OCTY - sekrety fermentacji i przepisy - Magdalena Mildner

KOMENTARZE

Książka OCTY - Magdalena Mildner. Domowy ocet naturalny, sekrety fermentacji i przepisy

Naturalny ocet jest smaczny i zdrowy, oprócz tego ma szerokie i praktyczne zastosowanie, wykorzystywany jest jako środek czystości, pielęgnacyjny czy konserwujący. 

Naturalny prawdziwy ocet to skarb. Poznajmy więc sztukę domowego wyrobu octów krok po kroku.

OCTY - sekrety fermentacji i przepisy - Magdalena Mildner

Przekonaj się, że domowy wyrób octów wcale nie jest taki trudny!

Domowy wyrób octów nie jest taki trudny, ale warto poznać tajemnice fermentacji i dojrzewania, aby uniknąć wszelkich niespodzianek towarzyszącym tym procesom. Nagrodą będzie radość i satysfakcja z własnego wyrobu o pięknym zapachu, kolorze i pożądanych właściwościach.

Magdalena Mildner - naturopatka, fitoterapeutka, pasjonatka naturalnego stylu życia i Ajurwedy. Prowadzi wykłady i warsztaty z wykorzystaniem ziół w Beskidzie Śląskim oraz w Centrum Studiów Holistycznych przy AG w Katowicach. Pisze artykuły o ziołach dla czasopisma „Harmonia”, często gości w programach telewizyjnych.

Autorka poradnika posiada wieloletnią praktykę w przygotowaniu octów, a swoją wiedzą dzieli się na łamach tej książki. Krok po kroku pokazuje proces domowego wyrobu octów, podpowiada jak uniknąć ewentualnej octowej katastrofy. Podaje przepisy i możliwe zastosowanie octów dla celów zdrowotnych, kosmetycznych, kulinarnych czy użytkowych.

Ta książka pokaże ci, jak w łatwy sposób zrobić ocet w domu. Poznasz rodzaje i etapy fermentacji octowej. Dowiesz się, z czego najlepiej zrobić ocet, jakich narzędzi używać i jak przechowywać gotowe octy, by zachowały swoje właściwości.

W książce znajdziemy:

  • Wszystko o occie i jeszcze więcej - krótka historia i ciekawostki na temat octów, opis procesu fermentacji i dojrzewania octu.
  • Przepisy na domowe octy i maceraty octowe - proste przepisy na octy owocowe, warzywne i ziołowe. Pomysły na octowe maceraty, czyli octy aromatyzowane.
  • Octy dla zdrowia i urody - receptury i wskazówki dotyczące stosowania octów w celach zdrowotnych, a także receptury na domowe kosmetyki
  • Ocet w kuchni - przepisy na pyszne dania z octami.
  • Ocet w domu i ogrodzie - co można, czego nie należy czyścić octem czyszczenie octem i kilka ogrodowych trików

Octy, Magdalena Mildner, wydawnictwo Dragon

Dziękuję wydawnictwu Dragon za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.

Kategorie

Książki

Zobacz również

Smak dzikich roślin - Patrycja Machałek

smak-dzikich-roslin-patrycja-machalek

Ale ferment! Kiszonki, zakwasy i przepisy na dania wspierające twój mikrobiom Veronika Szejk, Michał Bator

ale-ferment-kiszonki-zakwasy-i-przepisy-na-dania-wspierajace-twoj-mikrobiom-veronika-szejk-michal-bator

Domowy ocet jabłkowy ze skórek. Ocet szarlotkowy z cynamonem

domowy-ocet-jablkowy-ze-skorek-ocet-szarlotkowy-z-cynamonem

Switchel, naturalny energetyk w wersji klasycznej lub musującej

switchel-naturalny-energetyk-w-wersji-klasycznej-lub-musujacej

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.