Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca

Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca - nowa odsłona klasycznego włoskiego sosu. Doskonały dodatek do makaronu, pieczywa i innych potraw.

W ostatnim czasie termin "pesto" odnosi się do wielu różnych przepisów, choć większość z nich jest jednak przygotowywanych z podobnych zestawów składników i tą samą metodą. Klasyczne pesto zazwyczaj zawiera orzeszki piniowe, czosnek, bazylię, oliwę z oliwek i ser Parmigiano Reggiano. W moim przepisie zastąpiłam bazylię jarmużem, a orzeszki piniowe nerkowcami.



SKŁADNIKI

  • 100 g jarmużu - tylko liście, bez twardych łodyżek
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 40 g startego sera parmezan - parmigiano reggiano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sambal oelek lub szczypta chili
  • sól, pieprz

WYKONANIE

  1. Orzechy nerkowca podprażamy na patelni kilka minut, aż lekko się zarumienią.
  2. Liście jarmużu bardzo dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy nożem.
  3. Prażone nerkowce przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy do nich czosnek, jarmuż, oliwę, sambal oelek, parmezan, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu.
  4. Za pomocą blendera lub tzw "żyrafy" całość miksujemy.  
  5. Próbujemy, doprawiamy do smaku, jeśli pesto jest za gęste dodajemy oliwy, jeśli za rzadkie, dodajemy jarmuż lub parmezan.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Chociaż tradycyjna metoda przygotowywania pesto polega na utarciu wszystkich składników w moździerzu, śmiało możemy ułatwić sobie zadanie, korzystając z blendera.
  • Jak podawać pesto z jarmużu? Możesz serwować je z tym samym, co tradycyjne pesto, czyli z makaronem, pieczywem, jajkami, pieczonymi warzywami i innymi potrawami, które lubisz.
  • Pesto zawiera świeże składniki, takie jak świeży jarmuż czy czosnek, przechowuj je w szczelnym słoiku lub pojemniku w lodówce. W takich warunkach może utrzymać świeżość tylko przez kilka dni, maksymalnie do tygodnia.
  • Jeśli chcesz przedłużyć okres przechowywania, możesz zamrozić pesto. Umieść go w małych porcjach w plastikowych torebkach do zamrażania lub foremkach do lodu. Pesto można przechowywać w zamrażarce przez kilka miesięcy.
  • Warstwa oliwy z oliwek na wierzchu pesto może pomóc zabezpieczyć pesto, po każdym użyciu ponownie przykryj pesto oliwą.

Zobacz również

Racuchy z twarogiem i jarmużem

racuchy-z-twarogiem-i-jarmuzem

Paprykowy czerwony dżem chili

paprykowy-czerwony-dzem-chili

Spaghetti z buraczanym pesto i serem feta

spaghetti-z-buraczanym-pesto-i-serem-feta

Pesto z czosnku niedźwiedziego z migdałami i pistacjami

pesto-z-czosnku-niedzwiedziego-z-migdalami-i-pistacjami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.