Chrupiące grzanki ze szparagowym serkiem i chili. Bruschetta ze szparagami i szparagowo bazyliową ricottą. Szybka i pyszna przekąska
Jak szybko przygotować pyszną bruschettę ze szparagami i ricottą na śniadanie lub kolację?
Chrupiące grzanki ze szparagowym serkiem to pyszna przekąska. Przepis znalazłam w książce Jamie gotuje po włosku autorstwa Jamiego Olivera i od razu polubiłam. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę, na śniadanie lub kolację. Bruschettę możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Szparagi myjemy, odłamujemy lub odkrawamy twarde końce, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Obieraczką do warzyw ścinamy z każdego szparaga kilka ładnych wstążek.
- Szparagowe wstążki odkładamy na bok, a to co zostanie, kroimy na kawałki, dodajemy liście bazylii, szczyptę soli, sok z cytryny i pulsacyjnie blendujemy.
- Dodajemy parmezan, 1 łyżkę oliwy z oliwek i ponownie blendujemy.
- Na koniec dodajemy ricottę, mieszamy, próbujemy i doprawiamy.
- Kromki ciabatty tostujemy, grillujemy lub obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż będą złociste i chrupiące, jeszcze gorące nacieramy przekrojonym czosnkiem.
- Na grzanki nakładamy masę serowo - szparagową, dekorujemy szparagowymi wstążkami, posypujemy startym parmezanem, płatkami ostrej papryki, skrapiamy oliwą.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Czy można jeść zielone szparagi na surowo? Oczywiście, że tak, są pyszne i chrupiące.
Patrycja Reszko 2020-05-08 12:34:28
Przepyszna propozycja
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.