Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Śledzie z rodzynkami czerwonym pieprzem i limonką

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Śledzie z pieprzem czerwonym - różowym, z rodzynkami, sokiem i skórką z limonki - pyszna śledziowa sałatka

Jak przygotować śledzie z pieprzem różowym i rodzynkami?

Śledzie z pieprzem różowym, rodzynkami oraz limonką to nietuzinkowa wersja klasycznej sałatki śledziowej. Połączenie słonej ryby z lekką słodyczą rodzynek i orzeźwiającym smakiem limonki tworzy harmonijną kompozycję smaków. Pieprz różowy dodaje całości odrobinę pikantności, nie dominując przy tym reszty składników.

Co warto wiedzieć o pieprzu różowym?

Pieprz różowy lub czerwony, zwany także pieprzem brazylijskim, nie jest prawdziwym pieprzem, choć jego owoce przypominają te pieprzu czarnego. Jest bardziej aromatyczny, delikatniejszy w smaku i mniej ostry, co czyni go doskonałym dodatkiem do śledzi i innych lekkich potraw. Kiedyś używany jako zamiennik pieprzu czarnego, dziś można go znaleźć zarówno w mieszankach kolorowych, jak i pakowany osobno.

śledzie z rodzynkami i różowym pieprzem

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 1 - 2 godziny. Jeżeli trafią nam się słone śledzie po 2 godzinach wymieniamy wodę i czas moczenia odpowiednio wydłużamy.
  2. Po wymoczeniu, odsączamy i kroimy płaty w 2 cm paski, na kęs.
  3. Śledzie układamy w miseczce lub słoiku naprzemiennie warstwami: śledzie, sok i skórka z limonki, rodzynki, ziarna czerwonego pieprzu i pieprz czarny.
  4. Na koniec całość zalewamy olejem, tak aby przykryły składniki i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

Zobacz również

Śledzie w oleju z orzechami i śliwkami

sledzie-w-oleju-z-orzechami-i-sliwkami

Śledź orientalny z marynowanym imbirem, sosem sojowym, czerwoną cebulą

sledz-orientalny-z-marynowanym-imbirem-sosem-sojowym-czerwona-cebula

Śledzie w zalewie octowej z gorczycą

sledzie-w-zalewie-octowej-z-gorczyca

Gravlax w Buraczkach - Marynowany Surowy Łosoś

gravlax-w-buraczkach-marynowany-surowy-losos

Komentarze

Monika 2023-01-10 08:39:09

Pysznie wykonane śledzie. Nie wpadłabym na takie wykonanie. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-01-10 10:54:02

Polecam, to bardzo pyszna wersja śledzi. Jednak, aby danie było smaczne najważniejszy jest dobrej jakości produkt. Choć to powszechnie dostępne ryby, dobrych śledzi wcale nie tak łatwo kupić.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.