Carpaccio z fenkułu z krewetkami, roszponką, pomarańczą. Szybka, prosta, pyszna i wykwintna sałatka z krewetkami i koprem włoskim

To bardzo proste a jednocześnie wykwintne danie. Sałatka jest lekka, orzeźwiająca, pyszna. Może stanowić przystawkę, jak i danie główne. Carpaccio z fenkułu z krewetkami to świetny pomysł na wyjątkową kolację. Zbliżają się walentynki, może ktoś się zainspiruje?

sałatka fenkuł koper włoski krewetki

Wiem, że wiele osób nie przepada za smakiem kopru włoskiego. Może jest na to sposób, spróbujcie. Jeżeli pokroicie bulwę bardzo cieniutko, na mandolinie, zamarynujecie w octowo pomarańczowym sosie przekonacie się, że fenkuł może być pyszny.

SKŁADNIKI

  • 300 g kopru włoskiego  (fenkuł) - 1 sztuka
  • 3 łyżki octu winnego białego
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa - 3 łyżki do sosu, 1 - 2 łyżki do krewetek
  • 400 g krewetek ( bez głów, obranych z pancerzyków)
  • 1 - 2 garści roszponki
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Oczyszczony koper włoski kroimy na cienkie plastry, najlepiej z pomocą mandoliny.
  2. Przygotowujemy sos. Mieszamy ocet, sok i otartą skórkę z pomarańczy, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz.
  3. Połowę sosu wcieramy w plasterki kopru włoskiego, połowę odstawiamy.
  4. Krewetki myjemy, osuszamy, obieramy z pancerzyków (ogonek możemy zostawić, ładnie wygląda na talerzu), usuwamy jelito (czarny sznureczek).
  5. Obrany czosnek kroimy na cienkie plasterki.
  6. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy plasterki czosnku, krótko, tylko do przyrumienienia.
  7. Zdejmujemy czosnek z patelni.
  8. Jeżeli jest potrzeba dodajemy kolejną łyżkę oliwy i obsmażamy krewetki, z obu stron przez około 3 - 5 minut.
  9. Doprawiamy krewetki solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy  z ognia.
  10. Na dużym półmisku rozkładamy plastry kopru włoskiego, liście świeżej roszponki i krewetki z czosnkiem.
  11. Całość polewamy pozostałym sosem z patelni i połową przygotowanego wcześniej sosu pomarańczowego.

Zobacz również

Sałatka z rukoli i pomarańczy ze smażonymi krewetkami w soku z pomarańczy

salatka-z-rukoli-i-pomaranczy-ze-smazonymi-krewetkami-w-soku-z-pomaranczy

Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą

kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula

Szpinakowa sałatka z krewetkami, mango, sosem z awokado...

szpinakowa-salatka-z-krewetkami-mango-sosem-z-awokado

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Komentarze

Bernadeta 2021-02-04 16:54:40

Jak dla mnie bardzo wykwintna jest ta przekąska, sałatka. Napatrzeć się nie mogę.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-02-05 11:00:13

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.