"Pesto" z orzechów laskowych, suszonych pomidorów i rukoli

Domowe pesto z orzechów laskowych, suszonych pomidorów i rukoli. Niezwykle aromatyczne i super pyszne! Idealny dodatek do wielu dań.

Pesto to tradycyjny, włoski zielony sos, który składa się z orzeszków piniowych, świeżej bazylii, parmezanu, czosnku i oliwy. Jednak w ostatnim czasie termin pesto odnosi się do wielu innych past przygotowanych tą samą metodą z innych, ale podobnych składników.

Pesto z orzechów laskowych, suszonych pomidorów i rukoli - kuchnia wegetariańska, wegańska. Czy można używać nazwy pesto do domowej pasty z prażonych orzechów laskowych, suszonych pomidorów, rukoli, oliwy i przypraw? Nie wiem, ale wiem,  że jest przepyszna i podobnie, jak to tradycyjne pesto jest bardzo wszechstronna. Warto eksperymentować bo w domowej kuchni nie musimy się trzymać sztywnych zasad i tradycyjne przepisy mogą ewoluować.  


SKŁADNIKI

  • 50 g orzechów laskowych łuskanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g rukoli
  • 100 g suszonych pomidorów z oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki w proszku

WYKONANIE

  1. Orzechy laskowe podprażamy na patelni kilka minut, aż lekko się zrumienią.
  2. Wykładamy na ręcznik papierowy, przykrywamy drugim ręcznikiem i pocieramy, aby pozbyć większości brązowej łupinki.  
  3. Liście rukoli myjemy i dokładnie osuszamy.
  4. Czosnek obieramy, pomidory odsączamy z zalewy.
  5. Prażone i przestudzone orzechy laskowe przekładamy do blendera, dodajemy do nich czosnek, rukolę, suszone pomidory, oliwę, sok z cytryny, odrobinę soli, pieprzu i ostrej papryki.
  6. Całość miksujemy, próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Z czym podawać takie pesto? Pesto to wszechstronny sos, który można podawać na wiele sposobów.
  • Pesto świetnie komponuje się z makaronem. Możesz po prostu wymieszać ugotowany makaron z pesto.
  • Dodaj pesto do sałatek, będzie świetnym dodatkiem do dressingu.
  • Pesto świetnie smakuje na kanapkach. Możesz też użyć go jako dodatek do kanapek z kurczakiem, pieczonym warzywami lub grillowanymi serami.
  • Pesto może być używane jako marynata do mięs.

Zobacz również

Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem

salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem

Wiosenna sałatka z niebieskimi jajkami

wiosenna-salatka-z-niebieskimi-jajkami

Spaghetti z buraczanym pesto i serem feta

spaghetti-z-buraczanym-pesto-i-serem-feta

Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem

grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.