Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Bruschetta ze szparagami i szparagową ricottą

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Chrupiące grzanki ze szparagowym serkiem i chili. Bruschetta ze szparagami i szparagowo bazyliową ricottą. Szybka i pyszna przekąska

Jak szybko przygotować pyszną bruschettę ze szparagami i ricottą na śniadanie lub kolację?

Chrupiące grzanki ze szparagowym serkiem to pyszna przekąska. Przepis znalazłam w książce Jamie gotuje po włosku autorstwa Jamiego Olivera i od razu polubiłam. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę, na śniadanie lub kolację. Bruschettę możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy lub odkrawamy twarde końce, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Obieraczką do warzyw ścinamy z każdego szparaga kilka ładnych wstążek.
  3. Szparagowe wstążki odkładamy na bok, a to co zostanie, kroimy na kawałki, dodajemy liście bazylii, szczyptę soli, sok z cytryny i pulsacyjnie blendujemy.
  4. Dodajemy parmezan, 1 łyżkę oliwy z oliwek i ponownie blendujemy.
  5. Na koniec dodajemy ricottę, mieszamy, próbujemy i doprawiamy.
  6. Kromki ciabatty tostujemy, grillujemy lub obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż będą złociste i chrupiące, jeszcze gorące nacieramy przekrojonym czosnkiem.
  7. Na grzanki nakładamy masę serowo - szparagową, dekorujemy szparagowymi wstążkami, posypujemy startym parmezanem, płatkami ostrej papryki, skrapiamy oliwą.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Czy można jeść zielone szparagi na surowo? Oczywiście, że tak, są pyszne i chrupiące.

Zobacz również

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi

szaszlyki-z-grilla-szparagi-z-serem-halloumi

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni

Grillowane zielone szparagi z burratą i ziołową gremolatą

grillowane-zielone-szparagi-z-burrata-i-ziolowa-gremolata

Komentarze

Patrycja Reszko 2020-05-08 12:34:28

Przepyszna propozycja

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.