Dyniowa pasta serowa - pyszny dodatek nie tylko do kanapek
Olej z pestek dyni to doskonały dodatek do sałatek, dresingów, makaronów, warzyw lub właśnie do past kanapkowych. Jest też świetnym uzupełnieniem niektórych deserów, na co pozwala jego owocowo-orzechowy posmak.
Olej z pestek dyni, nie tylko uszlachetnia smak sałatek, dresingów, czy past, jest też niezwykle zdrowy. Na tle innych olejów olej z pestek dyni wyróżnia się ciemno zieloną barwą oraz wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Jest bogaty w witaminy A, E i D, witaminy z grupy B oraz selen, potas i cynk. Najlepszy olej z pestek dyni to olej tłoczony na zimno (nierafinowany), najwyżej jakość i świeżości.
Olej z pestek dyni sprawdzi się nie tylko w kuchni, możemy go traktować również jako olej kosmetyczny. Wzmocni włosy, nawilży skórę, a nawet pomoże w walce z trądzikiem. Olej z pestek dyni to bardzo wszechstronny produkt, którego nie powinno zabraknąć w żadnym gospodarstwie domowym.
Proponuję przygotować szybką pastę do chleba, która oprócz tego, że jest smaczna to ma efektowny, zielony kolor. Taką barwę uzyskamy dzięki dodaniu oleju z pestek dyni.
SKŁADNIKI
- 250 g twarogu lub kanapkowego serka twarogowego
- 2 -3 łyżki crème fraîche lub jogurtu greckiego
- 2 - 3 łyżki oleju z pestek dyni
- 100 g pestek dyni
- 1 - 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
WYKONANIE
- Pestki dyni prażymy kilka minut na suchej patelni, od czasu do czasu mieszamy. Uprażone ziarna studzimy.
- Mieszamy serek kanapkowy, śmietanę crème fraîche lub jogurt grecki z olejem z pestek dyni. Jeżeli używamy kremowego serka wystarczy całość wymieszać za pomocą widelca. W przypadku wykorzystania twarogu, jeżeli zależy nam na kremowej konsystencji możemy całość delikatnie zmiksować.
- Obrany czosnek ścieramy na tarce, dodajemy do masy serowej, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
- Posiekane pestki dyni i szczypiorek dodajemy do pasty. Możemy również pozostawić pestki w całości i tak jak ja posypać po wierzchu pasty.
- Zieloną pastę podajemy w miseczce z krakersami lub z kanapkami z bagietki, chleba, ciabatty. Kremową pastą możemy również nadziewać wytrawne ptysie.
Przepis został przygotowany razem z Allegro Zdrowie i Uroda
Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-11-10 12:16:18
Olej z pestek dyni jest chyba jednym z najsmaczniejszych tłoczonych na zimno. Bardzo lubię dodawać go do sałatek
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-11-13 10:48:12
Tak, olej z pestek dyni jest pyszny i zdrowy. Oprócz sałatek lubię też nim skrapiać ser twarogowy na kanapce
Odpowiedz
Pichceniomania 2020-11-11 00:03:11
Ubóstwia olej z pestek dyni i same pestki też :) Gdy używam często pomijam już jakieś wariacje z przyprawami, bo on ma tak przyjemny smak... szkoda go zasłaniać innymi smakami :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-11-12 13:32:55
Olej z pestek dyni jest pyszny i zdrowy. W tym przepisie odrobina czosnku nie zasłania, ale podkreśla wyjątkowy smak oleju 😉 Oczywiście można z jego dodatku zrezygnować 🙂
Odpowiedz
Barbara Elżbieta 2020-11-11 17:35:10
Ciekawe połączenie. Na pewno przepis wypróbuje.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-11-12 13:28:59
Polecam, pasta jest wyśmienita 🙂
Odpowiedz
Anna 2021-01-14 19:44:14
Tez ta pastę robię,jest pycha. Spróbujcie olejem z dyni polać lody, rewelacja !
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-15 12:29:25
Zgadza się, lody polane olejem z pestek dyni są wyśmienite. Pierwszy raz jadłam je kiedyś w Austrii, jakie było moje zdziwienie, że to zielone na lodach to ...olej 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.