Chrupiące grzanki ze szparagowym serkiem i chili
Czy można jeść zielone szparagi na surowo? Oczywiście, że tak, są pyszne i chrupiące.

Chrupiące grzanki ze szparagowym serkiem to pyszna przekąska. Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera* i od razu polubiłam. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę, na śniadanie lub kolację. Bruschettę możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty.
SKŁADNIKI
- pęczek zielonych szparagów
- garść liści świeżej bazylii
- sok z 1/2 cytryny
- 50 g drobno startego parmezanu (lub grana padano) i więcej do podania
- 250 g serka ricotta
- oliwa z oliwek
- 6 - 8 kromek pieczywa, u mnie ciabatta
- 1 ząbek czosnku
- sól
- chili lub gochugaru**
WYKONANIE
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie obieraczką do warzyw ścinamy z każdego szparaga kilka ładnych wstążek. Szparagowe wstążki odkładamy na bok, a to co zostanie, kroimy na kawałki, dodajemy liście bazylii, szczyptę soli, sok z cytryny i pulsacyjnie blendujemy. Dodajemy parmezan, 1 łyżkę oliwy z oliwek i ponownie blendujemy. Na koniec dodajemy ricottę, mieszamy, próbujemy i doprawiamy.
- Kromki ciabatty obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż będą złociste i chrupiące, jeszcze gorące nacieramy przekrojonym czosnkiem. Na grzanki nakładamy masę serowo - szparagową, dekorujemy szparagowymi wstążkami, posypujemy startym parmezanem, płatkami ostrej papryki, skrapiamy oliwą.
* Przepis, po drobnych modyfikacjach zaczerpnięty z książki Jamiego Olivera "Jamie gotuje po włosku"
* *Gochugaru to koreańska ostra papryka w płatkach stosowana do kimchi.
Zobacz również
Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

Sałatka czarna quinoa - zielone szparagi - zielony groszek - feta - chipsy z batatów

Tartaletki na francuskim cieście ze szparagami, jarmużem i szczypiorkiem

Mini pizza z ricottą, szparagami i przepiórczym jajem

Patrycja Reszko 2020-05-08 12:34:28
Przepyszna propozycja
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.