Mini pizza z ricottą, szparagami i przepiórczym jajem

Pizzerinki z serkiem ricotta, bez pomidorów - pizza bianca. Mini pizza z ricottą, szparagami i przepiórczym jajem

Jakie jest Wasze ulubione ciasto na pizzę? Moje ulubione to ciasto nocne. Jest to oczywiście umowna nazwa, chodzi tu o ciasto, które dojrzewa w lodówce około 12 - 24 godziny (najczęściej w nocy). Tak dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku.


Możemy pominąć leżakowanie ciasta w lodówce, wtedy po wyrobieniu, przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 1,5 godziny. Następnie dzielimy ciasto na 15 części i postępujemy dalej tak, jak w przepisie.

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 500 g mąki do pizzy typ "00"
  • 15 g świeżych drożdży
  • 8 g soli
  • 30 ml oliwy
  • 300 ml wody

DODATKI

  • 250 g sera ricotta
  • 50 g startego parmezanu
  • szczypta soli i pieprzu
  • 15 sztuk przepiórczych jaj
  • pęczek zielonych szparagów
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki oliwy
  • gałka muszkatołowa, świeżo tarta, szczypta na każdą porcję
>WYKONANIE
  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
  2. Po godzinie dodajemy sól i oliwę i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie odchodzić od ścianek miski (ja zagniatam ciasto w robocie z hakiem).
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 12 - 24 godziny. Najczęściej wyrabiam ciasto wieczorem i odstawiam do lodówki. Na drugi dzień wyciągam ciasto wtedy, kiedy planuję upiec pizzę.
  4. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na 15 części.
  5. Każdą porcję przekładamy na oprószaną mąką stolnicę, formujemy kule, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
  6. Następnie każdą kulkę ciasta formujemy w dłoniach na okrągły placek, cienki lub grubszy, tak, jak lubimy.
  7. Placki z ciasta wykładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
  8. Piekarnik nastawiamy na maksymalną temperaturę, u mnie to 250°C.
  9. Szparagi myjemy i odkrawamy twarde końcówki.
  10. Obieraczką do warzyw tniemy szparagi na paski lub kroimy na mniejsze kawałki.
  11. Wędzony boczek kroimy w kostkę lub w cienkie paski.
  12. Ser ricotta mieszamy ze starym parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem.
  13. Niewielkie porcje masy serowej rozsmarowujemy po plackach.
  14. Łyżką formujemy na środku dołek i do niego wbijamy przepiórcze jajko.
  15. Obkładamy pokrojoną wędzonką i paskami szparagów.
  16. Każdy placek posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej, skrapiamy oliwą i pieczemy około 12 - 15 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące.
  17. Upieczone pizze możemy obłożyć dodatkowo paskami świeżych zielonych szparagów.

Zobacz również

Mini pizza z dodatkiem awokado i przepiórczych jaj

mini-pizza-z-dodatkiem-awokado-i-przepiorczych-jaj

Bruschetta ze szparagami i szparagową ricottą

bruschetta-ze-szparagami-i-szparagowa-ricotta

Faszerowane plastry cukinii serkiem ricotta, parmezanem i wędzonym boczkiem

faszerowane-plastry-cukinii-serkiem-ricotta-parmezanem-i-wedzonym-boczkiem

Kwiaty cukinii z ricottą i parmezanem

kwiaty-cukinii-z-ricotta-i-parmezanem

Komentarze

Maria Tamara 2020-05-23 21:49:51

Interesująca wersja pizzy, ciekawa jestem jej smaku:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-05-26 01:39:19

Ta wersja pizzy jest bardzo smaczna, polecam 🙂

Odpowiedz

agencja intarkatywna Wrocław 2020-06-30 11:44:17

Wygląda na bardzo fajny pomysł na przekąskę do pracy :) Spróbuje na dniach i dam znać ;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-07-01 22:40:49

Polecam i czekam na wiadomość, czy posmakowały 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.