Smażone krewetki z hiszpańską kiełbasą chorizo i z grillowaną cytryną. Pomysł na szybką i pyszną romantyczną kolację - kolacja walentynkowa.
Krewetki z hiszpańską kiełbasą chorizo to przepis łatwy i szybki. To świetna propozycja na kolację dla dwojga. Może to być zwykła kolacja, taka bez okazji lub bardziej romantyczna, np. kolacja walentynkowa. Wyjątkowego smaku i charakteru doda potrawie wyciśnięty sok z grillowanej cytryny.
Grillowanie cytryn to świetny sposób na wprowadzenie do potraw lekko dymnego smaku. Podczas grillowania czy opalania cytryn na rozgrzanej patelni ciepło intensyfikuje smak owoców i rozluźnia soki. Poza tym połówki grillowanych cytryny pięknie wyglądają i wspaniale pachną.
Jak grillować cytryny? Możemy to zrobić na kilka sposobów:
- na patelni grillowej
- na patelni zwykłej
- w piekarniku
- nad ogniem na kuchence gazowej
- możemy je opalić palnikiem do crème brûlée
- nad ogniskiem
- w sezonie grillowym na zewnętrznym grillu
Grillowane cytryny są bardzo smaczne i mogą wnieść dużo cytrusowej świeżości do wielu potraw. Będą idealnym dodatkiem do grillowanej ryby, warzyw lub kurczaka. Świetnie pasują do owoców morza, a także jako dodatek do sałatkowych sosów. Grillowane kawałki cytryny to również fantastyczny dodatek, jak i dekoracja do drinków, koktajli, a także lemoniady.
Przepis jest bardzo prosty, wystarczy umytą cytrynę przekroić w poprzek na pół. W zależności od zastosowania, opcjonalnie możemy posmarować od strony miąższu oliwą i oprószyć solą. Kładziemy cytryny przecięciem do dołu na gorącym grillu lub rozgrzanej patelni. Podgrzewamy około 3 minuty, do momentu, aż owoce lekko się zrumienią po przeciętej stronie.
SKŁADNIKI dla dwóch osób
- 400 g krewetek, bez głów i skorupek
- 150 g chorizo
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka płatków chili lub 1 sztuka świeżej papryczki chili
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
- 1 cytryna do grillowania plus oliwa
- bagietka lub ciabatta do podania
- Grillujemy cytrynę - umytą cytrynę przekrawamy w poprzek na pół, smarujemy od strony miąższu oliwą i kładziemy przecięciem do dołu na gorącym grillu lub rozgrzanej patelni. Podgrzewamy około 3 minuty, do momentu, aż owoce zrumienią się po przeciętej stronie.
- Na rozgrzanej patelni smażymy 3 - 5 minut plasterki chorizo. Zdejmujemy je z patelni i odkładamy na bok. Wytopiony tłuszcz z kiełbasy pozostawiamy na patelni.
- Na patelnię po smażeniu chorizo dolewamy oliwę. Jeżeli z kiełbasy nie wytopiło się za wiele tłuszczu możemy podwoić ilość oliwy.
- Czosnek i papryczkę chili kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średnim ogniu około 1 minuty, nie za długo bo czosnek stanie się gorzki.
- Zwiększamy ogień, dodajemy krewetki i smażymy około 1 minuty, cały czas przewracając krewetki.
- Dodajemy sok z połówki cytryny i plastry chorizo, mieszamy i krótko smażymy, 1 - 3 minuty, aż krewetki będą różowe.
- Serwujemy posypane otartą skórką z cytryny, posiekaną natką pietruszki.
- Do krewetek z chorizo podajemy pieczywo i połówki grillowanych cytryn, tak aby każdy mógł sam dozować sobie ilość wyciskanego soku.
Lena 2023-03-05 18:54:58
Zapowiada się smacznie. W życiu nie jadłam czegoś takiego
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-03-06 14:18:58
Polecam, to bardzo smaczne danie 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.