ŚLEDŹ W OLEJU, ŚLIWKI SUSZONE, ORZECHY WŁOSKIE I LIMONKA
Już po świętach, wszyscy przejedzeni... a lada dzień Sylwester. Wiele osób wita nowy rok w domu z rodziną, z przyjaciółmi. Ten przepis jest jednym z pomysłów na przekąskę na sylwestrowy bufet. Śledzie możemy przygotować kilka dni wcześniej, będą smaczniejsze, a my będziemy miały więcej czasu dla siebie
SKŁADNIKI
6 sztuk płatów śledziowych solonych
10 sztuk śliwki kalifornijskiej
1 limona
20g orzechów włoskich
2 szalotki
pieprz kolorowy mielony
olej
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, najlepiej przez noc w lodówce. Po wymoczeniu, odsączamy i kroimy płaty w paski o szerokości 1-2cm.
Szalotkę obieramy i kroimy w piórka lub w drobną kostkę, tak jak lubimy.
Śliwki kroimy w cienkie paski. Orzechy siekamy, ale nie za drobno.
Wszystkie składniki dzielimy na pół i układamy w misce dwie warstwy, naprzemiennie: śledzie, szalotkę, śliwki i orzechy. Każdą warstwę przyprawiamy pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki.
Na koniec całość zalewamy olejem, tak aby przykryły składniki i wstawiamy do lodówki.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.