim bardzo krótko plasterki czosnku.  
  10. Zdejmujemy z patelni czosnek odkładamy na papierowy ręcznik.
  11. Na pozostałym tłuszczu smażymy krewetki  na średnim ogniu przez około 4 - 5 minut w połowie czasu je obracając.
  12. Doprawiamy krewetki solą i pieprzem i wykładamy na sałatkę.
  13. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem, prażonym czosnkiem i podajemy z sosem z awokado.

PORADY I WSKAZÓWKI

Zobacz również

Krewetki i chorizo z grillowaną cytryną - szybkie danie z patelni

krewetki-i-chorizo-z-grillowana-cytryna-szybkie-danie-z-patelni

Koper włoski, krewetki i pomarańcze - prosta i wykwintna sałatka

koper-wloski-krewetki-i-pomarancze-prosta-i-wykwintna-salatka

Sałatka z rukoli i pomarańczy ze smażonymi krewetkami w soku z pomarańczy

salatka-z-rukoli-i-pomaranczy-ze-smazonymi-krewetkami-w-soku-z-pomaranczy

Różowe sushi z awokado, wędzonym tofu i mango

rozowe-sushi-z-awokado-wedzonym-tofu-i-mango

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.