Domowe pesto z orzechów laskowych, suszonych pomidorów i rukoli. Niezwykle aromatyczne i super pyszne! Idealny dodatek do wielu dań.
Pesto to tradycyjny, włoski zielony sos, który składa się z orzeszków piniowych, świeżej bazylii, parmezanu, czosnku i oliwy. Jednak w ostatnim czasie termin pesto odnosi się do wielu innych past przygotowanych tą samą metodą z innych, ale podobnych składników.
Pesto z orzechów laskowych, suszonych pomidorów i rukoli - kuchnia wegetariańska, wegańska. Czy można używać nazwy pesto do domowej pasty z prażonych orzechów laskowych, suszonych pomidorów, rukoli, oliwy i przypraw? Nie wiem, ale wiem, że jest przepyszna i podobnie, jak to tradycyjne pesto jest bardzo wszechstronna. Warto eksperymentować bo w domowej kuchni nie musimy się trzymać sztywnych zasad i tradycyjne przepisy mogą ewoluować.
SKŁADNIKI
- 50 g orzechów laskowych łuskanych
- 1 ząbek czosnku
- 50 g rukoli
- 100 g suszonych pomidorów z oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- szczypta ostrej papryki w proszku
WYKONANIE
- Orzechy laskowe podprażamy na patelni kilka minut, aż lekko się zrumienią.
- Wykładamy na ręcznik papierowy, przykrywamy drugim ręcznikiem i pocieramy, aby pozbyć większości brązowej łupinki.
- Liście rukoli myjemy i dokładnie osuszamy.
- Czosnek obieramy, pomidory odsączamy z zalewy.
- Prażone i przestudzone orzechy laskowe przekładamy do blendera, dodajemy do nich czosnek, rukolę, suszone pomidory, oliwę, sok z cytryny, odrobinę soli, pieprzu i ostrej papryki.
- Całość miksujemy, próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Z czym podawać takie pesto? Pesto to wszechstronny sos, który można podawać na wiele sposobów.
- Pesto świetnie komponuje się z makaronem. Możesz po prostu wymieszać ugotowany makaron z pesto.
- Dodaj pesto do sałatek, będzie świetnym dodatkiem do dressingu.
- Pesto świetnie smakuje na kanapkach. Możesz też użyć go jako dodatek do kanapek z kurczakiem, pieczonym warzywami lub grillowanymi serami.
- Pesto może być używane jako marynata do mięs.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.