Śledź w orientalnym stylu. Intensywny smak morza w połączeniu z marynowanym imbirem, sosem sojowym, sosem ostrygowym, miodem, pikantną cebulą i chili. Sałatka śledziowa - wyjątkowe doznania w każdym kęsie
Śledź orientalny z marynowanym imbirem, sosem sojowym i czerwoną cebulą to połączenie kawałków śledzi, aromatycznego imbiru i pikantnej cebuli w harmonijnej kompozycji smaków. Całość uwieńczona jest sosem ostrygowym i ostrym chili, nadającym daniu unikalnej głębi. Spróbuj tego wyjątkowego przepisu i przenieś się w kulinarną podróż po orientalnych smakach!
SKŁADNIKI
- 8 - 10 filetów śledziowych
- 2 czerwone cebule
- 100 g marynowanego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżka miodu
- 1,5 łyżki cukru
- 200 ml oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE
- Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 1 - 2 godziny. Jeżeli śledzie są bardzo słone po 2 godzinach wymieniamy wodę i czas moczenia odpowiednio wydłużamy.
- Po wymoczeniu, śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki o długości około 2 cm.
- Cebule obieramy i kroimy w piórka.
- Posypujemy piórka cebuli cukrem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na około 30 minut.
- Cebulę mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
- Imbir marynowany z grubsza kroimy na kawałki.
- W miseczce mieszamy olej, sos sojowy, sos ostrygowy i miód.
- Do sosu dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, mieszamy.
- W naczyniu układamy warstwami: połowę pokrojonych śledzi, połowę imbiru i połowę cebuli. Następnie układamy warstwy z pozostałych składników.
- Wszystko zalewamy przygotowany sosem i odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Przepis zaczerpnięty z książki "Patrz, czuj, kosztuj" Joanny Szymanowskiej, zwyciężczyni programu MastreChef sezon 12.
- Chili dodaj do przepisu tyle, ile lubisz.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.