Śledzie z pieprzem czerwonym - różowym, z rodzynkami, sokiem i skórką z limonki - pyszna śledziowa sałatka
Pieprz czerwony znany jest również jako pieprz różowy lub pieprz brazylijski w rzeczywistości pieprzem nie jest. Owoce ma podobne wielkością do owoców pieprzu, bardziej aromatyczne i mniej ostre, jednak nie jest nawet spokrewniony z pieprzem czarnym.
Pieprz czerwony/różowy stosowano niegdyś jako zamiennik drogiego pieprzu czarnego. W sprzedaży obecnie znajdziemy go w kolorowych mieszankach pieprzowych lub pakowany osobno.
SKŁADNIKI
- 4 płaty śledziowe - około 300 g
- 15 g rodzynek
- 1 łyżeczka pieprzu czerwonego/różowego
- 1/2 limony - otarta skórka i sok
- pieprz - czarny mielony
- olej - tyle, aby przykryć śledzie
WYKONANIE
- Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 1 - 2 godziny. Jeżeli trafią nam się słone śledzie po 2 godzinach wymieniamy wodę i czas moczenia odpowiednio wydłużamy.
- Po wymoczeniu, odsączamy i kroimy płaty w 2 cm paski, na kęs.
- Śledzie układamy w miseczce lub słoiku naprzemiennie warstwami: śledzie, sok i skórka z limonki, rodzynki, ziarna czerwonego pieprzu i pieprz czarny.
- Na koniec całość zalewamy olejem, tak aby przykryły składniki i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
Monika 2023-01-10 08:39:09
Pysznie wykonane śledzie. Nie wpadłabym na takie wykonanie. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-01-10 10:54:02
Polecam, to bardzo pyszna wersja śledzi. Jednak, aby danie było smaczne najważniejszy jest dobrej jakości produkt. Choć to powszechnie dostępne ryby, dobrych śledzi wcale nie tak łatwo kupić.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.