Oxymel z sosny, octu jabłkowego i miodu

Naturalny ocet jabłkowy, młode igły i pędy sosny, miód wielokwiatowy. Przepis na iglasty oxymel, miksutrę na odporność na bazie naturalnego, żywego octu jabłkowego

Oxymel (oksymel) to stary przepis na domowy specyfik, którego właściwości cenili sobie już starożytni Rzymianie i Grecy. Oxymel to mieszanina miodu i octu, do której w zależności od zamierzonego efektu można dodać  zioła i inne produkty o zdrowotnych właściwościach.

oxymel iglasty oksymel sosnowy

Przepis na iglasty oxymel pochodzi z książki Octy Magdaleny Mildner. To smaczny i wartościowy oxymel, który można zrobić z igieł sosny, świerku lub jodły. Do swojej sosnowej wersji dodałam jeszcze garść młodych pędów sosny. Według informacji z książki oxymel ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i poprawia odporność. Zazwyczaj przyjmuje się go  1 - 2 łyżki dziennie.  

Przygotowanie oxymelu jest bardzo proste, najpierw jednak trzeba przygotować ocet aromatyzowany igłami, dodając do niego na końcu miód. Gotowy iglasty ocet ma ciekawy smak. Można dodawać go do sałatek, marynat, warto więc cześć sobie zachować do zastosowań kulinarnych.

Ważnym składnikiem jest oczywiście ocet, powinien być naturalny, dobrej jakości. Polecam zrobić swój własny ocet, to nie jest trudne, oto przepis na domowy ocet jabłkowy  

SKŁADNIKI

  • ocet jabłkowy naturalny
  • 2 szklanki posiekanych igieł sosny (ew. świerku lub jodły)
  • garść młodych pędów sosny - opcjonalnie
  • miód wielokwiatowy

WYKONANIE

  1. Wybieramy młode przyrosty tegoroczne, u mnie jest to sosna z przydomowego ogródka.
  2. Obieramy igły z gałązek, dodajemy opcjonalnie młode pędy sosny, płuczemy i odsączamy.
  3. Igły siekamy, umieszczamy w słoiku razem z pędami i zalewamy octem, tak aby je przykrył.
  4. Macerat odstawiamy w chłodne miejsce na 4 tygodnie.
  5. Co kilka dni wstrząsamy słoikiem, aby przemieszać zawartość.
  6. Po upływie miesiąca ocet przecedzamy do czystego dużego słoika.
  7. Do przecedzonego octu dodajemy tle miodu ile otrzymaliśmy octu lub 2 razy więcej, to zależy od nas.
  8. Mieszaninę odstawiamy na tydzień do lodówki, aby składniki dobrze się połączyły.
  9. Gotowy oxymel przechowujemy w lodówce.

Kategorie

Z KUCHNIPrzetwory

Zobacz również

Ocet jabłkowy z owocami i płatkami dzikiej róży

ocet-jablkowy-z-owocami-i-platkami-dzikiej-rozy

Słodko pikantny mus z winogron. Mostarda - wyśmienity dodatek do serów, pasztetów, mięs i pieczywa

slodko-pikantny-mus-z-winogron-mostarda-wysmienity-dodatek-do-serow-pasztetow-mies-i-pieczywa

Coleslaw jabłkowy z dwoma rodzajami musztardy

coleslaw-jablkowy-z-dwoma-rodzajami-musztardy

OCTY - sekrety fermentacji i przepisy - Magdalena Mildner

octy-sekrety-fermentacji-i-przepisy-magdalena-mildner

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.