Zielone szparagi z serem halloumi z grilla lub patelni. Szparagowe szaszłyki - grillowane szparagi z serem halloumi
Jak przygotować szaszłyki z grilla z dodatkiem szparagów i sera halloumi?
Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi. Szaszłyki możemy przygotować w plenerze, na grillu lub w domu na patelni grillowej, na zwykłej patelni lub w piekarniku.
Jak najlepiej przygotować szaszłyki z serem halloumi i szparagami, aby zachować idealną konsystencję sera i chrupkość szparagów?
Szaszłyki z serem halloumi to prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Szaszłyki serwujemy gorące, ponieważ ser halloumi, kiedy ostygnie jest gumowaty. Szparagi możemy krótko zblanszować przed grillowaniem, ale nie musimy. Jeżeli lubimy szparagi chrupiące, blanszowanie pomijamy.
SKŁADNIKI
Szaszłyki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200 g sera halloumi
- 1 cytryna
- listki mięty
Marynata
- papryczka chili - 1-2 cm świeżej lub szczypta suszonej
- kilka listów mięty
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
WYKONANIE
- Zielone szparagi możemy zblanszować, ale nie jest to konieczne.
- Ser halloumi kroimy na kawałki, tak aby były podobnej grubości i długości jak szparagi.
- Szparagi naprzemiennie z serem halloumi nadziewamy na szpikulce do szaszłyków.
- Drobno siekamy świeżą papryczkę chili i listki mięty, dodajemy oliwę i sok z cytryny.
- Marynatą smarujemy szaszłyki i odkładamy na około pół godziny.
- Zamarynowane szaszłyki grillujemy.
- Czas grillowania zależy od tego, czy grillujemy na patelni, czy na grillu w plenerze. Na rozgrzanej patelni grillowej wystarczy około 2 minut z każdej strony.
- Podajemy z cząstkami cytryny i listkami mięty.
- Cząstki cytryny również możemy krótko grillować.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jak blanszować szparagi? W garnku zagotuj osoloną wodę, szparagi oczyść i odkrój twarde końce. Przygotuj miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej wody włóż szparagi na około 2 minuty, po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij je i szybko przełóż do wody z lodem.
- Jeżeli używasz drewnianych patyczków i masz w planach grillowanie w plenerze zanurz je na 15 minut w wodzie, aby się nie zapaliły.
Edyta 2018-06-07 14:37:41
Przepis akurat dla mnie i jeszcze te szparagi....Pycha 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-06-09 01:40:58
🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.