Śledzie w zalewie octowej z gorczycą

Przepisów na śledzie jest chyba milion. Każdy ma swoje gusta smakowe i swoje sprawdzone pomysły, czyli swoje „tajemnice smaku” na śledzika :-). My tym razem proponujemy  przepis, który łączy prostotę wykonania z ciekawym i wyrazistym smakiem. Przygotowanym śledziem, według tego przepisu możemy się delektować,  tak po prostu " ze słoika" ;-).  Może on  również być bazą, po dodaniu ulubionych składników do dalszych, indywidualnych wariacji smakowych.

SKŁADNIKI

2 szklanki wody

½ szklanka octu

4 szalotki

4 łyżki gorczycy białej

6 ziaren pieprzu czarnego

6-8 filetów śledziowych a'la Matjas


WYKONANIE

Śledzie moczymy około godziny, następnie wymieniamy wodę i moczymy kolejną godzinę.

W małym garnku zagotowujemy wodę. Szalotkę kroimy na pół i w piórka, wrzucamy do wrzątku na około 2 minuty, następnie dodajemy, pieprz, gorczycę i ocet.  Roztwór korzystnie jest natychmiast przykryć i pozostawić do wystygnięcia, w innym przypadku po domu rozejdzie się mało przyjemny octowy zapach :-).

Śledzie kroimy w około 2 centymetrowe kawałki.  Układamy w słoiku warstwowo na przemian z szalotką, gorczycą i zalewamy resztą zalewy. Przechowujemy w lodówce.  Najlepsze są po około 3 dniach marynowania.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Śledzie po kaszubsku z chili

sledz-po-kaszubsku-z-chili

Śledź pod pierzynką w kosteczkę ;-)

sledz-pod-pierzynka-w-kosteczke

Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami

Pachnąca pachnotka - sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi

pachnaca-pachnotka-salatka-z-pachnotka-ciecierzyca-pomidorkami-i-jajami-przepiorczymi

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.