Przepis na domowe zielone pesto. Pesto z czosnku niedźwiedziego, migdałów i pistacji
Klasyczne pesto to utarte w moździerzu orzeszki piniowe, czosnek, bazylia, oliwa i ser Parmigiano Reggiano. Ten przepis to kolejna wariacja na temat pesto. Zamieniamy bazylię na czosnek niedźwiedzi, a orzeszki piniowe na migdały i pistacje. Możemy użyć tylko migdałów, ale miałam otwartą paczkę z pistacjami, więc postanowiłam je wykorzystać. Parmezan również możemy zastąpić innym twardym serem.

Zaletą samodzielnego przygotowania pesto jest to, że możemy je przygotować w zaledwie kwadrans. Tradycyjna metoda przygotowania pesto polega na utarciu wszystkich składników w moździerzu, jednak warto ułatwić sobie pracę i wykorzystać blender.
Pesto przechowujemy w lodówce około miesiąca, najlepiej w małych słoiczkach. Słoiczki powinny być razem z pokrywką dobrze wyparzone. Po wypełnieniu słoiczków pesto warto je dodatkowo zalać oliwą. Świeżo przygotowane pesto możemy również zamrozić. Polecam małe silikonowe foremki. W zamrażarce pesto przechowujemy do roku.
Z czym podawać pesto z jarmużu? Z tym samym, co tradycyjne pesto, czyli z makaronem, pieczywem, jajkami, pieczonymi lub gotowanymi warzywami.
SKŁADNIKI
- 100 g liści czosnku niedźwiedziego
- 80 g migdałów bez skórki
- 20 g obranych pistacji
- 100 - 120 ml oliwy
- 50 g startego sera parmezan lub innego twardego sera
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta chili
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Migdały i pistacje podprażamy kilka minut na patelni, do lekkiego zarumienienia.
- Liście czosnku niedźwiedziego myjemy, osuszamy i drobno siekamy nożem.
- Prażone migdały i pistacje przekładamy do wysokiego naczynia, małego miksera lub moździerza, zależy jak będziemy rozdrabniać pesto.
- Dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi, oliwę, starty parmezan lub inny twardy ser, sok z cytryny, odrobinę chili, sól i pieprz.
- Całość miksujemy lub ucieramy.
- Próbujemy i w razie konieczności doprawiamy do smaku.
- Jeśli pesto jest za gęste możemy dodać oliwę, jeśli za rzadkie, starty parmezan.
Zobacz również
Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem

Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca

Kwiaty cukinii z ricottą i parmezanem

Konfitowany czosnek z tymiankiem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.