Zielone szparagi z serem burrata i gremolatą. Grillowane zielone szparagi z burratą i ziołową gremolatą
Jak przygotować pyszne grillowane zielone szparagi z serem burrata i aromatyczną gremolatą?
Szukasz pomysłu na wyjątkowe i sezonowe danie ze szparagami? Spróbuj tych pysznych grillowanych zielonych szparagów podanych z burratą i aromatyczną gremolatą! Przygotowanie tak wykwintnego dania jest wyjątkowo proste i szybkie, a jego smak zachwyci każde podniebienie. Zacznij od zrobienia aromatycznej gremolaty, która nada potrawie wyjątkowego charakteru. Następnie wystarczy tylko kilka minut, aby przygotować i upiec pod grillem szparagi. Ułóż je na talerzu razem z burratą i obficie skrop gremolatą. Gotowe!
Czym jest gremolata i jak można wykorzystać ten wyjątkowy ziołowy sos do wzbogacenia smaku różnorodnych dań?
Gremolata to sos, który składa się z posiekanej natki pietruszki, czosnku, skórki cytrynowej i oliwy. Gremolata to doskonały dodatek do wielu dań, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Ten wyśmienity ziołowy sos uzupełni smak wielu potraw mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Doskonale komponuje się z twarożkiem, mozzarellą lub właśnie z burratą.
SKŁADNIKI
Szparagi
- pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- kulka sera burrata ewentualnie dobrej jakości mozzarella
- sól
- pieprz
Gremolata
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- 1 - 2 ząbki czosnku, starte lub zmiażdżone
- 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- opcjonalnie w sezonie kilka posiekanych listków czosnku niedźwiedziego
WYKONANIE
Gremolata
- W miseczce mieszamy otartą skórkę cytryny z posiekana natką pietruszki, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim oraz z oliwą.
- Doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.
Szparagi
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Polewamy szparagi oliwą zmieszaną z octem balsamicznym, doprawiamy sola i pieprzem.
- Mieszamy szparagi z przyprawami, a najlepiej wszystko dobrze wcieramy.
- Przyprawione szparagi rozkładamy na blaszce, pieczemy w piekarniku pod grillem około 2 - 4 minuty.
- Grillowane szparagi układamy na talerzu razem z burratą.
- Całość skrapiamy gremolatą i ewentualnie gęstym octem balsamicznym.
- Serwujemy od razu!
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jeśli nie masz dostępu do burraty, możesz użyć mozzarelli lub innego delikatnego sera. Świetnym pomysłem będzie nawet jogurtowy lub kefirowy serek labneh.
- Zamiast tradycyjnego czosnku, który jest składnikiem gremolaty, możesz spróbować użyć w sezonie czosnku niedźwiedziego. To dzika roślina jadalna o delikatnym smaku czosnku, który dodaje świeżości i wyjątkowego aromatu do sosu.
- W zależności od preferencji smakowych i dostępnych składników, możesz eksperymentować z różnymi dodatkami do dania. Na przykład, możesz dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe dla dodatkowego świeżego smaku i koloru.
Maria 2021-06-05 16:40:20
Super przepis, a ja do tej pory nie wiedzialam co to gremolata, a szparagi uwielbiam. Dziękuję za inspirację:)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-06-06 23:17:43
Danie proste, szybkie i przepyszne i ... sos ładnie się nazywa 😉
Odpowiedz
Kasia Ula Franiszyn Luciano 2022-05-17 08:53:45
Jesteś kochana, tego szukałam!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.