Pyszna, orzeźwiająca i zdrowa sałatka: pomarańcze, cykoria, szalotka i ser. Sałatka z cykorią, pomarańczami i owczym serem roquefort
Ta sałatka to istna eksplozja smaków. Lekko gorzka i cierpka cykoria, intensywnie słodko-kwaśne czerwone pomarańcze, ostra szalotka a do tego owczy roquefort o mocnym słonym smaku, tu się dzieje...
Cykoria sałatowa to roślina, której liście charakteryzują się gorzkawym i cierpkim smakiem. Można ten gorzkawy posmak zmniejszyć, mocząc przed podaniem cykorię w wodzie. Mi ten lekko gorzki smak nie przeszkadza. Ponoć taki gorzki smak to klucz do lepszego zdrowia, ponieważ gorzkie potrawy pobudzają trawienie.
SKŁADNIKI na dwie porcje
Sałatka
Sos
WYKONANIE
- Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem
- Cykorię oczyszczamy z ewentualnych zwiędłych liści, wycinamy gorzkie głąbiki.
- Kilka liści odkładamy w całości do dekoracji, pozostałą cykorię kroimy w cienkie paski.
- Pokrojoną cykorię przekładamy do miseczek i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Pomarańcze obieramy ze skóry i filetujemy.
- Filety z pomarańczy dodajemy do cykorii, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok.
- Obraną szalotkę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do sałatki.
- Sałatkę polewamy sosem, obsypujemy delikatnie pokruszonym serem roquefort, posiekaną natka pietruszki.
- Dla dekoracji dodajemy całe liście cykorii.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jeśli lubicie sałatki z pomarańczami polecam również przepis Sałatkę z pomarańczy, oliwek i cebuli
- Jak wyciąć filety z pomarańczy? Aby dobrze odfiletować pomarańczę, wystarczy ją odpowiednio obrać. Ostrym nożem z owocu odcinamy górną i dolną część, tak aby było widać miąższ. Następnie stawiamy pomarańczę pionowo i ścinamy skórkę razem z białym albedo. Z tak przygotowanego owocu, ostrym i cienkim nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.