Ukryj menu

Grillowane szaszłyki z zielonymi szparagami i serem halloumi

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Szparagi z serem halloumi z grilla lub patelni. Szaszłyki z zielonymi szparagami i halloumi, szybki przepis na sezonowe danie z grilla

Jak przygotować szaszłyki z grilla z dodatkiem szparagów i sera halloumi?

Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi. Grillowane szaszłyki z zielonymi szparagami i serem halloumi to prosty sposób na lekki, sezonowy posiłek. Sprawdzą się zarówno na grillu w ogrodzie, jak i szybka kolacja z patelni grillowej. Wyrazisty ser i chrupiące szparagi świetnie smakują z dodatkiem cytryny i świeżych ziół, np. mięty czy oregano.

Jak najlepiej przygotować szaszłyki z serem halloumi i szparagami, aby zachować idealną konsystencję sera i chrupkość szparagów?

Szaszłyki z serem halloumi to prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Szaszłyki serwujemy gorące, ponieważ ser halloumi, kiedy ostygnie jest gumowaty. Szparagi możemy krótko zblanszować przed grillowaniem, ale nie musimy. Jeżeli lubimy szparagi chrupiące, blanszowanie pomijamy.

Jak zamarynować halloumi i szparagi przed grillowaniem?

Mięta, chili, oliwa i odrobina soku z cytryny to szybka marynata, która świetnie pasuje zarówno do halloumi, jak i do zielonych szparagów. Szaszłyki warto przygotować wcześniej i odstawić na pół godziny, dzięki temu zyskają więcej smaku. Można je podać z grillowaną cytryną i pieczywem lub jako dodatek do młodych ziemniaków.


SKŁADNIKI

Szaszłyki

Marynata

WYKONANIE

  1. Zielone szparagi możesz zblanszować, ale nie jest to konieczne.
  2. Ser halloumi pokrój na kawałki, tak aby były podobnej grubości i długości jak szparagi.
  3. Szparagi naprzemiennie z serem halloumi nadziewaj na szpikulce do szaszłyków.
  4. Drobno posiekaj świeżą papryczkę chili i listki mięty, dodajemy oliwę i sok z cytryny.
  5. Marynatą posmaruj szaszłyki i odłóż na około pół godziny. 
  6. Zamarynowane szaszłyki grilluj.
  7. Czas grillowania zależy od tego, czy grillujesz na patelni, czy na grillu w plenerze. Na rozgrzanej patelni grillowej wystarczy około 2 minut z każdej strony.
  8. Podawaj z cząstkami cytryny i listkami mięty.
  9. Cząstki cytryny również możemy krótko grillować.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Czy trzeba blanszować zielone szparagi przed grillowaniem?

Blanszowanie nie jest konieczne, ale może pomóc, jeśli masz grubsze szparagi lub chcesz skrócić czas grillowania. Wystarczy zanurzyć je na 2 minuty we wrzątku, a następnie szybko schłodzić w wodzie z lodem. Dzięki temu zachowają kolor, chrupkość i nie będą surowe w środku.

Jak grillować szaszłyki z halloumi i szparagami?

Grilluj je na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub na ruszcie. Wystarczy około 2 minut z każdej strony, aż ser się zarumieni, a szparagi lekko zmiękną. Nie grilluj zbyt długo, by halloumi nie zrobił się zbyt suche i twarde.

Co zrobić, by drewniane patyczki do szaszłyków się nie paliły?

Jeśli grillujesz na ogniu, namocz drewniane patyczki przez co najmniej 15 minut w zimnej wodzie. Dzięki temu nie będą się palić podczas grillowania.

Jak urozmaicić marynatę do szaszłyków?

Do podstawowej marynaty z oliwy, cytryny, mięty i chili możesz dodać starty czosnek, skórkę cytrynową lub odrobinę miodu. Taka marynata sprawdzi się świetnie również z dodatkiem świeżego oregano lub kolendry.

Czy można przygotować szaszłyki wcześniej?

Szaszłyki możesz zamarynować kilka godzin wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed grillowaniem wyjmij je na 15 minut, by osiągnęły temperaturę pokojową, dzięki czemu równomiernie się usmażą.

Zobacz również

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Grillowane zielone szparagi z burratą i ziołową gremolatą

grillowane-zielone-szparagi-z-burrata-i-ziolowa-gremolata

Bruschetta ze szparagami i szparagową ricottą

bruschetta-ze-szparagami-i-szparagowa-ricotta

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni

Komentarze

Edyta 2018-06-07 14:37:41

Przepis akurat dla mnie i jeszcze te szparagi....Pycha 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-06-09 01:40:58

🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.