Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca - nowa odsłona klasycznego włoskiego sosu. Doskonały dodatek do makaronu, pieczywa i innych potraw.
W ostatnim czasie termin "pesto" odnosi się do wielu różnych przepisów, choć większość z nich jest jednak przygotowywanych z podobnych zestawów składników i tą samą metodą. Klasyczne pesto zazwyczaj zawiera orzeszki piniowe, czosnek, bazylię, oliwę z oliwek i ser Parmigiano Reggiano. W moim przepisie zastąpiłam bazylię jarmużem, a orzeszki piniowe nerkowcami.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Orzechy nerkowca podprażamy na patelni kilka minut, aż lekko się zarumienią.
- Liście jarmużu bardzo dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy nożem.
- Prażone nerkowce przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy do nich czosnek, jarmuż, oliwę, sambal oelek, parmezan, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu.
- Za pomocą blendera lub tzw "żyrafy" całość miksujemy.
- Próbujemy, doprawiamy do smaku, jeśli pesto jest za gęste dodajemy oliwy, jeśli za rzadkie, dodajemy jarmuż lub parmezan.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Chociaż tradycyjna metoda przygotowywania pesto polega na utarciu wszystkich składników w moździerzu, śmiało możemy ułatwić sobie zadanie, korzystając z blendera.
- Jak podawać pesto z jarmużu? Możesz serwować je z tym samym, co tradycyjne pesto, czyli z makaronem, pieczywem, jajkami, pieczonymi warzywami i innymi potrawami, które lubisz.
- Pesto zawiera świeże składniki, takie jak świeży jarmuż czy czosnek, przechowuj je w szczelnym słoiku lub pojemniku w lodówce. W takich warunkach może utrzymać świeżość tylko przez kilka dni, maksymalnie do tygodnia.
- Jeśli chcesz przedłużyć okres przechowywania, możesz zamrozić pesto. Umieść go w małych porcjach w plastikowych torebkach do zamrażania lub foremkach do lodu. Pesto można przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy.
- Warstwa oliwy z oliwek na wierzchu pesto może pomóc zabezpieczyć pesto, po każdym użyciu ponownie przykryj pesto oliwą.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.