Co to jest pesto? To tradycyjny, włoski zielony sos, który składa się z orzeszków piniowych, świeżej bazylii, parmezanu , czosnku i oliwy. Jednak w ostatnim czasie termin "pesto" odnosi się do wielu innych past przygotowanych tą samą metodą, ale z innych, lecz podobnych składników.

Czy można używać nazwy  "pesto" do domowej pasty z prażonych orzechów laskowych, suszonych pomidorów, rukoli, oliwy i przypraw? Nie wiem, ale wiem,  że jest przepyszna i podobnie, jak to tradycyjne pesto jest bardzo wszechstronna. Warto eksperymentować bo w domowej kuchni nie musimy się trzymać sztywnych zasad i tradycyjne przepisy mogą ewoluować.  

SKŁADNIKI

50 g orzechów laskowych łuskanych

1 ząbek czosnku

50 g rukoli

100 g suszonych pomidorów z oliwy

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki oliwy

sól

pieprz

szczypta ostrej papryki w proszku

WYKONANIE

Orzechy laskowe  podprażamy na patelni kilka minut, aż lekko się zrumienią. Wykładamy na ręcznik papierowy, przykrywamy drugim ręcznikiem i pocieramy, aby pozbyć większości brązowej łupinki.  Liście rukoli myjemy i dokładnie osuszamy. Czosnek obieramy, pomidory odsączamy z zalewy.

Prażone i przestudzone orzechy laskowe przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy do nich czosnek, rukolę, suszone pomidory, oliwę, sok z cytryny, odrobinę soli, pieprzu i ostrej papryki. Za pomocą blendera, tzw. "żyrafy" całość miksujemy. Próbujemy, doprawiamy do smaku.

Z czym podawać takie pesto? Z tym samym co tradycyjne, mi jednak najlepiej smakuje z  grzanką z bagietki lub tak bardziej po włosku... z bruschettą.

Smacznego!

Zobacz również

Leśny pasztet wegetariański - fasola, borowiki, orzechy i żurawina

lesny-pasztet-wegetarianski-fasola-borowiki-orzechy-i-zurawina

Sałatka z kaszy quinoa z awokado, migdałami, suszonymi pomidorami

salatka-z-kaszy-quinoa-z-awokado-migdalami-suszonymi-pomidorami

Hummus z ciecierzycy z grzybami, harissą i oliwą truflową

hummus-z-ciecierzycy-z-grzybami-harissa-i-oliwa-truflowa

Sałatka z makaronu z cukinii i makaronu ryżowego podana z pomidorkami i halloumi

salatka-z-makaronu-z-cukinii-i-makaronu-ryzowego-podana-z-pomidorkami-i-halloumi

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.