Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca - nowa odsłona klasycznego włoskiego sosu. Doskonały dodatek do makaronu, pieczywa i innych potraw.
W ostatnim czasie termin "pesto" odnosi się do wielu różnych przepisów, choć większość z nich jest jednak przygotowywanych z podobnych zestawów składników i tą samą metodą. Klasyczne pesto zazwyczaj zawiera orzeszki piniowe, czosnek, bazylię, oliwę z oliwek i ser Parmigiano Reggiano. W moim przepisie zastąpiłam bazylię jarmużem, a orzeszki piniowe nerkowcami.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/11/pesto-z-jarmużu.jpg)
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/11/jarmuż.jpg)
SKŁADNIKI
- 100 g jarmużu - tylko liście, bez twardych łodyżek
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 ml oliwy z oliwek
- 40 g startego sera parmezan - parmigiano reggiano
- 1 ząbek czosnku
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki sambal oelek lub szczypta chili
- sól, pieprz
WYKONANIE
- Orzechy nerkowca podprażamy na patelni kilka minut, aż lekko się zarumienią.
- Liście jarmużu bardzo dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy nożem.
- Prażone nerkowce przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy do nich czosnek, jarmuż, oliwę, sambal oelek, parmezan, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu.
- Za pomocą blendera lub tzw "żyrafy" całość miksujemy.
- Próbujemy, doprawiamy do smaku, jeśli pesto jest za gęste dodajemy oliwy, jeśli za rzadkie, dodajemy jarmuż lub parmezan.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Chociaż tradycyjna metoda przygotowywania pesto polega na utarciu wszystkich składników w moździerzu, śmiało możemy ułatwić sobie zadanie, korzystając z blendera.
- Jak podawać pesto z jarmużu? Możesz serwować je z tym samym, co tradycyjne pesto, czyli z makaronem, pieczywem, jajkami, pieczonymi warzywami i innymi potrawami, które lubisz.
- Pesto zawiera świeże składniki, takie jak świeży jarmuż czy czosnek, przechowuj je w szczelnym słoiku lub pojemniku w lodówce. W takich warunkach może utrzymać świeżość tylko przez kilka dni, maksymalnie do tygodnia.
- Jeśli chcesz przedłużyć okres przechowywania, możesz zamrozić pesto. Umieść go w małych porcjach w plastikowych torebkach do zamrażania lub foremkach do lodu. Pesto można przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy.
- Warstwa oliwy z oliwek na wierzchu pesto może pomóc zabezpieczyć pesto, po każdym użyciu ponownie przykryj pesto oliwą.
Tagi
czosnekchilijarmużorzechy nerkowcanerkowcedo chlebacytrynaparmezanoliwa z oliwekpestopastajesieńlistopadZobacz również
Pieczone bataty z jarmużowym pesto, fetą i pestkami granatu
![pieczone-bataty-z-jarmuzowym-pesto-feta-i-pestkami-granatu](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/12/babaty-pesto-feta-granat-595x858.jpg)
Spaghetti z buraczanym pesto i serem feta
![spaghetti-z-buraczanym-pesto-i-serem-feta](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/02/IMG_2218-960x1440.webp)
Pesto z czosnku niedźwiedziego z migdałami i pistacjami
![pesto-z-czosnku-niedzwiedziego-z-migdalami-i-pistacjami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/05/5X9A5004-2-595x893.webp)
Krewetki i chorizo z grillowaną cytryną - szybkie danie z patelni
![krewetki-i-chorizo-z-grillowana-cytryna-szybkie-danie-z-patelni](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/02/5X9A4476-595x892.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.