Naturalny ocet jabłkowy, młode igły i pędy sosny, miód wielokwiatowy. Przepis na iglasty oxymel, miksutrę na odporność na bazie naturalnego, żywego octu jabłkowego
Oxymel (oksymel) to stary przepis na domowy specyfik, którego właściwości cenili sobie już starożytni Rzymianie i Grecy. Oxymel to mieszanina miodu i octu, do której w zależności od zamierzonego efektu można dodać zioła i inne produkty o zdrowotnych właściwościach.
Przepis na iglasty oxymel pochodzi z książki Octy Magdaleny Mildner. To smaczny i wartościowy oxymel, który można zrobić z igieł sosny, świerku lub jodły. Do swojej sosnowej wersji dodałam jeszcze garść młodych pędów sosny. Według informacji z książki oxymel ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i poprawia odporność. Zazwyczaj przyjmuje się go 1 - 2 łyżki dziennie.
Przygotowanie oxymelu jest bardzo proste, najpierw jednak trzeba przygotować ocet aromatyzowany igłami, dodając do niego na końcu miód. Gotowy iglasty ocet ma ciekawy smak. Można dodawać go do sałatek, marynat, warto więc cześć sobie zachować do zastosowań kulinarnych.
Ważnym składnikiem jest oczywiście ocet, powinien być naturalny, dobrej jakości. Polecam zrobić swój własny ocet, to nie jest trudne, oto przepis na domowy ocet jabłkowy
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Wybieramy młode przyrosty tegoroczne, u mnie jest to sosna z przydomowego ogródka.
- Obieramy igły z gałązek, dodajemy opcjonalnie młode pędy sosny, płuczemy i odsączamy.
- Igły siekamy, umieszczamy w słoiku razem z pędami i zalewamy octem, tak aby je przykrył.
- Macerat odstawiamy w chłodne miejsce na 4 tygodnie.
- Co kilka dni wstrząsamy słoikiem, aby przemieszać zawartość.
- Po upływie miesiąca ocet przecedzamy do czystego dużego słoika.
- Do przecedzonego octu dodajemy tle miodu ile otrzymaliśmy octu lub 2 razy więcej, to zależy od nas.
- Mieszaninę odstawiamy na tydzień do lodówki, aby składniki dobrze się połączyły.
- Gotowy oxymel przechowujemy w lodówce.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.