Wytrawne racuchy drożdżowe z twarogiem i jarmużem to pomysł na sycące jarskie danie. Jarmuż pozostawiony na zimę w miejscu uprawy wczesną wiosną wytwarza młode ulistnione pędy. To jedne z pierwszych gruntowych warzyw. W tym okresie liście jarmużu są delikatne i bardzo smaczne.
SKŁADNIKI
ZACZYN
RACUCHY
SOS
WYKONANIE
ZACZYN
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy mleko i cukier, mieszamy. Kiedy drożdże się rozpuszczą dodajemy mąkę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
SOS
Wszystkie składniki na sos mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy, taj jak lubimy. Odstawiamy do lodówki.
RACUCHY
Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Obsuszamy i siekamy. Twaróg rozdrabiamy widelcem.
Do zaczynu dodajemy mąkę, mleko, jajo, twaróg, masło, sól i mieszamy. Następnie dodajemy posiekany jarmuż, ponownie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 - 90 minut, do podwojenia objętości.
Łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowo jogurtowym.
Smacznego!
Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-27 00:09:17
Robiłam dzisiaj standardowe racuchy z jabłkami :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-27 00:23:49
Z jabłkami bardzo lubię, ale dla moich domowników to deser 😉 Te wytrawne były na obiad 🙂
Odpowiedz
Anna 2020-03-27 09:29:44
Aniu, zdobycie świeżych drożdży w mojej okolicy graniczy z cudem! Ludzie skoro świt czatują pod sklepami, kiedy przyjdzie dostawa....Nie jestem w stanie tak kupować...
Pomysł na racuchy ciekawy. Ser i jarmuż to pyszne połączenie. Robię z takim farszem pierogi.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-27 13:05:21
U mnie w zamrażarce jeszcze jest mały zapas drożdży. Od lat mrożę świeże drożdże z przyzwyczajenia, ponieważ jeszcze tak nie dawno nie było w mojej okolicy sklepu 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.