Śledzie cytrusowo korzenne

Świeże tuszki śledziowe, nie solone można nabyć w popularnych dyskontach spożywczych. Nie trzeba ich moczyć w wodzie, można je smażyć, ale można je również zamarynować.

Jeśli jednak mamy tylko śledzie solone, należy je wcześniej wymoczyć w wodzie i do cytrusowej marynaty nie dodawać już soli.

SKŁADNIKI

MARYNATA

ok 400g świeżych tuszek śledziowych

2 pomarańcze

1 cytryna

1 limona

2 mandarynki

1 łyżeczka soli

ZALEWA KORZENNA

1 szalotka

1/2 łyżeczki ziaren kolendry

2 goździki

2 ziarna ziela angielskiego

10 ziaren pieprzu czarnego

olej


WYKONANIE

Tuszki śledziowe myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, sprawdzamy czy nie mają struny grzbietowej, jeśli tak, wycinamy ją. Odfiletowane śledzie kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy, najlepiej w szklanym pojemniku. Z cytrusów wyciskamy sok, do soku dodajemy łyżeczkę soli, zalewamy śledzie. Marynujemy w lodówce 48 godzin. Po tym czasie odsączamy śledzie z marynaty.

Szalotkę kroimy w drobne piórka. W moździerzu rozgniatamy przyprawy. Śledzia układamy warstwowo w misce, pojemniku szklanym, posypujemy przyprawami i szalotką. Całość zalewamy olejem, tak aby wszystko było przykryte. Ponownie wstawiamy do lodówki i czekamy .... tym razem 24 godziny już wystarczy :-)


Niestety nie mamy pomysłu na wykorzystanie zalewy cytrusowej po śledziach :-(

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Sernik dyniowy z czekoladą i konfitowanymi pomarańczami w cukrze

sernik-dyniowy-z-czekolada-i-konfitowanymi-pomaranczami-w-cukrze

Śledzie w zalewie octowej z gorczycą

sledzie-w-zalewie-octowej-z-gorczyca

Śledzie w oleju z orzechami i śliwkami

sledzie-w-oleju-z-orzechami-i-sliwkami

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Komentarze

Beata 2016-12-12 10:17:39

Zapewniam Cie Aniu, wypröbuje!!! w gebie slina sie nazbierala!!!! :P sledziki u nas w domu zaaawsze sa, robilam podobnie, ale kladlam plastry cytryny....wydaje sie, ze ten przepis bedzie lepszy, bo nie trzeba bedzie wygrzebywac sliedzia spod cytrynki ;) :D

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2016-12-12 11:43:28

Beatko, próbuj! Daj znać z jakim śledziem eksperymentowałaś. Śledzie w tej marynacie to nasz pierwszy raz, taki eksperyment. Rodzince smakują, to najważniejsze 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.