Zielone szparagi z serem halloumi z grilla lub patelni. Szparagowe szaszłyki - grillowane szparagi z serem halloumi
Jak przygotować szaszłyki z grilla z dodatkiem szparagów i sera halloumi?
Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi. Szaszłyki możemy przygotować w plenerze, na grillu lub w domu na patelni grillowej, na zwykłej patelni lub w piekarniku.
Jak najlepiej przygotować szaszłyki z serem halloumi i szparagami, aby zachować idealną konsystencję sera i chrupkość szparagów?
Szaszłyki z serem halloumi to prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Szaszłyki serwujemy gorące, ponieważ ser halloumi, kiedy ostygnie jest gumowaty. Szparagi możemy krótko zblanszować przed grillowaniem, ale nie musimy. Jeżeli lubimy szparagi chrupiące, blanszowanie pomijamy.
SKŁADNIKI
Szaszłyki
Marynata
WYKONANIE
- Zielone szparagi możemy zblanszować, ale nie jest to konieczne.
- Ser halloumi kroimy na kawałki, tak aby były podobnej grubości i długości jak szparagi.
- Szparagi naprzemiennie z serem halloumi nadziewamy na szpikulce do szaszłyków.
- Drobno siekamy świeżą papryczkę chili i listki mięty, dodajemy oliwę i sok z cytryny.
- Marynatą smarujemy szaszłyki i odkładamy na około pół godziny.
- Zamarynowane szaszłyki grillujemy.
- Czas grillowania zależy od tego, czy grillujemy na patelni, czy na grillu w plenerze. Na rozgrzanej patelni grillowej wystarczy około 2 minut z każdej strony.
- Podajemy z cząstkami cytryny i listkami mięty.
- Cząstki cytryny również możemy krótko grillować.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Jak blanszować szparagi? W garnku zagotuj osoloną wodę, szparagi oczyść i odkrój twarde końce. Przygotuj miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej wody włóż szparagi na około 2 minuty, po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij je i szybko przełóż do wody z lodem.
- Jeżeli używasz drewnianych patyczków i masz w planach grillowanie w plenerze zanurz je na 15 minut w wodzie, aby się nie zapaliły.
Edyta 2018-06-07 14:37:41
Przepis akurat dla mnie i jeszcze te szparagi....Pycha 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-06-09 01:40:58
🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.