Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi

Zielone szparagi z serem halloumi z grilla lub patelni. Szparagowe szaszłyki - grillowane szparagi z serem halloumi

Jak przygotować szaszłyki z grilla z dodatkiem szparagów i sera halloumi?

Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi. Szaszłyki możemy przygotować w plenerze, na grillu lub w domu na patelni grillowej, na zwykłej patelni lub w piekarniku.

Jak najlepiej przygotować szaszłyki z serem halloumi i szparagami, aby zachować idealną konsystencję sera i chrupkość szparagów?

Szaszłyki z serem halloumi to prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Szaszłyki serwujemy gorące, ponieważ ser halloumi, kiedy ostygnie jest gumowaty. Szparagi możemy krótko zblanszować przed grillowaniem, ale nie musimy. Jeżeli lubimy szparagi chrupiące, blanszowanie pomijamy.


SKŁADNIKI

Szaszłyki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200 g sera halloumi
  • 1 cytryna
  • listki mięty

Marynata

  • papryczka chili - 1-2 cm świeżej lub szczypta suszonej
  • kilka listów mięty
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

WYKONANIE

  1. Zielone szparagi możemy zblanszować, ale nie jest to konieczne.
  2. Ser halloumi kroimy na kawałki, tak aby były podobnej grubości i długości jak szparagi.
  3. Szparagi naprzemiennie z serem halloumi nadziewamy na szpikulce do szaszłyków.
  4. Drobno siekamy świeżą papryczkę chili i listki mięty, dodajemy oliwę i sok z cytryny.
  5. Marynatą smarujemy szaszłyki i odkładamy na około pół godziny.
  6. Zamarynowane szaszłyki grillujemy.
  7. Czas grillowania zależy od tego, czy grillujemy na patelni, czy na grillu w plenerze. Na rozgrzanej patelni grillowej wystarczy około 2 minut z każdej strony.
  8. Podajemy z cząstkami cytryny i listkami mięty.
  9. Cząstki cytryny również możemy krótko grillować.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jak blanszować szparagi? W garnku zagotuj osoloną wodę, szparagi oczyść i odkrój twarde końce. Przygotuj miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Do gotującej wody włóż szparagi na około 2 minuty, po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij je i szybko przełóż do wody z lodem.
  • Jeżeli używasz drewnianych patyczków i masz w planach grillowanie w plenerze zanurz je na 15 minut w wodzie, aby się nie zapaliły.

Zobacz również

Naleśniki ze szparagami i pastą paprykową Gochujang

nalesniki-ze-szparagami-i-pasta-paprykowa-gochujang

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Grillowane zielone szparagi z burratą i ziołową gremolatą

grillowane-zielone-szparagi-z-burrata-i-ziolowa-gremolata

Bruschetta ze szparagami i szparagową ricottą

bruschetta-ze-szparagami-i-szparagowa-ricotta

Komentarze

Edyta 2018-06-07 14:37:41

Przepis akurat dla mnie i jeszcze te szparagi....Pycha 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-06-09 01:40:58

🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.