Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Zielona serowa pasta z olejem z pestek dyni

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Dyniowa pasta serowa - pyszny dodatek nie tylko do kanapek. Zielona serowa pasta z olejem z pestek dyni

Olej z pestek dyni to doskonały dodatek do sałatek, dresingów, makaronów, warzyw lub właśnie do past kanapkowych. Jest też świetnym uzupełnieniem niektórych deserów, na co pozwala jego owocowo-orzechowy posmak.

olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni, nie tylko uszlachetnia smak sałatek, dresingów, czy past, jest też niezwykle zdrowy. Na tle innych olejów olej z pestek dyni wyróżnia się ciemno zieloną barwą oraz wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Jest bogaty w witaminy A, E i D, witaminy z grupy B oraz selen, potas i cynk. Najlepszy olej z pestek dyni to olej tłoczony na zimno (nierafinowany), najwyżej jakość i świeżości.

Olej z pestek dyni sprawdzi się nie tylko w kuchni, możemy go traktować również jako olej kosmetyczny. Wzmocni włosy, nawilży skórę, a nawet pomoże w walce z trądzikiem. Olej z pestek dyni to bardzo wszechstronny produkt, którego nie powinno zabraknąć w żadnym gospodarstwie domowym.

Proponuję przygotować szybką pastę do chleba, która oprócz tego, że jest smaczna to ma efektowny, zielony kolor. Taką barwę uzyskamy dzięki dodaniu oleju z pestek dyni.

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Pestki dyni prażymy kilka minut na suchej patelni, od czasu do czasu mieszamy. Uprażone ziarna studzimy.
  2. Mieszamy serek kanapkowy, śmietanę crème fraîche lub jogurt grecki z olejem z pestek dyni. Jeżeli używamy kremowego serka wystarczy całość wymieszać za pomocą widelca.  W przypadku wykorzystania twarogu, jeżeli zależy nam na kremowej konsystencji możemy całość delikatnie zmiksować.
  3. Obrany czosnek ścieramy na tarce, dodajemy do masy serowej, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  4. Posiekane pestki dyni i szczypiorek dodajemy do pasty. Możemy również pozostawić pestki w całości i tak jak ja posypać po wierzchu pasty.
  5. Zieloną pastę podajemy w miseczce z krakersami lub z kanapkami z bagietki, chleba, ciabatty. Kremową pastą możemy również nadziewać wytrawne ptysie.

Przepis został przygotowany razem z Allegro Zdrowie i Uroda

Zobacz również

Serowe knedle z morelami, z czekoladą, jogurtem i bułką tartą

serowe-knedle-z-morelami-z-czekolada-jogurtem-i-bulka-tarta

Racuchy z twarogiem i jarmużem

racuchy-z-twarogiem-i-jarmuzem

Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire

salatka-z-fioletowych-ziemniakow-vitelotte-noire

Zupa krem z dyni z pomarańczą

zupa-krem-z-dyni

Komentarze

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-11-10 12:16:18

Olej z pestek dyni jest chyba jednym z najsmaczniejszych tłoczonych na zimno. Bardzo lubię dodawać go do sałatek

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-11-13 10:48:12

Tak, olej z pestek dyni jest pyszny i zdrowy. Oprócz sałatek lubię też nim skrapiać ser twarogowy na kanapce

Odpowiedz

Pichceniomania 2020-11-11 00:03:11

Ubóstwia olej z pestek dyni i same pestki też :) Gdy używam często pomijam już jakieś wariacje z przyprawami, bo on ma tak przyjemny smak... szkoda go zasłaniać innymi smakami :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-11-12 13:32:55

Olej z pestek dyni jest pyszny i zdrowy. W tym przepisie odrobina czosnku nie zasłania, ale podkreśla wyjątkowy smak oleju 😉 Oczywiście można z jego dodatku zrezygnować 🙂

Odpowiedz

Barbara Elżbieta 2020-11-11 17:35:10

Ciekawe połączenie. Na pewno przepis wypróbuje.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-11-12 13:28:59

Polecam, pasta jest wyśmienita 🙂

Odpowiedz

Anna 2021-01-14 19:44:14

Tez ta pastę robię,jest pycha. Spróbujcie olejem z dyni polać lody, rewelacja !

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-15 12:29:25

Zgadza się, lody polane olejem z pestek dyni są wyśmienite. Pierwszy raz jadłam je kiedyś w Austrii, jakie było moje zdziwienie, że to zielone na lodach to ...olej 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.