Carpaccio z fenkułu z krewetkami, roszponką, pomarańczą. Szybka, prosta, pyszna i wykwintna sałatka z krewetkami i koprem włoskim
To bardzo proste a jednocześnie wykwintne danie. Sałatka jest lekka, orzeźwiająca, pyszna. Może stanowić przystawkę, jak i danie główne. Carpaccio z fenkułu z krewetkami to świetny pomysł na wyjątkową kolację. Zbliżają się walentynki, może ktoś się zainspiruje?
![sałatka fenkuł koper włoski krewetki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/02/Carpaccio-z-fenula-koper-wloski-i-krewetek-595x858.jpg)
Wiem, że wiele osób nie przepada za smakiem kopru włoskiego. Może jest na to sposób, spróbujcie. Jeżeli pokroicie bulwę bardzo cieniutko, na mandolinie, zamarynujecie w octowo pomarańczowym sosie przekonacie się, że fenkuł może być pyszny.
SKŁADNIKI
- 300 g kopru włoskiego (fenkuł) - 1 sztuka
- 3 łyżki octu winnego białego
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 ząbki czosnku
- oliwa - 3 łyżki do sosu, 1 - 2 łyżki do krewetek
- 400 g krewetek ( bez głów, obranych z pancerzyków)
- 1 - 2 garści roszponki
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Oczyszczony koper włoski kroimy na cienkie plastry, najlepiej z pomocą mandoliny.
- Przygotowujemy sos. Mieszamy ocet, sok i otartą skórkę z pomarańczy, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz.
- Połowę sosu wcieramy w plasterki kopru włoskiego, połowę odstawiamy.
- Krewetki myjemy, osuszamy, obieramy z pancerzyków (ogonek możemy zostawić, ładnie wygląda na talerzu), usuwamy jelito (czarny sznureczek).
- Obrany czosnek kroimy na cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy plasterki czosnku, krótko, tylko do przyrumienienia.
- Zdejmujemy czosnek z patelni.
- Jeżeli jest potrzeba dodajemy kolejną łyżkę oliwy i obsmażamy krewetki, z obu stron przez około 3 - 5 minut.
- Doprawiamy krewetki solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
- Na dużym półmisku rozkładamy plastry kopru włoskiego, liście świeżej roszponki i krewetki z czosnkiem.
- Całość polewamy pozostałym sosem z patelni i połową przygotowanego wcześniej sosu pomarańczowego.
Tagi
czosneksałatkapomarańczewalentynkifenkułroszponkakrewetkiowoce morzaszybka sałatkaszybka kolacjakoper włoskiZobacz również
Sałatka z rukoli i pomarańczy ze smażonymi krewetkami w soku z pomarańczy
![salatka-z-rukoli-i-pomaranczy-ze-smazonymi-krewetkami-w-soku-z-pomaranczy](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/02/krewetki-z-sałatką-w-pomarańczach--595x858.jpg)
Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą
![kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/02/5X9A4414-595x892.webp)
Szpinakowa sałatka z krewetkami, mango, sosem z awokado...
![szpinakowa-salatka-z-krewetkami-mango-sosem-z-awokado](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/02/sałatka-szpinakowa-z-krewetkami-sos-awokado.jpg)
Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment
![kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_4176-960x1440.webp)
Bernadeta 2021-02-04 16:54:40
Jak dla mnie bardzo wykwintna jest ta przekąska, sałatka. Napatrzeć się nie mogę.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-02-05 11:00:13
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.