Racuchy z twarogiem i jarmużem


Wytrawne racuchy drożdżowe z twarogiem i jarmużem to pomysł na sycące jarskie danie. Jarmuż pozostawiony na zimę w miejscu uprawy wczesną wiosną wytwarza młode ulistnione pędy. To jedne z pierwszych gruntowych warzyw. W tym okresie liście jarmużu są delikatne i bardzo smaczne.

SKŁADNIKI

ZACZYN

  • 50 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru

RACUCHY

  • zaczyn
  • 300 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 200 g twarogu
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajo
  • 100 g liści jarmużu (bez grubych łodyg)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

SOS

  • 300 g jogurtu
  • szczypta chili w proszku
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • posiekany szczypior
  • sól

WYKONANIE

ZACZYN

Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy mleko i cukier, mieszamy. Kiedy drożdże się rozpuszczą dodajemy mąkę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

SOS

Wszystkie składniki na sos mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy, taj jak lubimy. Odstawiamy do lodówki.

RACUCHY

Jarmuż zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Obsuszamy i siekamy. Twaróg rozdrabiamy widelcem.

Do zaczynu dodajemy mąkę, mleko, jajo, twaróg, masło, sól i mieszamy. Następnie dodajemy posiekany jarmuż, ponownie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 - 90 minut, do podwojenia objętości.

Łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowo jogurtowym.

Smacznego!

Zobacz również

Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca

pesto-z-jarmuzu-i-orzechow-nerkowca

Paprykowy czerwony dżem chili

paprykowy-czerwony-dzem-chili

Chrupiące dyniowe placki z czosnkiem i imbirem

chrupiace-dyniowe-placki-z-czosnkiem-i-imbirem

Fuczki - smażone placki z kiszonej kapusty

fuczki-smazone-placki-z-kiszonej-kapusty

Komentarze

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-03-27 00:09:17

Robiłam dzisiaj standardowe racuchy z jabłkami :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-27 00:23:49

Z jabłkami bardzo lubię, ale dla moich domowników to deser 😉 Te wytrawne były na obiad 🙂

Odpowiedz

Anna 2020-03-27 09:29:44

Aniu, zdobycie świeżych drożdży w mojej okolicy graniczy z cudem! Ludzie skoro świt czatują pod sklepami, kiedy przyjdzie dostawa....Nie jestem w stanie tak kupować...
Pomysł na racuchy ciekawy. Ser i jarmuż to pyszne połączenie. Robię z takim farszem pierogi.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-27 13:05:21

U mnie w zamrażarce jeszcze jest mały zapas drożdży. Od lat mrożę świeże drożdże z przyzwyczajenia, ponieważ jeszcze tak nie dawno nie było w mojej okolicy sklepu 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.