Chrupiące grzanki ze szparagowym serkiem i chili. Bruschetta ze szparagami i szparagowo bazyliową ricottą. Szybka i pyszna przekąska
Jak szybko przygotować pyszną bruschettę ze szparagami i ricottą na śniadanie lub kolację?
Chrupiące grzanki ze szparagowym serkiem to pyszna przekąska. Przepis znalazłam w książce Jamie gotuje po włosku autorstwa Jamiego Olivera i od razu polubiłam. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę, na śniadanie lub kolację. Bruschettę możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty.
SKŁADNIKI
- pęczek zielonych szparagów
- garść liści świeżej bazylii
- sok z 1/2 cytryny
- 50 g drobno startego parmezanu (lub grana padano) i więcej do podania
- 250 g serka ricotta
- oliwa z oliwek
- 6 - 8 kromek pieczywa, u mnie ciabatta
- 1 ząbek czosnku
- sól
- chili lub gochugaru (koreańska ostra papryka w płatkach stosowana do kimchi)
WYKONANIE
- Szparagi myjemy, odłamujemy lub odkrawamy twarde końce, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Obieraczką do warzyw ścinamy z każdego szparaga kilka ładnych wstążek.
- Szparagowe wstążki odkładamy na bok, a to co zostanie, kroimy na kawałki, dodajemy liście bazylii, szczyptę soli, sok z cytryny i pulsacyjnie blendujemy.
- Dodajemy parmezan, 1 łyżkę oliwy z oliwek i ponownie blendujemy.
- Na koniec dodajemy ricottę, mieszamy, próbujemy i doprawiamy.
- Kromki ciabatty tostujemy, grillujemy lub obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż będą złociste i chrupiące, jeszcze gorące nacieramy przekrojonym czosnkiem.
- Na grzanki nakładamy masę serowo - szparagową, dekorujemy szparagowymi wstążkami, posypujemy startym parmezanem, płatkami ostrej papryki, skrapiamy oliwą.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Czy można jeść zielone szparagi na surowo? Oczywiście, że tak, są pyszne i chrupiące.
Patrycja Reszko 2020-05-08 12:34:28
Przepyszna propozycja
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.