Pyszna, orzeźwiająca i zdrowa sałatka: pomarańcze, cykoria, szalotka i ser. Sałatka z cykorią, pomarańczami i owczym serem roquefort
Ta sałatka to istna eksplozja smaków. Lekko gorzka i cierpka cykoria, intensywnie słodko-kwaśne czerwone pomarańcze, ostra szalotka a do tego owczy roquefort o mocnym słonym smaku, tu się dzieje...
Cykoria sałatowa to roślina, której liście charakteryzują się gorzkawym i cierpkim smakiem. Można ten gorzkawy posmak zmniejszyć, mocząc przed podaniem cykorię w wodzie. Mi ten lekko gorzki smak nie przeszkadza. Ponoć taki gorzki smak to klucz do lepszego zdrowia, ponieważ gorzkie potrawy pobudzają trawienie.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/04/Sałatka-cykoria-pomarańcze.jpg)
SKŁADNIKI na dwie porcje
Sałatka
- 2 - 3 główki cykorii - około 200 g
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mała szalotka
- 2 czerwone lub pomarańczowe pomarańcze
- 25 g sera Roquefort
- natka pietruszki do dekoracji
Sos
- 1 łyżka soku z pomarańczy (wyciśnięty z pozostałości po filetowaniu)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem
- Cykorię oczyszczamy z ewentualnych zwiędłych liści, wycinamy gorzkie głąbiki.
- Kilka liści odkładamy w całości do dekoracji, pozostałą cykorię kroimy w cienkie paski.
- Pokrojoną cykorię przekładamy do miseczek i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Pomarańcze obieramy ze skóry i filetujemy.
- Filety z pomarańczy dodajemy do cykorii, z pozostałej części pomarańczy ręką wyciskamy sok.
- Obraną szalotkę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do sałatki.
- Sałatkę polewamy sosem, obsypujemy delikatnie pokruszonym serem roquefort, posiekaną natka pietruszki.
- Dla dekoracji dodajemy całe liście cykorii.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jeśli lubicie sałatki z pomarańczami polecam również przepis Sałatkę z pomarańczy, oliwek i cebuli
- Jak wyciąć filety z pomarańczy? Aby dobrze odfiletować pomarańczę, wystarczy ją odpowiednio obrać. Ostrym nożem z owocu odcinamy górną i dolną część, tak aby było widać miąższ. Następnie stawiamy pomarańczę pionowo i ścinamy skórkę razem z białym albedo. Z tak przygotowanego owocu, ostrym i cienkim nożem wykrawamy filety spomiędzy białych błonek.
Tagi
sałatkaserczerwone pomarańczesok z pomarańczyser owczyna sylwestrasylwestrowe daniezimagrudzieńZobacz również
Sycylijska przygoda na talerzu - sałatka z cytronu
![sycylijska-przygoda-na-talerzu-salatka-z-cytronu](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_3541-2-960x1440.webp)
Tarta z kapustą z grzybami zapiekana w cieście filo
![tarta-z-kapusta-z-grzybami-zapiekana-w-ciescie-filo](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_1952-960x1440.webp)
Sałatka - rukola z burratą i pikantnym borówkowym sosem
![salatka-rukola-z-burrata-i-pikantnym-borowkowym-sosem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/08/5X9A8353-2-595x892.webp)
Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie
![pierniczki-na-gryczanym-miodzie-i-ciemnym-piwie](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/12/pierniczki-z-miodem-gryczanym-i-ciemnym-piwem.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.