Poznaj moc fermentowanych napojów, zostań hodowcą bąbelków
Zrób własny orzeźwiający napój na wiosnę i lato. Zaledwie kilka składników - ocet jabłkowy, imbir, woda i miód i naturalny energetyk gotowy.
Switchel to naturalny energetyk, który z łatwością przygotujemy w domu. Swojego czasu był bardzo popularnym, orzeźwiającym napojem w Stanach Zjednoczonych, często spożywanym przez rolników podczas żniw. Switchel w ostatnich latach wraca do mody. Zyskał popularność dzięki gwiazdom Hollywood, które okrzyknęły go eliksirem piękna.
Do słodzenia napoju możemy wykorzystać miód, syrop klonowy lub melasę. Melasę z trzciny cukrowej lub syrop klonowy możemy kupić przez internet, np. w Kuchnie Świata
SKŁADNIKI
- 70 ml niepasteryzowanego naturalnego octu jabłkowego, np. domowego octu z płatkami róży
- 3 łyżki miodu (lub syrop klonowy, czy melasa)
- 1 łyżka startego imbiru (ekologiczny ze skórką)
- 700 ml filtrowanej wody w temperaturze pokojowej
- Wlewamy wodę do słoika i rozpuszczamy w niej miód. Dodajemy ocet i imbir, ponownie mieszamy. Przykrywamy słoik oddychającą tkaniną i zabezpieczamy ją za pomocą gumki recepturki. Umieszczamy słoik w ciemny i ciepłym miejscu.
- Pozostawiamy switchel do fermentacji na 2 - 3 dni. Drożdże zawarte w occie i imbirze są bardzo aktywne, więc pierwsze bąbelki powinny pojawić się dość szybko.
- Przelewamy napój , filtrując go do butelki, najlepiej do takiej z gumką i mechanicznym zamknięciem. Kawałki imbiru możemy jeszcze raz wykorzystać do kolejnej porcji. Butelkę zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Podajemy schłodzony, z lodem, z plasterkiem pomarańczy, cytryny lub limony.
Szybki switchel to taki, gdzie składniki mieszamy, schładzamy i możemy pić. Mnie jednak bardziej odpowiada wersja fermentowana. Przepis na fermentowany switchel znalazłam w książce "Kombucha, kefir i spółka".
Poznaj smak samodzielnie przygotowanych kefiru, kombuczy, amazake, cydru, lassi i rejuvelacu. "Kombucza, kefir i spółka - fermentowane napoje z całego świata" - hodowcy bąbelków - Nina i Sebastian - Lokki
Tajniki dzikiej fermentacji poznasz dzięki Ninie i Sebastianowi, którzy otworzyli na południu Francji mikrobrowar rzemieślniczy Lökki. Z pasją i przekonaniem wytwarzają tam zdrowy fermentowany napój, organiczną kombuczę. Teraz dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Przygotowane w domu kefiry, kombucza lub cydry nie tylko świetnie smakują, ale też pozytywnie wpływają na zdrowie. Ich picie odżywia mikrobiotę jelitową, a nie od dziś wiadomo, że jelita to nasz drugi mózg. Nie musisz łykać tabletek, żeby dostarczyć probiotyków swojemu organizmowi – wystarczy zdrowa dieta i kilka łyków fermentowanych napojów każdego dnia.
Zostań hodowcą bąbelków, to prostsze, niż myślisz.
Książka "Kombucza, kefir i spółka - fermentowane napoje z całego świata" - Wydawnictwo Znak
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.