Krewetki, pomidorki, szpinak, awokado i zielony sos z awokado - pyszna i kolorowa sałatka. Szpinakowa sałatka z krewetkami, mango, sosem z awokado
Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na wyjątkową sałatkę, która z pewnością zrobi wrażenie, czy to podczas romantycznej kolacji we dwoje, sylwestrowego wieczoru, czy też przy jakiejkolwiek innej okazji. Szpinakowa sałatka z krewetkami, mango i aromatycznym sosem z awokado to połączenie intensywnych smaków i kolorów, które rozbudzi zmysły każdego smakosza.
Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również pięknie prezentuje się na stole. Przygotowanie odpowiednio wcześniej wszystkich składników ułatwi Wam szybkie i efektowne podanie potrawy na stół. Wystarczy zapalić świeczki, nalać do kieliszków białego wina i w ostatniej chwili usmażyć krewetki, aby móc cieszyć się tą wykwintną ucztą.
Zapraszam do spróbowania tej pysznej sałatki – połączenie świeżości i smaku, prostota przygotowania z pewnością sprawi, że stanie się ona ulubionym daniem również na Waszym stole.
SKŁADNIKI
Sos awokado
- 1 awokado
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sałatka
- 300 g krewetek (bez głów)
- 100 g liści świeżego szpinaku baby
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 małe mango
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 - 2 łyżki oliwy
- pęczek szczypiorku
WYKONANIE
- Sos z awokado - miąższ awokado i pozostałe składniki na sos miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
- Szpinak płuczemy i osuszamy.
- Pomidorki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
- Mango obieramy, wycinamy miąższ i kroimy na cienkie plasterki.
- Szczypior siekamy.
- Na dwóch talerzach rozkładamy liście szpinaku, pomidorki i plastry mango.
- Krewetki obieramy z pancerzyków i w razie konieczności usuwamy jelito (czarna "nitka" wzdłuż części grzbietowej).
- Obieramy czosnek i kroimy go w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i prażymy na nim bardzo krótko plasterki czosnku.
- Zdejmujemy z patelni czosnek odkładamy na papierowy ręcznik.
- Na pozostałym tłuszczu smażymy krewetki na średnim ogniu przez około 4 - 5 minut w połowie czasu je obracając.
- Doprawiamy krewetki solą i pieprzem i wykładamy na sałatkę.
- Posypujemy posiekanym szczypiorkiem, prażonym czosnkiem i podajemy z sosem z awokado.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jeżeli lubicie krewetki polecam również przepis na prostą i wykwintną sałatkę z krewetkami, koprem włoskim i pomarańczami
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.