Grzanki ze świeżym tartym pomidorem, burratą i parmezanem - pomysł na śniadanie, przekąskę lub lekką kolację. Włoskie bruschetty z pomidorami, czosnkiem, burratą i parmezanem

Kremowa burrata i świeże soczyste pomidory to klasyczne zestawienie, pełne intensywnego smaku. Delikatność sera i wyrazisty aromat pomidorów, czosnek, zioła i cytrusowa nuta, połączone z chrupiącą grzanką, tworzą danie, które zachwyci niejedno podniebienie. Ta prosta, a zarazem elegancka kombinacja to idealny pomysł na romantyczną kolację lub leniwe śniadanie we dwoje.

Grzanki ze świeżym tartym pomidorem i burratą

SKŁADNIKI

  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonych ziół lub kilka lisków świeżych - oregano lub tymianek
  • garść listków świeżej bazyliki - około 10 - 15 listków
  • skórka otarta z 1 limonki
  • sok z 1 limonki
  • 2 kromki chleba
  • 1 - 2 burraty
  • parmezan
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Pomidory przekrawamy na pół i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zaczynamy ścierać od wewnętrznej, przeciętej strony, a pozostałą skórkę wyrzucamy.
  2. Czosnek ścieramy na tarce o drobny oczkach, dodajemy do pomidorów.
  3. Do miski z pomidorami dodajemy  listki oregano lub tymianku, bazylię, skórkę i sok z limonki, szczyptę soli i łyżkę oliwy, mieszamy.
  4. Kromki chleba podsmażamy do chrupkości na patelni z rozgrzaną oliwą i przekładamy na talerz.
  5. Burratę rozrywamy na pół i rozkładamy na grzanki.
  6. Na wierzch wykładamy starte pomidory z czosnkiem ziołami.
  7. Posypujemy startym parmezanem.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Pomysł na taką grzankę pochodzi z książki Kolacja ze śniadaniem. Przepisy na idealną randkę - Volodymyra Testardiego
  • W książkowym przepisie podane są dwie burraty, mi wystarczyła jedna, którą podzieliłam na dwie grzanki. Sami zdecydujcie, która wersja lepiej Wam odpowiada.
  • Grzanki ze świeżymi pomidorami i burratą to pomysł na śniadanie, przekąskę lub lekką kolację.
  • Znakomity sposób na niemarnowanie pieczywa, warto wykorzystać tu pieczywo z poprzedniego dnia.
  • Do przygotowania grzanek możecie użyć chleb, ale bagietka lub ciabatta sprawdzi się również idealnie.
  • Takie kanapki przypominają włoskie bruschetty, czyli proste grzanki podane z ekspresową sałatką z pomidorów i oliwą.

Zobacz również

Grzanki z burakami, burratą i nori. Posypka z glonów nori, sezamu i chili

grzanki-z-burakami-burrata-i-nori-posypka-z-glonow-nori-sezamu-i-chili

Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami

hummus-z-suszonymi-pomidorami-i-aromatycznymi-przyprawami

Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem

salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem

Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

grzanki-z-serem-plesniowym-szpinakiem-figami-i-miodem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.