Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Zielone szparagi z serem halloumi z grilla lub patelni. Szparagowe szaszłyki - grillowane szparagi z serem halloumi

Jak przygotować szaszłyki z grilla z dodatkiem szparagów i sera halloumi?

Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi. Szaszłyki możemy przygotować w plenerze, na grillu lub w domu na patelni grillowej, na zwykłej patelni lub w piekarniku.

Jak najlepiej przygotować szaszłyki z serem halloumi i szparagami, aby zachować idealną konsystencję sera i chrupkość szparagów?

Szaszłyki z serem halloumi to prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Szaszłyki serwujemy gorące, ponieważ ser halloumi, kiedy ostygnie jest gumowaty. Szparagi możemy krótko zblanszować przed grillowaniem, ale nie musimy. Jeżeli lubimy szparagi chrupiące, blanszowanie pomijamy.


SKŁADNIKI

Szaszłyki

Marynata

WYKONANIE

  1. Zielone szparagi możemy zblanszować, ale nie jest to konieczne.
  2. Ser halloumi kroimy na kawałki, tak aby były podobnej grubości i długości jak szparagi.
  3. Szparagi naprzemiennie z serem halloumi nadziewamy na szpikulce do szaszłyków.
  4. Drobno siekamy świeżą papryczkę chili i listki mięty, dodajemy oliwę i sok z cytryny.
  5. Marynatą smarujemy szaszłyki i odkładamy na około pół godziny.
  6. Zamarynowane szaszłyki grillujemy.
  7. Czas grillowania zależy od tego, czy grillujemy na patelni, czy na grillu w plenerze. Na rozgrzanej patelni grillowej wystarczy około 2 minut z każdej strony.
  8. Podajemy z cząstkami cytryny i listkami mięty.
  9. Cząstki cytryny również możemy krótko grillować.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Jak blanszować szparagi? W garnku zagotuj osoloną wodę, szparagi oczyść i odkrój twarde końce. Przygotuj miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej wody włóż szparagi na około 2 minuty, po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij je i szybko przełóż do wody z lodem.
  • Jeżeli używasz drewnianych patyczków i masz w planach grillowanie w plenerze zanurz je na 15 minut w wodzie, aby się nie zapaliły.

Zobacz również

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Grillowane zielone szparagi z burratą i ziołową gremolatą

grillowane-zielone-szparagi-z-burrata-i-ziolowa-gremolata

Bruschetta ze szparagami i szparagową ricottą

bruschetta-ze-szparagami-i-szparagowa-ricotta

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni

Komentarze

Edyta 2018-06-07 14:37:41

Przepis akurat dla mnie i jeszcze te szparagi....Pycha 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-06-09 01:40:58

🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.