Zielone szparagi z serem burrata i gremolatą. Grillowane zielone szparagi z burratą i ziołową gremolatą

Czym jest gremolata? Gremolata to sos, który składa się z posiekanej natki pietruszki, czosnku, skórki cytrynowej i oliwy. Gremolata to doskonały dodatek do wielu dań, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Ten wyśmienity ziołowy sos uzupełni smak wielu potraw mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Doskonale komponuje się z twarożkiem, mozzarellą lub właśnie z burratą.

burrata szparagi gremolata

SKŁADNIKI

SZPARAGI

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • kulka sera burrata ewentualnie dobrej jakości mozzarella
  • sól
  • pieprz

GREMOLATA

  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 1 - 2 ząbki czosnku, starte lub zmiażdżone
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie w sezonie kilka posiekanych listków czosnku niedźwiedziego

WYKONANIE

GREMOLATA

  1. W miseczce mieszamy otartą skórkę cytryny z posiekana natką pietruszki, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim oraz z oliwą.
  2. Doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.

SZPARAGI

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Polewamy szparagi oliwą zmieszaną z octem balsamicznym, doprawiamy sola i pieprzem.
  3. Mieszamy szparagi z przyprawami, a najlepiej wszystko dobrze wcieramy.
  4. Przyprawione szparagi rozkładamy na blaszce, pieczemy w piekarniku pod grillem około 2 - 4 minuty.
  5. Grillowane szparagi układamy na talerzu razem z burratą.
  6. Całość skrapiamy gremolatą i ewentualnie gęstym octem balsamicznym.
  7. Serwujemy od razu!

Zobacz również

Szparagi w boczku z chipsami z czosnku i imbiru

szparagi-w-boczku-z-chipsami-z-czosnku-i-imbiru

Frittata ze szparagami, pomidorkami i wędzonym serem

frittata-ze-szparagami-pomidorkami-i-wedzonym-serem

Sałatka czarna quinoa  - zielone szparagi  - zielony groszek - feta  - chipsy z batatów

salatka-czarna-quinoa-zielone-szparagi-zielony-groszek-feta-chipsy-z-batatow

Pomidory faszerowane ziołami - pomodori farciti all’erbette

pomidory-faszerowane-ziolami-pomodori-farciti-allerbette

Komentarze

Maria 2021-06-05 16:40:20

Super przepis, a ja do tej pory nie wiedzialam co to gremolata, a szparagi uwielbiam. Dziękuję za inspirację:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-06-06 23:17:43

Danie proste, szybkie i przepyszne i ... sos ładnie się nazywa 😉

Odpowiedz

Kasia Ula Franiszyn Luciano 2022-05-17 08:53:45

Jesteś kochana, tego szukałam!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.