Marynowane śledzie w occie z cebulą. pieprzem i gorczycą, pyszna i szybka przekąska. Śledzie w zalewie octowej z gorczycą
Przepisów na śledzie jest chyba milion. Każdy ma swoje gusta smakowe i swoje sprawdzone pomysły.
Tym razem proponuję przepis, który łączy prostotę wykonania z ciekawym i wyrazistym smakiem. Przygotowanym śledziem, według tego przepisu możemy się delektować, tak po prostu, bez zbędnych dodatków. Może on również być bazą, gdzie po dodaniu ulubionych składników możemy przygotować kolejną śledziową wariację.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Śledzie moczymy około godziny, następnie wymieniamy wodę i moczymy kolejną godzinę.
- W małym garnku zagotowujemy wodę.
- Szalotkę kroimy na pół i w piórka, wrzucamy do wrzątku na około 2 minuty, następnie dodajemy, pieprz, gorczycę i ocet.
- Roztwór korzystnie jest natychmiast przykryć i pozostawić do wystygnięcia, w innym przypadku po domu rozejdzie się mało przyjemny octowy zapach.
- Śledzie kroimy w około 2 centymetrowe kawałki.
- Układamy w słoiku warstwowo na przemian z szalotką, gorczycą i zalewamy resztą zalewy.
- Przechowujemy w lodówce.
- Najlepsze są po około 3 dniach marynowania.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.