Przepis na domowe zielone pesto. Pesto z czosnku niedźwiedziego, migdałów i pistacji
Klasyczne pesto to utarte w moździerzu orzeszki piniowe, czosnek, bazylia, oliwa i ser Parmigiano Reggiano. Ten przepis to kolejna wariacja na temat pesto. Zamieniamy bazylię na czosnek niedźwiedzi, a orzeszki piniowe na migdały i pistacje. Możemy użyć tylko migdałów, ale miałam otwartą paczkę z pistacjami, więc postanowiłam je wykorzystać. Parmezan również możemy zastąpić innym twardym serem.
![Przepis na domowe zielone pesto. Pesto z czosnku niedźwiedziego, migdałów i pistacji](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/05/5X9A5004-2-595x893.webp)
Zaletą samodzielnego przygotowania pesto jest to, że możemy je przygotować w zaledwie kwadrans. Tradycyjna metoda przygotowania pesto polega na utarciu wszystkich składników w moździerzu, jednak warto ułatwić sobie pracę i wykorzystać blender.
Pesto przechowujemy w lodówce, najlepiej w małych słoiczkach. Słoiczki powinny być razem z pokrywką dobrze wyparzone. Po wypełnieniu słoiczków pesto warto dodatkowo zalać oliwą. W takich warunkach może utrzymać świeżość tylko przez kilka dni, maksymalnie do tygodnia. Świeżo przygotowane pesto możemy również zamrozić. Polecam małe silikonowe foremki. W zamrażarce pesto przechowujemy do 6 miesięcy.
Z czym podawać pesto z czosnku niedźwiedziego? Z tym samym, co tradycyjne pesto, czyli z makaronem, pieczywem, jajkami, pieczonymi lub gotowanymi warzywami.
SKŁADNIKI
- 100 g liści czosnku niedźwiedziego
- 80 g migdałów bez skórki
- 20 g obranych pistacji
- 100 - 120 ml oliwy
- 50 g startego sera parmezan lub innego twardego sera
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta chili
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Migdały i pistacje podprażamy kilka minut na patelni, do lekkiego zarumienienia.
- Liście czosnku niedźwiedziego myjemy, osuszamy i drobno siekamy nożem.
- Prażone migdały i pistacje przekładamy do wysokiego naczynia, małego miksera lub moździerza, zależy jak będziemy rozdrabniać pesto.
- Dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi, oliwę, starty parmezan lub inny twardy ser, sok z cytryny, odrobinę chili, sól i pieprz.
- Całość miksujemy lub ucieramy.
- Próbujemy i w razie konieczności doprawiamy do smaku.
- Jeśli pesto jest za gęste możemy dodać oliwę, jeśli za rzadkie, starty parmezan.
Zobacz również
Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem
![grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1756-960x1440.webp)
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca
![pesto-z-jarmuzu-i-orzechow-nerkowca](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/11/pesto-z-jarmużu.jpg)
Kwiaty cukinii z ricottą i parmezanem
![kwiaty-cukinii-z-ricotta-i-parmezanem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/07/cukinia-kwiaty-595x850.jpg)
Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą
![burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_2323-2-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.