Crème fraîche - przepis na gęstą, lekko kwaśną i kremową śmietanę. Crème fraîche, francuska ukwaszona śmietana
Co to jest crème fraîche?
Crème fraîche to rodzaj kwaśnej śmietany pochodzącej z Francji. Jest lekko kwaśna, gęsta i cudownie kremowa. Powstaje przez fermentację śmietanki kremówki. Crème fraîche jest często wykorzystywana w kuchni jako dodatek do sosów, zup, dań mięsnych czy deserów.
Jak zrobić crème fraîche w domu?
Przepis na crème fraîche jest niezwykle prosty do zrobienia w domu. Wszystko, czego potrzebujemy, aby zrobić crème fraîche to śmietanka, maślanka i odrobina cierpliwości. Wystarczy połączyć tłustą śmietankę z niewielką ilością maślanki i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 12 - 24 godziny. Następnie wstawiamy śmietankę do lodówki, najlepiej na noc gdzie się dobrze schłodzi i jeszcze zgęstnieje.
SKŁADNIKI
- 500 ml śmietany 30 - 36 %
- 2 łyżki maślanki
WYKONANIE
- Śmietanę mieszamy z maślanką, najlepiej w słoiku.
- Słoik przykrywamy, nie zamykamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 - 24 godziny, aż lekko się ukwasi i zgęstnieje.
- Następnie słoik zamykamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, aby śmietana dobrze się schłodziła
- Crème fraîche możemy przechowywać w lodówce od jednego do dwóch tygodni, wszystko zależy od świeżości użytych produktów.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Crème fraîche ((wymawiamy: krem fresz) możemy używać wszędzie tam, gdzie zwykłej śmietanki.
- To świetny dodatek do świeżych owoców, naleśników i deserów.
- Crème fraîche ma jedną wielką zaletę – nie warzy się w gotowaniu, dlatego będzie idealnym dodatkiem do zup czy sosów.
- Kromka świeżego chleba na zakwasie, obłożona gęstą i kremową śmietaną, do tego filety z pomarańczy, miód, pistacje.... to jeden z z moich ulubionych sposobów na użycie crème fraîche.
Asia 2023-02-13 20:56:40
Warto spróbować. Taka domowa śmietana na pewno nie ma porównania
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-02-14 12:38:26
Zgadza się, polecam 🙂
Odpowiedz
Alicja 2024-02-29 17:42:17
Czy śmietanka i maślanka ma mieć temperaturę pokojową?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2024-03-07 20:51:24
Nie musi, po zmieszaniu pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.