Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Śledzie w zalewie octowej z gorczycą

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Marynowane śledzie w occie z cebulą. pieprzem i gorczycą, pyszna i szybka przekąska. Śledzie w zalewie octowej z gorczycą

Przepisów na śledzie jest chyba milion. Każdy ma swoje gusta smakowe i swoje sprawdzone pomysły.

Tym razem proponuję  przepis, który łączy prostotę wykonania z ciekawym i wyrazistym smakiem. Przygotowanym śledziem, według tego przepisu możemy się delektować,  tak po prostu, bez zbędnych dodatków. Może on  również być bazą, gdzie po dodaniu ulubionych składników możemy przygotować kolejną śledziową wariację.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Śledzie moczymy około godziny, następnie wymieniamy wodę i moczymy kolejną godzinę.
  2. W małym garnku zagotowujemy wodę.
  3. Szalotkę kroimy na pół i w piórka, wrzucamy do wrzątku na około 2 minuty, następnie dodajemy, pieprz, gorczycę i ocet.  
  4. Roztwór korzystnie jest natychmiast przykryć i pozostawić do wystygnięcia, w innym przypadku po domu rozejdzie się mało przyjemny octowy zapach.
  5. Śledzie kroimy w około 2 centymetrowe kawałki.  
  6. Układamy w słoiku warstwowo na przemian z szalotką, gorczycą i zalewamy resztą zalewy.
  7. Przechowujemy w lodówce. 
  8. Najlepsze są po około 3 dniach marynowania.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Śledzie po kaszubsku

sledz-po-kaszubsku

Śledź orientalny z marynowanym imbirem, sosem sojowym, czerwoną cebulą

sledz-orientalny-z-marynowanym-imbirem-sosem-sojowym-czerwona-cebula

Śledzie z rodzynkami czerwonym pieprzem i limonką

sledzie-z-rodzynkami-czerwonym-pieprzem-i-limonka

Śledzie w oleju z orzechami i śliwkami

sledzie-w-oleju-z-orzechami-i-sliwkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.