Carpaccio z fenkułu z krewetkami, roszponką, pomarańczą. Szybka, prosta, pyszna i wykwintna sałatka z krewetkami i koprem włoskim
To bardzo proste a jednocześnie wykwintne danie. Sałatka jest lekka, orzeźwiająca, pyszna. Może stanowić przystawkę, jak i danie główne. Carpaccio z fenkułu z krewetkami to świetny pomysł na wyjątkową kolację. Zbliżają się walentynki, może ktoś się zainspiruje?
Wiem, że wiele osób nie przepada za smakiem kopru włoskiego. Może jest na to sposób, spróbujcie. Jeżeli pokroicie bulwę bardzo cieniutko, na mandolinie, zamarynujecie w octowo pomarańczowym sosie przekonacie się, że fenkuł może być pyszny.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Oczyszczony koper włoski kroimy na cienkie plastry, najlepiej z pomocą mandoliny.
- Przygotowujemy sos. Mieszamy ocet, sok i otartą skórkę z pomarańczy, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz.
- Połowę sosu wcieramy w plasterki kopru włoskiego, połowę odstawiamy.
- Krewetki myjemy, osuszamy, obieramy z pancerzyków (ogonek możemy zostawić, ładnie wygląda na talerzu), usuwamy jelito (czarny sznureczek).
- Obrany czosnek kroimy na cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy plasterki czosnku, krótko, tylko do przyrumienienia.
- Zdejmujemy czosnek z patelni.
- Jeżeli jest potrzeba dodajemy kolejną łyżkę oliwy i obsmażamy krewetki, z obu stron przez około 3 - 5 minut.
- Doprawiamy krewetki solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
- Na dużym półmisku rozkładamy plastry kopru włoskiego, liście świeżej roszponki i krewetki z czosnkiem.
- Całość polewamy pozostałym sosem z patelni i połową przygotowanego wcześniej sosu pomarańczowego.
Bernadeta 2021-02-04 16:54:40
Jak dla mnie bardzo wykwintna jest ta przekąska, sałatka. Napatrzeć się nie mogę.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-02-05 11:00:13
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.