
W ostatnim czasie termin pesto odnosi się do wielu różnych przepisów, jednak przygotowywanych z podobnych zestawów składników i tą samą metodą. Klasyczne pesto jest zazwyczaj wytwarzane z orzeszków piniowych, czosnku, bazylii, oliwy z oliwek i sera Parmigiano Reggiano. W tym przepisie wymieniłam bazylię na jarmuż, a orzeszki piniowe na nerkowce.
Tradycyjna metoda przygotowania pesto polega na utarciu wszystkich składników w moździerzu, jednak śmiało możemy ułatwić sobie zadanie i wykorzystać blender.
Z czym podawać pesto z jarmużu? Z tym samym, co tradycyjne pesto, czyli z makaronem, pieczywem, jajkami, pieczonymi warzywami ...

SKŁADNIKI
100 g jarmużu - tylko liście, bez twardych łodyżek
100 g orzechów nerkowca
50 ml oleju lnianego
50 ml oliwy z oliwek
40 g startego sera parmezan - parmigiano reggiano
1 ząbek czosnku
1 - 2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki sambal oelek lub szczypta chili
sól, pieprz
WYKONANIE
Orzechy nerkowca podprażamy na patelni kilka minut, aż lekko się zarumienią. Liście jarmużu bardzo dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy nożem.
Prażone nerkowce przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy do nich czosnek, jarmuż, oliwy, sambal oelek, parmezan, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu. Za pomocą blendera, tzw "żyrafy" całość miksujemy. Próbujemy, doprawiamy do smaku, jeśli pesto jest za gęste dodajemy oliwy, jeśli za rzadkie, dodajemy jarmuż lub parmezan.
Smacznego!
Tagi
czosnekchiliolej lnianyszybka pasta do chlebajarmużorzechy nerkowcanerkowcedo chlebacytrynaparmezanparmigiano reggianooliwa z oliwekpestoweckpastaZobacz również
Pieczone bataty z jarmużowym pesto, fetą i pestkami granatu

Pesto z czosnku niedźwiedziego z migdałami i pistacjami

Krewetki i chorizo z grillowaną cytryną - szybkie danie z patelni

Ciasto cytrynowo lawendowe z orzechami nerkowca

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.