Switchel, naturalny energetyk w wersji klasycznej lub musującej

Poznaj moc fermentowanych napojów, zostań hodowcą bąbelków

Zrób własny orzeźwiający napój na wiosnę i lato. Zaledwie kilka składników - ocet jabłkowy, imbir, woda i miód i naturalny energetyk gotowy.

Switchel naturalny energetyk

Switchel to naturalny energetyk, który z łatwością przygotujemy w domu. Swojego czasu był bardzo popularnym, orzeźwiającym napojem w Stanach Zjednoczonych, często spożywanym przez rolników podczas żniw. Switchel w ostatnich latach wraca do mody. Zyskał popularność dzięki gwiazdom Hollywood, które okrzyknęły go eliksirem piękna.

Do słodzenia napoju możemy wykorzystać miód, syrop klonowy lub melasę. Melasę z trzciny cukrowej lub syrop klonowy możemy kupić przez internet, np. w Kuchnie Świata

SKŁADNIKI

  • 70 ml niepasteryzowanego naturalnego octu jabłkowego, np. domowego octu z płatkami róży
  • 3 łyżki miodu (lub syrop klonowy, czy melasa)
  • 1 łyżka startego imbiru (ekologiczny ze skórką)
  • 700 ml filtrowanej wody w temperaturze pokojowej
>WYKONANIE
  1. Wlewamy wodę do słoika i rozpuszczamy w niej miód. Dodajemy ocet i imbir, ponownie mieszamy. Przykrywamy słoik oddychającą tkaniną  i zabezpieczamy ją za pomocą gumki recepturki. Umieszczamy słoik w ciemny i ciepłym miejscu.
  2. Pozostawiamy switchel do fermentacji na 2 - 3 dni.  Drożdże zawarte w occie i imbirze są bardzo aktywne, więc pierwsze bąbelki powinny pojawić się dość szybko.
  3. Przelewamy napój , filtrując go do butelki, najlepiej do takiej z gumką i mechanicznym zamknięciem. Kawałki imbiru możemy jeszcze raz wykorzystać do kolejnej porcji.  Butelkę zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Podajemy schłodzony, z lodem, z plasterkiem pomarańczy, cytryny lub limony.

Szybki switchel to taki, gdzie składniki mieszamy, schładzamy i możemy pić. Mnie jednak bardziej odpowiada wersja fermentowana. Przepis na fermentowany switchel znalazłam w książce "Kombucha, kefir i spółka".

Kombucha Kefir i Spółka

Poznaj smak samodzielnie przygotowanych kefiru, kombuczy, amazake, cydru, lassi i rejuvelacu. "Kombucza, kefir i spółka - fermentowane napoje z całego świata" - hodowcy bąbelków - Nina i Sebastian - Lokki
Tajniki dzikiej fermentacji poznasz dzięki Ninie i Sebastianowi, którzy otworzyli na południu Francji mikrobrowar rzemieślniczy Lökki. Z pasją i przekonaniem wytwarzają tam zdrowy fermentowany napój, organiczną kombuczę. Teraz dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Kefir kombucha ocet amazake rejuvelac ginger

Przygotowane w domu kefiry, kombucza lub cydry nie tylko świetnie smakują, ale też pozytywnie wpływają na zdrowie. Ich picie odżywia mikrobiotę jelitową, a nie od dziś wiadomo, że jelita to nasz drugi mózg. Nie musisz łykać tabletek, żeby dostarczyć probiotyków swojemu organizmowi – wystarczy zdrowa dieta i kilka łyków fermentowanych napojów każdego dnia.
Zostań hodowcą bąbelków, to prostsze, niż myślisz.
Książka "Kombucza, kefir i spółka - fermentowane napoje z całego świata" - Wydawnictwo Znak

Kategorie

Z KUCHNINapoje

Zobacz również

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Koktajl truskawkowo arbuzowy - pyszne letnie orzeźwienie

koktajl-truskawkowo-arbuzowy-pyszne-letnie-orzezwienie

Chutney dyniowy z karmelizowanym cukrem

chutney-dyniowy-z-karmelizowanym-cukrem

Śledź orientalny z marynowanym imbirem, sosem sojowym, czerwoną cebulą

sledz-orientalny-z-marynowanym-imbirem-sosem-sojowym-czerwona-cebula

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.