Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Krewetki i chorizo z grillowaną cytryną - szybkie danie z patelni

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Smażone krewetki z hiszpańską kiełbasą chorizo i z grillowaną cytryną. Pomysł na szybką i pyszną romantyczną kolację - kolacja walentynkowa.

Krewetki z hiszpańską kiełbasą chorizo ​​to przepis łatwy i szybki. To świetna propozycja na kolację dla dwojga. Może to być zwykła kolacja, taka bez okazji lub bardziej romantyczna, np. kolacja walentynkowa. Wyjątkowego smaku i charakteru doda potrawie wyciśnięty sok z grillowanej cytryny.

Grillowanie cytryn to świetny sposób na wprowadzenie do potraw lekko dymnego smaku. Podczas grillowania czy opalania cytryn na rozgrzanej patelni ciepło intensyfikuje smak owoców i rozluźnia soki. Poza tym połówki grillowanych cytryny pięknie wyglądają i wspaniale pachną.

Jak grillować cytryny? Możemy to zrobić na kilka sposobów:

krewetki chorizo grill cytryny
grillowane cytryny

Grillowane cytryny są bardzo smaczne i mogą wnieść dużo cytrusowej świeżości do wielu potraw. Będą idealnym dodatkiem do grillowanej ryby, warzyw lub kurczaka. Świetnie pasują do owoców morza, a także jako dodatek do sałatkowych sosów. Grillowane kawałki cytryny to również fantastyczny dodatek, jak i dekoracja do drinków, koktajli, a także lemoniady.

Przepis jest bardzo prosty, wystarczy umytą cytrynę przekroić w poprzek na pół. W zależności od zastosowania, opcjonalnie możemy posmarować od strony miąższu oliwą i oprószyć solą. Kładziemy cytryny przecięciem do dołu na gorącym grillu lub rozgrzanej patelni. Podgrzewamy około 3 minuty, do momentu, aż owoce lekko się zrumienią po przeciętej stronie.

krewetki chorizo grillowane cytryny

SKŁADNIKI dla dwóch osób

>WYKONANIE
  1. Grillujemy cytrynę - umytą cytrynę przekrawamy w poprzek na pół, smarujemy od strony miąższu oliwą i kładziemy przecięciem do dołu na gorącym grillu lub rozgrzanej patelni. Podgrzewamy około 3 minuty, do momentu, aż owoce zrumienią się po przeciętej stronie.
  2. Na rozgrzanej patelni smażymy 3 - 5 minut plasterki chorizo. Zdejmujemy je z patelni i odkładamy na bok. Wytopiony tłuszcz z kiełbasy pozostawiamy na patelni.
  3. Na patelnię po smażeniu chorizo dolewamy oliwę. Jeżeli z kiełbasy nie wytopiło się za wiele tłuszczu możemy podwoić ilość oliwy.
  4. Czosnek i papryczkę chili kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średnim ogniu około 1 minuty, nie za długo bo czosnek stanie się gorzki.
  5. Zwiększamy ogień, dodajemy krewetki i smażymy około 1 minuty, cały czas przewracając krewetki.
  6. Dodajemy sok z połówki cytryny i plastry chorizo, mieszamy i krótko smażymy, 1 - 3 minuty, aż krewetki będą różowe.
  7. Serwujemy posypane otartą skórką z cytryny, posiekaną natką pietruszki.
  8. Do krewetek z chorizo podajemy pieczywo i połówki grillowanych cytryn, tak aby każdy mógł sam dozować sobie ilość wyciskanego soku.

Zobacz również

Koper włoski, krewetki i pomarańcze - prosta i wykwintna sałatka

koper-wloski-krewetki-i-pomarancze-prosta-i-wykwintna-salatka

Sałatka z rukoli i pomarańczy ze smażonymi krewetkami w soku z pomarańczy

salatka-z-rukoli-i-pomaranczy-ze-smazonymi-krewetkami-w-soku-z-pomaranczy

Szpinakowa sałatka z krewetkami, mango, sosem z awokado...

szpinakowa-salatka-z-krewetkami-mango-sosem-z-awokado

Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca

pesto-z-jarmuzu-i-orzechow-nerkowca

Komentarze

Lena 2023-03-05 18:54:58

Zapowiada się smacznie. W życiu nie jadłam czegoś takiego

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-03-06 14:18:58

Polecam, to bardzo smaczne danie 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.