Ukryj menu

Zielona serowa pasta z olejem z pestek dyni

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Dyniowa pasta serowa. Pyszny dodatek do pieczywa, warzyw i przekąsek. Zielona serowa pasta z olejem z pestek dyni

Pasta serowa z olejem z pestek dyni?

Olej z pestek dyni to doskonały dodatek do sałatek, dresingów, makaronów, warzyw lub właśnie do past kanapkowych. Jest też świetnym uzupełnieniem niektórych deserów, na co pozwala jego owocowo orzechowy posmak.
Zielona pasta serowa z dodatkiem oleju z pestek dyni to szybki sposób na smaczne smarowidło. Wyróżnia się ciekawym kolorem i lekko orzechowym smakiem. Olej z pestek dyni idealnie łączy się z serkiem, wzbogacając jego smak i nadając paście zieloną barwę. To świetny pomysł na urozmaicenie codziennych śniadań i kolacji.

Dlaczego warto sięgnąć po olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni, nie tylko uszlachetnia smak sałatek, dresingów, czy past, jest też niezwykle zdrowy. Na tle innych olejów olej z pestek dyni wyróżnia się ciemno zieloną barwą oraz wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Jest bogaty w witaminy A, E i D, witaminy z grupy B oraz selen, potas i cynk. Najlepszy olej z pestek dyni to olej tłoczony na zimno (nierafinowany), najwyżej jakość i świeżości.
Olej z pestek dyni sprawdzi się nie tylko w kuchni, możemy go traktować również jako olej kosmetyczny. Wzmocni włosy, nawilży skórę, a nawet pomoże w walce z trądzikiem. Olej z pestek dyni to bardzo wszechstronny produkt, którego nie powinno zabraknąć w żadnym gospodarstwie domowym.

olej z pestek dyni

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Pestki dyni upraż kilka minut na suchej patelni, od czasu do czasu zamieszaj. Uprażone ziarna przesyp do miseczki i odstaw, aby przestygły.
  2. Wymieszaj serek kanapkowy, śmietanę crème fraîche lub jogurt grecki z olejem z pestek dyni. Jeżeli używasz kremowego serka wystarczy całość wymieszać za pomocą widelca. W przypadku wykorzystania twarogu, jeżeli zależy ci na kremowej konsystencji możesz całość delikatnie zmiksować.
  3. Obrany czosnek zetrzyj na tarce, dodaj do masy serowej, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  4. Posiekane pestki dyni i szczypiorek dodaj do pasty. Możesz również pozostawić pestki w całości i tak jak ja posypać po wierzchu pasty.
  5. Zieloną pastę podawaj do krakersów lub z kanapek z bagietki, chleba czy ciabatty. Kremową zieloną pastą możesz również nadziewać ptysie.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Do czego wykorzystać olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni nie należy do najbardziej oczywistych tłuszczów w kuchni, ale warto po niego sięgać ze względu na wyjątkowy smak i wszechstronność. Najlepiej używać go na zimno, żeby zachować aromat i wartości odżywcze. Doskonale komponuje się z sałatkami, pastami kanapkowymi, pieczonymi warzywami czy kaszami. Kilka kropel dodanych tuż przed podaniem świetnie podkreśli smak zup kremów, takich jak dyniowa, marchewkowa czy selerowa. Można go wykorzystać także w deserach, jego delikatnie orzechowa nuta potrafi zaskakująco dobrze współgrać z jogurtem, owsianką czy nawet czekoladowymi kremami.

Olej z pestek dyni do deserów?

Chociaż olej z pestek dyni najczęściej kojarzy się z daniami wytrawnymi, jego lekko orzechowy smak świetnie komponuje się z deserami. Kilka kropel można dodać do lodów waniliowych, sernika na zimno albo jogurtu z miodem. Dzięki temu deser zyska kolor i ciekawy aromat.

Jak przygotować pastę z olejem z pestek dyni?

Bazę pasty możesz przygotować z serka kanapkowego, kremowego twarogu, śmietany crème fraîche lub jogurtu greckiego. Jeśli zależy Ci na wyjątkowo gładkiej konsystencji, połącz składniki za pomocą blendera. Starty czosnek doda paście charakteru, a szczypiorek świeżości. Pestki możesz wmieszać do środka lub zostawić je w całości i posypać nimi gotową pastę, aby dodać jej efektownego wykończenia.

Z czym podawać pastę serową?

Dyniowa pasta serowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do bagietki, ciabatty, chleba na zakwasie czy krakersów. Dzięki swojej kremowej konsystencji nadaje się także do nadziewania ptysiów lub wytrawnych rogalików. Możesz podać ją jako szybki dip do warzyw, a nawet jako dodatek do pieczonych ziemniaków czy pieczywa naan. To uniwersalne smarowidło, które pasuje do przekąsek na imprezę, kolacji na szybko albo deski serów.

Jak urozmaicić pastę serową?

Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, dodaj odrobinę ostrej papryki, chili lub posiekanych kaparów. Zieloną barwę możesz podkręcić świeżymi ziołami, jak pietruszka, koperek czy bazylia. Zamiast pestek dyni użyj słonecznika lub orzechów włoskich.

Czy można zrobić tę pastę całkowicie bez nabiału?

Oczywiście, wystarczy zamienić serek i śmietanę na roślinne odpowiedniki. Świetnie sprawdzi się gładkie tofu zblendowane z odrobiną oleju z pestek dyni i sokiem z cytryny. Taka wersja również będzie miała piękny zielony kolor i delikatnie orzechowy smak.

Jak przechowywać zieloną pastę?

Najlepiej trzymać ją w szczelnym pojemniku w lodówce, do 3 dni. Jeśli posypujesz wierzch pestkami dyni, dodaj je tuż przed podaniem, zachowają wtedy chrupkość.

Przepis został przygotowany razem z Allegro Zdrowie i Uroda

Zobacz również

Racuchy z twarogiem i jarmużem

racuchy-z-twarogiem-i-jarmuzem

Zupa krem z dyni z dodatkiem pomarańczy

zupa-krem-z-dyni

Leniwe kluseczki z wędzonym twarogiem i dynią

leniwe-kluseczki-z-wedzonym-twarogiem-i-dynia

Labneh z olejem z pestek dyni. Kremowy serek z jogurtu

labneh-z-olejem-z-pestek-dyni-kremowy-serek-z-jogurtu

Komentarze

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-11-10 12:16:18

Olej z pestek dyni jest chyba jednym z najsmaczniejszych tłoczonych na zimno. Bardzo lubię dodawać go do sałatek

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-11-13 10:48:12

Tak, olej z pestek dyni jest pyszny i zdrowy. Oprócz sałatek lubię też nim skrapiać ser twarogowy na kanapce

Odpowiedz

Pichceniomania 2020-11-11 00:03:11

Ubóstwia olej z pestek dyni i same pestki też :) Gdy używam często pomijam już jakieś wariacje z przyprawami, bo on ma tak przyjemny smak... szkoda go zasłaniać innymi smakami :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-11-12 13:32:55

Olej z pestek dyni jest pyszny i zdrowy. W tym przepisie odrobina czosnku nie zasłania, ale podkreśla wyjątkowy smak oleju 😉 Oczywiście można z jego dodatku zrezygnować 🙂

Odpowiedz

Barbara Elżbieta 2020-11-11 17:35:10

Ciekawe połączenie. Na pewno przepis wypróbuje.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-11-12 13:28:59

Polecam, pasta jest wyśmienita 🙂

Odpowiedz

Anna 2021-01-14 19:44:14

Tez ta pastę robię,jest pycha. Spróbujcie olejem z dyni polać lody, rewelacja !

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-15 12:29:25

Zgadza się, lody polane olejem z pestek dyni są wyśmienite. Pierwszy raz jadłam je kiedyś w Austrii, jakie było moje zdziwienie, że to zielone na lodach to ...olej 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.