Świeże tuszki śledziowe, nie solone można nabyć w popularnych dyskontach spożywczych. Nie trzeba ich moczyć w wodzie, można je smażyć, ale można je również zamarynować.
Jeśli jednak mamy tylko śledzie solone, należy je wcześniej wymoczyć w wodzie i do cytrusowej marynaty nie dodawać już soli.
SKŁADNIKI
MARYNATA
ok 400g świeżych tuszek śledziowych
2 pomarańcze
1 cytryna
1 limona
2 mandarynki
1 łyżeczka soli
ZALEWA KORZENNA
1 szalotka
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
2 goździki
2 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
olej
WYKONANIE
Tuszki śledziowe myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, sprawdzamy czy nie mają struny grzbietowej, jeśli tak, wycinamy ją. Odfiletowane śledzie kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy, najlepiej w szklanym pojemniku. Z cytrusów wyciskamy sok, do soku dodajemy łyżeczkę soli, zalewamy śledzie. Marynujemy w lodówce 48 godzin. Po tym czasie odsączamy śledzie z marynaty.
Szalotkę kroimy w drobne piórka. W moździerzu rozgniatamy przyprawy. Śledzia układamy warstwowo w misce, pojemniku szklanym, posypujemy przyprawami i szalotką. Całość zalewamy olejem, tak aby wszystko było przykryte. Ponownie wstawiamy do lodówki i czekamy .... tym razem 24 godziny już wystarczy :-)
Niestety nie mamy pomysłu na wykorzystanie zalewy cytrusowej po śledziach :-(
Beata 2016-12-12 10:17:39
Zapewniam Cie Aniu, wypröbuje!!! w gebie slina sie nazbierala!!!! :P sledziki u nas w domu zaaawsze sa, robilam podobnie, ale kladlam plastry cytryny....wydaje sie, ze ten przepis bedzie lepszy, bo nie trzeba bedzie wygrzebywac sliedzia spod cytrynki ;) :D
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2016-12-12 11:43:28
Beatko, próbuj! Daj znać z jakim śledziem eksperymentowałaś. Śledzie w tej marynacie to nasz pierwszy raz, taki eksperyment. Rodzince smakują, to najważniejsze 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.