Śledź w orientalnym stylu. Intensywny smak morza w połączeniu z marynowanym imbirem, sosem sojowym, sosem ostrygowym, miodem, pikantną cebulą i chili. Sałatka śledziowa - wyjątkowe doznania w każdym kęsie

Śledź orientalny z marynowanym imbirem, sosem sojowym i czerwoną cebulą to połączenie kawałków śledzi, aromatycznego imbiru i pikantnej cebuli w harmonijnej kompozycji smaków. Całość uwieńczona jest sosem ostrygowym i ostrym chili, nadającym daniu unikalnej głębi. Spróbuj tego wyjątkowego przepisu i przenieś się w kulinarną podróż po orientalnych smakach!

Śledź orientalny z marynowanym imbirem, sosem sojowym, czerwoną cebulą

SKŁADNIKI

  • 8 - 10 filetów śledziowych
  • 2 czerwone cebule
  • 100 g marynowanego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżki cukru
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie około 1 - 2 godziny. Jeżeli śledzie są bardzo słone po 2 godzinach wymieniamy wodę i czas moczenia odpowiednio wydłużamy.
  2. Po wymoczeniu, śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki o długości około 2 cm.
  3. Cebule obieramy i kroimy w piórka.
  4. Posypujemy piórka cebuli cukrem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na około 30 minut.
  5. Cebulę mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  6. Imbir marynowany z grubsza kroimy na kawałki.
  7. W miseczce mieszamy olej, sos sojowy, sos ostrygowy i miód.
  8. Do sosu dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili, mieszamy.
  9. W naczyniu układamy warstwami: połowę pokrojonych śledzi, połowę imbiru i połowę cebuli. Następnie układamy warstwy z pozostałych składników.
  10. Wszystko zalewamy przygotowany sosem i odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przepis zaczerpnięty z książki "Patrz, czuj, kosztuj" Joanny Szymanowskiej, zwyciężczyni programu MastreChef sezon 12.
  • Chili dodaj do przepisu tyle, ile lubisz.

Zobacz również

Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju

Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Makaron gryczany soba z grzybami shimeji cukinią i owocami granatu

makaron-gryczany-soba-z-grzybami-shimeji-cukinia-i-owocami-granatu

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.