Zielona serowa pasta z olejem z pestek dyni

Dyniowa pasta serowa - pyszny dodatek nie tylko do kanapek

Olej z pestek dyni to doskonały dodatek do sałatek, dresingów, makaronów, warzyw lub właśnie do past kanapkowych. Jest też świetnym uzupełnieniem niektórych deserów, na co pozwala jego owocowo-orzechowy posmak.

olej z pestek dyni

Olej z pestek dyni, nie tylko uszlachetnia smak sałatek, dresingów, czy past, jest też niezwykle zdrowy. Na tle innych olejów olej z pestek dyni wyróżnia się ciemno zieloną barwą oraz wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Jest bogaty w witaminy A, E i D, witaminy z grupy B oraz selen, potas i cynk. Najlepszy olej z pestek dyni to olej tłoczony na zimno (nierafinowany), najwyżej jakość i świeżości.

Olej z pestek dyni sprawdzi się nie tylko w kuchni, możemy go traktować również jako olej kosmetyczny. Wzmocni włosy, nawilży skórę, a nawet pomoże w walce z trądzikiem. Olej z pestek dyni to bardzo wszechstronny produkt, którego nie powinno zabraknąć w żadnym gospodarstwie domowym.

Proponuję przygotować szybką pastę do chleba, która oprócz tego, że jest smaczna to ma efektowny, zielony kolor. Taką barwę uzyskamy dzięki dodaniu oleju z pestek dyni.

SKŁADNIKI

  • 250 g twarogu lub kanapkowego serka twarogowego
  • 2 -3 łyżki crème fraîche lub jogurtu greckiego
  • 2 - 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 100 g pestek dyni
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku

WYKONANIE

  1. Pestki dyni prażymy kilka minut na suchej patelni, od czasu do czasu mieszamy. Uprażone ziarna studzimy.
  2. Mieszamy serek kanapkowy, śmietanę crème fraîche lub jogurt grecki z olejem z pestek dyni. Jeżeli używamy kremowego serka wystarczy całość wymieszać za pomocą widelca.  W przypadku wykorzystania twarogu, jeżeli zależy nam na kremowej konsystencji możemy całość delikatnie zmiksować.
  3. Obrany czosnek ścieramy na tarce, dodajemy do masy serowej, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  4. Posiekane pestki dyni i szczypiorek dodajemy do pasty. Możemy również pozostawić pestki w całości i tak jak ja posypać po wierzchu pasty.
  5. Zieloną pastę podajemy w miseczce z krakersami lub z kanapkami z bagietki, chleba, ciabatty. Kremową pastą możemy również nadziewać wytrawne ptysie.

Przepis został  przygotowany razem z  Allegro Zdrowie i Uroda

Zobacz również

Serowe knedle z morelami, z czekoladą, jogurtem i bułką tartą

serowe-knedle-z-morelami-z-czekolada-jogurtem-i-bulka-tarta

Ptysie z sałatką z jajek, twarogu i marynowanych grzybów

ptysie-z-salatka-z-jajek-twarogu-i-marynowanych-grzybow

Racuchy z twarogiem i jarmużem

racuchy-z-twarogiem-i-jarmuzem

Dyniowe spätzle, szpecle... czyli kluski podane z boczkiem i białym serem

dyniowe-spatzle-szpecle-czyli-kluski-podane-z-boczkiem-i-bialym-serem

Komentarze

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-11-10 12:16:18

Olej z pestek dyni jest chyba jednym z najsmaczniejszych tłoczonych na zimno. Bardzo lubię dodawać go do sałatek

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-11-13 10:48:12

Tak, olej z pestek dyni jest pyszny i zdrowy. Oprócz sałatek lubię też nim skrapiać ser twarogowy na kanapce

Odpowiedz

Pichceniomania 2020-11-11 00:03:11

Ubóstwia olej z pestek dyni i same pestki też :) Gdy używam często pomijam już jakieś wariacje z przyprawami, bo on ma tak przyjemny smak... szkoda go zasłaniać innymi smakami :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-11-12 13:32:55

Olej z pestek dyni jest pyszny i zdrowy. W tym przepisie odrobina czosnku nie zasłania, ale podkreśla wyjątkowy smak oleju 😉 Oczywiście można z jego dodatku zrezygnować 🙂

Odpowiedz

Barbara Elżbieta 2020-11-11 17:35:10

Ciekawe połączenie. Na pewno przepis wypróbuje.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-11-12 13:28:59

Polecam, pasta jest wyśmienita 🙂

Odpowiedz

Anna 2021-01-14 19:44:14

Tez ta pastę robię,jest pycha. Spróbujcie olejem z dyni polać lody, rewelacja !

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-15 12:29:25

Zgadza się, lody polane olejem z pestek dyni są wyśmienite. Pierwszy raz jadłam je kiedyś w Austrii, jakie było moje zdziwienie, że to zielone na lodach to ...olej 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.