Chrupiące grzanki ze szparagowym serkiem i chili. Bruschetta ze szparagami i szparagowo bazyliową ricottą. Szybka i pyszna przekąska
Jak szybko przygotować pyszną bruschettę ze szparagami i ricottą na śniadanie lub kolację?
Chrupiące grzanki ze szparagowym serkiem to pyszna przekąska. Przepis znalazłam w książce Jamie gotuje po włosku autorstwa Jamiego Olivera i od razu polubiłam. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę, na śniadanie lub kolację. Bruschettę możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/05/bruscheta-szparagi-ricotta.jpg)
SKŁADNIKI
- pęczek zielonych szparagów
- garść liści świeżej bazylii
- sok z 1/2 cytryny
- 50 g drobno startego parmezanu (lub grana padano) i więcej do podania
- 250 g serka ricotta
- oliwa z oliwek
- 6 - 8 kromek pieczywa, u mnie ciabatta
- 1 ząbek czosnku
- sól
- chili lub gochugaru (koreańska ostra papryka w płatkach stosowana do kimchi)
WYKONANIE
- Szparagi myjemy, odłamujemy lub odkrawamy twarde końce, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Obieraczką do warzyw ścinamy z każdego szparaga kilka ładnych wstążek.
- Szparagowe wstążki odkładamy na bok, a to co zostanie, kroimy na kawałki, dodajemy liście bazylii, szczyptę soli, sok z cytryny i pulsacyjnie blendujemy.
- Dodajemy parmezan, 1 łyżkę oliwy z oliwek i ponownie blendujemy.
- Na koniec dodajemy ricottę, mieszamy, próbujemy i doprawiamy.
- Kromki ciabatty tostujemy, grillujemy lub obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż będą złociste i chrupiące, jeszcze gorące nacieramy przekrojonym czosnkiem.
- Na grzanki nakładamy masę serowo - szparagową, dekorujemy szparagowymi wstążkami, posypujemy startym parmezanem, płatkami ostrej papryki, skrapiamy oliwą.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Czy można jeść zielone szparagi na surowo? Oczywiście, że tak, są pyszne i chrupiące.
Tagi
śniadaniekolacjaprzekąskaricottapieczywoszparagibazyliamajparmezanbruschettakanapkagochugaruwiosnakwiecieńczerwiecJamie OliverZobacz również
Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi
![szaszlyki-z-grilla-szparagi-z-serem-halloumi](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/07/Szaszłyki-szparagi-i-halloumi.jpg)
Naleśniki ze szparagami i pastą paprykową Gochujang
![nalesniki-ze-szparagami-i-pasta-paprykowa-gochujang](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/05/5X9A2640-scaled.webp)
Tartaletki na francuskim cieście zapiekane z zielonymi szparagami
![tartaletki-na-francuskim-ciescie-ze-szparagami-jarmuzem-i-szczypiorkiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/05/tartaletki-z-zielonymi-szparagami.jpg)
Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem
![grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1756-960x1440.webp)
Patrycja Reszko 2020-05-08 12:34:28
Przepyszna propozycja
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.