Wytrawne racuchy drożdżowe z twarogiem i jarmużem to pomysł na sycące jarskie danie.  Jarmuż pozostawiony na zimę w miejscu uprawy wczesną wiosną wytwarza młode ulistnione pędy. To jedne z pierwszych gruntowych warzyw. W tym okresie liście jarmużu są delikatne i bardzo smaczne.

Składniki

ZACZYN

50 g mąki

20 g świeżych drożdży

100 ml mleka

1/2 łyżeczki cukru

RACUCHY

zaczyn

300 g mąki

100 ml mleka

200 g twarogu

30 g rozpuszczonego masła

1 jajo

100 g liści jarmużu (bez grubych łodyg)

szczypta soli

olej do smażenia

SOS

300 g jogurtu

szczypta chili w proszku

1 zmiażdżony ząbek czosnku

posiekany szczypior

sól

Wykonanie

ZACZYN

Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy mleko i cukier, mieszamy. Kiedy drożdże się rozpuszczą dodajemy mąkę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

SOS

Wszystkie składniki na sos mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy, taj jak lubimy. Odstawiamy do lodówki.

RACUCHY

Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Obsuszamy i siekamy. Twaróg rozdrabiamy widelcem.

Do zaczynu dodajemy mąkę, mleko, jajo, twaróg, masło, sól i mieszamy. Następnie dodajemy posiekany jarmuż, ponownie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 - 90 minut, do podwojenia objętości.

Łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowo jogurtowym.

Smacznego!

Zobacz również

Fuczki  buraczane  - smażone placki z buraczków i kiszonej kapusty

fuczki-buraczane-smazone-placki-z-buraczkow-i-kiszonej-kapusty

Groszkowe placuszki z wędzonym łososiem i sosem jogurtowo chrzanowym

groszkowe-placuszki-z-wedzonym-lososiem-i-sosem-jogurtowo-chrzanowym

Orkiszowe gofry z jarmużem, szalotką i czosnkiem

orkiszowe-gofry-z-jarmuzem-szalotka-i-czosnkiem

Owsiane racuchy z kefirem i kwiatami akacji, czyli robinii akacjowej

owsiane-racuchy-z-kefirem-i-kwiatami-akacji-czyli-robinii-akacjowej

Komentarze

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-27 00:09:17

Robiłam dzisiaj standardowe racuchy z jabłkami :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-27 00:23:49

Z jabłkami bardzo lubię, ale dla moich domowników to deser 😉 Te wytrawne były na obiad 🙂

Odpowiedz

Anna 2020-03-27 09:29:44

Aniu, zdobycie świeżych drożdży w mojej okolicy graniczy z cudem! Ludzie skoro świt czatują pod sklepami, kiedy przyjdzie dostawa....Nie jestem w stanie tak kupować...
Pomysł na racuchy ciekawy. Ser i jarmuż to pyszne połączenie. Robię z takim farszem pierogi.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-27 13:05:21

U mnie w zamrażarce jeszcze jest mały zapas drożdży. Od lat mrożę świeże drożdże z przyzwyczajenia, ponieważ jeszcze tak nie dawno nie było w mojej okolicy sklepu 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.