Krewetki, pomidorki, szpinak, awokado i zielony sos z awokado - pyszna i kolorowa sałatka. Szpinakowa sałatka z krewetkami, mango, sosem z awokado
Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na wyjątkową sałatkę, która z pewnością zrobi wrażenie, czy to podczas romantycznej kolacji we dwoje, sylwestrowego wieczoru, czy też przy jakiejkolwiek innej okazji. Szpinakowa sałatka z krewetkami, mango i aromatycznym sosem z awokado to połączenie intensywnych smaków i kolorów, które rozbudzi zmysły każdego smakosza.
Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również pięknie prezentuje się na stole. Przygotowanie odpowiednio wcześniej wszystkich składników ułatwi Wam szybkie i efektowne podanie potrawy na stół. Wystarczy zapalić świeczki, nalać do kieliszków białego wina i w ostatniej chwili usmażyć krewetki, aby móc cieszyć się tą wykwintną ucztą.
Zapraszam do spróbowania tej pysznej sałatki – połączenie świeżości i smaku, prostota przygotowania z pewnością sprawi, że stanie się ona ulubionym daniem również na Waszym stole.
![Krewetki, pomidorki, szpinak, awokado i zielony sos z awokado - pyszna i kolorowa sałatka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/02/sałatka-szpinakowa-z-krewetkami-sos-awokado.jpg)
SKŁADNIKI
Sos awokado
- 1 awokado
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sałatka
- 300 g krewetek (bez głów)
- 100 g liści świeżego szpinaku baby
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 małe mango
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 - 2 łyżki oliwy
- pęczek szczypiorku
WYKONANIE
- Sos z awokado - miąższ awokado i pozostałe składniki na sos miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
- Szpinak płuczemy i osuszamy.
- Pomidorki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół.
- Mango obieramy, wycinamy miąższ i kroimy na cienkie plasterki.
- Szczypior siekamy.
- Na dwóch talerzach rozkładamy liście szpinaku, pomidorki i plastry mango.
- Krewetki obieramy z pancerzyków i w razie konieczności usuwamy jelito (czarna "nitka" wzdłuż części grzbietowej).
- Obieramy czosnek i kroimy go w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i prażymy na nim bardzo krótko plasterki czosnku.
- Zdejmujemy z patelni czosnek odkładamy na papierowy ręcznik.
- Na pozostałym tłuszczu smażymy krewetki na średnim ogniu przez około 4 - 5 minut w połowie czasu je obracając.
- Doprawiamy krewetki solą i pieprzem i wykładamy na sałatkę.
- Posypujemy posiekanym szczypiorkiem, prażonym czosnkiem i podajemy z sosem z awokado.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jeżeli lubicie krewetki polecam również przepis na prostą i wykwintną sałatkę z krewetkami, koprem włoskim i pomarańczami
Tagi
kolacjasałatkamangowalentynkiszpinakkrewetkiowoce morzapomidorki koktajlowesylwestrowe danieimprezowe daniekolacja we dwojecały rokZobacz również
Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem
![salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/salatka-mango-ser-feta-zielone-salaty.webp)
Koper włoski, krewetki i pomarańcze - prosta i wykwintna sałatka
![koper-wloski-krewetki-i-pomarancze-prosta-i-wykwintna-salatka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/02/Carpaccio-z-fenula-koper-wloski-i-krewetek-595x858.jpg)
Sałatka z rukoli i pomarańczy ze smażonymi krewetkami w soku z pomarańczy
![salatka-z-rukoli-i-pomaranczy-ze-smazonymi-krewetkami-w-soku-z-pomaranczy](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/02/krewetki-z-sałatką-w-pomarańczach--595x858.jpg)
Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową
![salatka-z-hummusem-awokado-komosa-ryzowa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Sałatka-z-hummusem-góra.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.