Pyszna, orzeźwiająca i zdrowa sałatka: pomarańcze, cykoria, szalotka i ser. Sałatka z cykorią, pomarańczami i owczym serem roquefort

Ta sałatka to istna eksplozja smaków. Lekko gorzka i cierpka cykoria, intensywnie słodko-kwaśne czerwone pomarańcze, ostra szalotka a do tego owczy roquefort o mocnym słonym smaku, tu się dzieje...

Cykoria sałatowa to roślina, której liście charakteryzują się  gorzkawym  i cierpkim smakiem.  Można ten gorzkawy posmak zmniejszyć, mocząc przed podaniem cykorię w wodzie. Mi ten lekko gorzki smak nie przeszkadza. Ponoć taki gorzki smak to klucz do lepszego zdrowia, ponieważ gorzkie potrawy pobudzają trawienie.


SKŁADNIKI na dwie porcje

Sałatka

  • 2 - 3 główki cykorii - około 200 g
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mała szalotka
  • 2 czerwone lub pomarańczowe pomarańcze
  • 25 g sera Roquefort
  • natka pietruszki do dekoracji

Sos

  • 1 łyżka soku z pomarańczy (wyciśnięty z pozostałości po filetowaniu)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem
  2. Cykorię oczyszczamy z ewentualnych zwiędłych liści, wycinamy gorzkie głąbiki.
  3. Kilka liści odkładamy w całości do dekoracji,  pozostałą cykorię kroimy w cienkie paski.
  4. Pokrojoną cykorię przekładamy do miseczek i skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Pomarańcze obieramy ze skóry i filetujemy.
  6. Filety z pomarańczy dodajemy do cykorii, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok.
  7. Obraną szalotkę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do sałatki.
  8. Sałatkę polewamy sosem, obsypujemy delikatnie pokruszonym serem roquefort, posiekaną natka pietruszki.
  9. Dla dekoracji dodajemy całe liście cykorii.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jeśli lubicie sałatki z pomarańczami polecam również przepis Sałatkę z pomarańczy, oliwek i cebuli
  • Jak wyciąć filety z pomarańczy? Aby dobrze odfiletować pomarańczę, wystarczy ją odpowiednio obrać. Ostrym nożem z owocu odcinamy górną i dolną część, tak aby było widać miąższ. Następnie stawiamy pomarańczę pionowo i ścinamy skórkę razem z białym albedo. Z tak przygotowanego owocu, ostrym i cienkim nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek.

Zobacz również

Sycylijska przygoda na talerzu - sałatka z cytronu

sycylijska-przygoda-na-talerzu-salatka-z-cytronu

Tarta z kapustą z grzybami zapiekana w cieście filo

tarta-z-kapusta-z-grzybami-zapiekana-w-ciescie-filo

Sałatka - rukola z burratą i pikantnym borówkowym sosem

salatka-rukola-z-burrata-i-pikantnym-borowkowym-sosem

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

pierniczki-na-gryczanym-miodzie-i-ciemnym-piwie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.