Śledzie w zalewie octowej z gorczycą
Przepisów na śledzie jest chyba milion. Każdy ma swoje gusta smakowe i swoje sprawdzone pomysły, czyli swoje „tajemnice smaku” na śledzika :-). My tym razem proponujemy przepis, który łączy prostotę wykonania z ciekawym i wyrazistym smakiem. Przygotowanym śledziem, według tego przepisu możemy się delektować, tak po prostu " ze słoika" ;-). Może on również być bazą, po dodaniu ulubionych składników do dalszych, indywidualnych wariacji smakowych.
SKŁADNIKI
2 szklanki wody
½ szklanka octu
4 szalotki
4 łyżki gorczycy białej
6 ziaren pieprzu czarnego
6-8 filetów śledziowych a'la Matjas

WYKONANIE
Śledzie moczymy około godziny, następnie wymieniamy wodę i moczymy kolejną godzinę.
W małym garnku zagotowujemy wodę. Szalotkę kroimy na pół i w piórka, wrzucamy do wrzątku na około 2 minuty, następnie dodajemy, pieprz, gorczycę i ocet. Roztwór korzystnie jest natychmiast przykryć i pozostawić do wystygnięcia, w innym przypadku po domu rozejdzie się mało przyjemny octowy zapach :-).
Śledzie kroimy w około 2 centymetrowe kawałki. Układamy w słoiku warstwowo na przemian z szalotką, gorczycą i zalewamy resztą zalewy. Przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po około 3 dniach marynowania.
Zobacz również
Śledzie po kaszubsku z chili

Śledź pod pierzynką w kosteczkę ;-)

Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

Pachnąca pachnotka - sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.