Grillowane zielone szparagi z burratą i ziołową gremolatą

Zielone szparagi z serem burrata i gremolatą. Grillowane zielone szparagi z burratą i ziołową gremolatą

Jak przygotować pyszne grillowane zielone szparagi z serem burrata i aromatyczną gremolatą?

Szukasz pomysłu na wyjątkowe i sezonowe danie ze szparagami? Spróbuj tych pysznych grillowanych zielonych szparagów podanych z burratą i aromatyczną gremolatą! Przygotowanie tak wykwintnego dania jest wyjątkowo proste i szybkie, a jego smak zachwyci każde podniebienie. Zacznij od zrobienia aromatycznej gremolaty, która nada potrawie wyjątkowego charakteru. Następnie wystarczy tylko kilka minut, aby przygotować i upiec pod grillem szparagi. Ułóż je na talerzu razem z burratą i obficie skrop gremolatą. Gotowe!

Czym jest gremolata i jak można wykorzystać ten wyjątkowy ziołowy sos do wzbogacenia smaku różnorodnych dań?

Gremolata to sos, który składa się z posiekanej natki pietruszki, czosnku, skórki cytrynowej i oliwy. Gremolata to doskonały dodatek do wielu dań, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Ten wyśmienity ziołowy sos uzupełni smak wielu potraw mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Doskonale komponuje się z twarożkiem, mozzarellą lub właśnie z burratą.

burrata szparagi gremolata

SKŁADNIKI

Szparagi

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • kulka sera burrata ewentualnie dobrej jakości mozzarella
  • sól
  • pieprz

Gremolata

  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 1 - 2 ząbki czosnku, starte lub zmiażdżone
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie w sezonie kilka posiekanych listków czosnku niedźwiedziego

WYKONANIE

Gremolata

  1. W miseczce mieszamy otartą skórkę cytryny z posiekana natką pietruszki, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim oraz z oliwą.
  2. Doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.

Szparagi

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Polewamy szparagi oliwą zmieszaną z octem balsamicznym, doprawiamy sola i pieprzem.
  3. Mieszamy szparagi z przyprawami, a najlepiej wszystko dobrze wcieramy.
  4. Przyprawione szparagi rozkładamy na blaszce, pieczemy w piekarniku pod grillem około 2 - 4 minuty.
  5. Grillowane szparagi układamy na talerzu razem z burratą.
  6. Całość skrapiamy gremolatą i ewentualnie gęstym octem balsamicznym.
  7. Serwujemy od razu!

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jeśli nie masz dostępu do burraty, możesz użyć mozzarelli lub innego delikatnego sera. Świetnym pomysłem będzie nawet jogurtowy lub kefirowy serek labneh.
  • Zamiast tradycyjnego czosnku, który jest składnikiem gremolaty, możesz spróbować użyć w sezonie czosnku niedźwiedziego. To dzika roślina jadalna o delikatnym smaku czosnku, który dodaje świeżości i wyjątkowego aromatu do sosu.
  • W zależności od preferencji smakowych i dostępnych składników, możesz eksperymentować z różnymi dodatkami do dania. Na przykład, możesz dodać pokrojone na pół pomidorki koktajlowe dla dodatkowego świeżego smaku i koloru.

Zobacz również

Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi

szaszlyki-z-grilla-szparagi-z-serem-halloumi

Naleśniki ze szparagami i pastą paprykową Gochujang

nalesniki-ze-szparagami-i-pasta-paprykowa-gochujang

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Bruschetta ze szparagami i szparagową ricottą

bruschetta-ze-szparagami-i-szparagowa-ricotta

Komentarze

Maria 2021-06-05 16:40:20

Super przepis, a ja do tej pory nie wiedzialam co to gremolata, a szparagi uwielbiam. Dziękuję za inspirację:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-06-06 23:17:43

Danie proste, szybkie i przepyszne i ... sos ładnie się nazywa 😉

Odpowiedz

Kasia Ula Franiszyn Luciano 2022-05-17 08:53:45

Jesteś kochana, tego szukałam!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.