Pizzerinki z serkiem ricotta, bez pomidorów - pizza bianca. Mini pizza z ricottą, szparagami i przepiórczym jajem
Jakie jest Wasze ulubione ciasto na pizzę? Moje ulubione to ciasto nocne. Jest to oczywiście umowna nazwa, chodzi tu o ciasto, które dojrzewa w lodówce około 12 - 24 godziny (najczęściej w nocy). Tak dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku.
Możemy pominąć leżakowanie ciasta w lodówce, wtedy po wyrobieniu, przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 1,5 godziny. Następnie dzielimy ciasto na 15 części i postępujemy dalej tak, jak w przepisie.
SKŁADNIKI
CIASTO
DODATKI
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
- Po godzinie dodajemy sól i oliwę i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie odchodzić od ścianek miski (ja zagniatam ciasto w robocie z hakiem).
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 - 24 godziny. Najczęściej wyrabiam ciasto wieczorem i odstawiam do lodówki. Na drugi dzień wyciągam ciasto wtedy, kiedy planuję upiec pizzę.
- Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na 15 części.
- Każdą porcję przekładamy na oprószaną mąką stolnicę, formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
- Następnie każdą kulkę ciasta formujemy w dłoniach na okrągły placek, cienki lub grubszy, tak, jak lubimy.
- Placki z ciasta wykładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
- Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę, u mnie to 250°C.
- Szparagi myjemy i odkrawamy twarde końcówki.
- Obieraczką do warzyw tniemy szparagi na paski lub kroimy na mniejsze kawałki.
- Wędzony boczek kroimy w kostkę lub w cienkie paski.
- Ser ricotta mieszamy ze starym parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem.
- Niewielkie porcje masy serowej rozsmarowujemy po plackach.
- Łyżką formujemy na środku dołek i do niego wbijamy przepiórcze jajko.
- Obkładamy pokrojoną wędzonką i paskami szparagów.
- Każdy placek posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej, skrapiamy oliwą i pieczemy około 12 - 15 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące.
- Upieczone pizze możemy obłożyć dodatkowo paskami świeżych zielonych szparagów.
Maria Tamara 2020-05-23 21:49:51
Interesująca wersja pizzy, ciekawa jestem jej smaku:)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-05-26 01:39:19
Ta wersja pizzy jest bardzo smaczna, polecam 🙂
Odpowiedz
agencja intarkatywna Wrocław 2020-06-30 11:44:17
Wygląda na bardzo fajny pomysł na przekąskę do pracy :) Spróbuje na dniach i dam znać ;)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-07-01 22:40:49
Polecam i czekam na wiadomość, czy posmakowały 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.